Неоднозначно: Народження Ісуса інтерпретували в сьогоднішній світ інформаційних технологій

Таким Месію бачити дуже незвично.

Народження Ісуса інтерпретоване в сьогоднішній світ інформаційних технологій

Ця варіація народження Спасителя придумана і написана багатокультурною командою ресурсу IGate, повідомляють Патріоти України, з посиланням Depo.Хмельницький.

Отже, уявімо собі: 2016 рік, напередодні Різдва, Інтернет... В ніч на 7 січня в Facebook з'являється повідомлення від міської влади Рамат-Гану (Ізраїль) про те, що новонародженого сина двох неборак, якого знайшли поліцейські в старому корівнику на фермі, вижив.

Народження Ісуса інтерпретоване в сьогоднішній світ інформаційних технологій - фото 1

За соціальною програмою сім'я спрямована в одну з кращих клінік міста. Напередодні свята повідомлення про це викликає низку схваленнь. Завдяки репостам, новина швидко розлітається всією країною.

Одночасно з цим, один з поліцейських, які виявили сім'ю з дитиною, завантажує зі свого службового телефону в Instagram фотографію немовляти. Це фото, яке набрало понад 10 тис. лайків за кілька годин, стає головним банером Миштэрэт Ісраель (Поліції Ізраїлю).

Народження Ісуса інтерпретоване в сьогоднішній світ інформаційних технологій - фото 2Ця добра, але нічим особливо не примітна новина забулася б і була би витіснена зі стрічок соціальних мереж черговими фотографіями кулястих сов або відеороликами про те, як коти бояться огірків, якби не подальші події.

7 січня у другій половині дня в Рамат-Гані починається небувала злива. Блискавки б'ють чи не в самісінький комплекс будівель клініки Шиба, де перебуває сім'я з новонародженим. Жителі міста масово фотографують небачене природнє явище, розміщуючи фотографії в соціальних мережах.

Водій однієї з машин швидкої допомоги забуває вимкнути відеореєстратор і той записує надзвичайно яскраві кадри дивовижною грози. Це відео водій розміщує на Youtube. За кілька годин відео набирає більше мільйона переглядів. Водій щиро шкодує, що заздалегідь не встиг монетизувати свій Youtube-аккаунт і поспішає укласти партнерство з Google AdSense. Всього за кілька тижнів цей заповзятливий крок принесе йому кілька тисяч доларів.

Народження Ісуса інтерпретоване в сьогоднішній світ інформаційних технологій - фото 3

Стихія потроху заспокоюється, але соціальні мережі Facebook і Twitter все ще рясніють зображеннями надзвичайно яскравих блискавок. Коментатори різного ступеня дотепності пропонують свої варіанти пояснення того, що відбувається, від “випробування нового кліматичного зброї” до банального “кінця світу”. Один з коментаторів жартома пов'язує стихю з врятованим напередодні новонародженим. Ідея подобається інтернет-громадськості і люди починають активно розвивати цю тему, приписуючи немовляті надприродні здібності.

Тим часом, злива затихає. Керівництво клініки поспішає заспокоїти жителів. Хоча без світла залишилося кілька районів міста і серйозно пошкоджено ділянки огородження місцевого зоологічного центру Сафарі, але електропостачання медкомплексу і робота відділень стаціонару працюють в звичному режимі.

Народження Ісуса інтерпретоване в сьогоднішній світ інформаційних технологій - фото 4

Явище могло б так і залишитися локальної новиною, але шум у соціальних мережах і популярність ролика на Youtube роблять свою справу. Подія потрапляє в поле зору журналістів. Про грозу небувалої сили згадують у своїх програмах кілька провідних телеканалів Ізраїлю. Слідом за цим, відзнятий водієм ролик в прямому ефірі транслюють у новинах найбільші світові канали, включаючи BBC, CNN і Fox News. На тлі того, що світ починає активніше цікавитися ізраїльськими новинами, публікації про врятовану напередодні сім'ю, також потрапляють у поле зору інтернет-громадськості, викликаючи нову хвилю репостів і коментарів.

Інтерес публіки посилюється, коли в небі над медичним центром Шиба з'являється хмара, що за своєю формою нагадує ангела. Одна з фотографій, зроблених жителем Рамат-Ган, швидко розлітається соціальними мережами Flickr, Instagram і Tumblr. Користувачі називають хмару нестандартної форми “біблійним вісником”.

Народження Ісуса інтерпретоване в сьогоднішній світ інформаційних технологій - фото 5

Третя поспіль незвичайна новина з близькосхідного регіону підігріває інтерес публіки до подій. До розпочатого обговорення всерйоз приєднуються метеорологи. Вони стверджують, що нічого незвичайного в хмарі немає. “На форму хмари вплинула різка зміна напрямку потоків вітру над мегаполісом. Подібні явища ми можемо часто спостерігати над великими південними містами, просто часто вони не приймають настільки вибагливих форм,” – коментує подію у своєму блозі на порталі одного з новинних агентств провідний фахівець в області метеорології Алан Вайнер (США).

Незважаючи на обґрунтований скепсис вчених, кожен серйозний телеканал на честь свята вважає за необхідне випустити новинний сюжет про “Христове Знамення”. Вже миготіли в попередніх коментарях заяви християн про “друге пришестя Ісуса”, які цитують багато релігійних виданнь.

Ближче до вечора 7 січня навколо будівлі клініки потроху збираються найбільш активні віруючі і прості роззяви. Інтерес публіки, як і її кількість, росте з кожною хвилиною. Щоб уникнути пригод до клініки відправляється кілька десятків поліцейських. Адміністрація закладу просить присутніх зберігати спокій і не заважати пацієнтам.

Народження Ісуса інтерпретоване в сьогоднішній світ інформаційних технологій - фото 6

Християнська церква не поспішає так чи інакше коментувати те, що відбувається, в той час як офіційні представники Ісламу заявляють, що “не заперечують можливості повернення пророка Масих Іса» (Ісуса-пророка Божого). Після такої заяви у соцмережах розпалюються неабиякі теологічні диспути на всіх мовах світу. В аеропорту “Бен Гуріон” з'являються знімальні групи телеканалів CNN, BBC News, EuroNews та Al Arabiya. Повідомлення про “диво-дитину” розлітаються по всьому світу, часто змінюючи свій сенс через некоректність перекладу. Так, одна з індійських газет помилково повідомляє, що немовля – дівчинка. Європейські видання передруковують новину, потроху трансформуючи її заголовки. “Ізраїльське чудо-дитина – дівчинка”, – повідомляє французька газета La Croix. "В Ізраїлі народилася "чарівна" дівчинка", – повідомляє нідерландська NRC Handelsblad. “У врятованого в Ізраїлі хлопчика народилася сестра,” – зазначає іспанський щоденник El Mundo. “Ізраїльтяни оголосили месіями новонароджену двійню,” – завершує “зіпсований телефон” Russia Today.

Народження Ісуса інтерпретоване в сьогоднішній світ інформаційних технологій - фото 7

Вранці 8 січня у Рамат-Гані під стінами клініки збирається ціла юрба. Віруючі настільки зміцнили взаємний ентузіазм, що вже ні краплини не сумніваються в дивовижному походженні дитини. У соціальних мережах і релігійних установах починається активний збір коштів на допомогу бідній сім'ї новонародженого. В результаті такого світового “краудфандингу” всього за кілька годин на відкритому благодійному рахунку назбирується сума в декілька десятків тисяч доларів. Сотні шахраїв всього світу активно користуються ситуацією і розміщують у соціальних мережах підроблені рахунки. Кількох швидко правоохоронці заарештовують.

Удень 8 січня поліція Рамат-Гана змушена затримати трьох представників єрусалимського патріархату Вірменської апостольської церкви. Затримані намагалися проникнути у вікно клініки за допомогою квадрокоптера з камерою.

Народження Ісуса інтерпретоване в сьогоднішній світ інформаційних технологій - фото 8

Свої дії представники церкви виправдовують тим, що є працівниками редакції місцевого християнського порталу. За їх словами, вони лише намагалися отримати ексклюзивне відео з місця подій.

Через добу після скандального події з квадрокоптером відбувається ще одна подія, що остаточно переконує віруючих в божественному походженні новонародженого. Гроза, яка 7 січня пошкодила огорожі в місцевому зоологічному центрі, призвела до втечі декількох рідкісних тварин. Частина втікачів, за дивним збігом обставин, доводиться відловлювати саме на території клініки. Завдяки транспондерам, що використовуються для ідентифікації тварин, два маргала, лисичка-фенек і королівський журавель швидко занходить поліція і повертає на територію парку. Але громадськість сприймає це як чергове знамення згори.

Лавину сучасного міфотворення вже не зупинити. Рамат-Ган швидко стає новоявленою Меккою для релігійних фанатиків. Кількість вигаданих історій про неочікувані зцілення персоналу і відвідувачів мед-центру обчислюється сотнями. Влада Ізраїлю поспішно розгортає кампанію по роботі з хвилею релігійного туризму, що захлеснула Тель-Авів і його околиці.

Тепер, завдяки ЗМІ і соціальним мережам, за кілька днів новонароджене немовля заочно перетворюється в загальновизнаного “месію”. Очевидно, ніколи в житті він не буде обділений ні увагою, ні фінансами, а його ім'я ще нераз буде звучати в пресі. Так в наш час інформаційних технологій і розвиненого споживання соціальні медіа створюють свої “найбільші сенсації”.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...