Нова ціль Кремля: Путін мріє добратися до лівійської нафти - іноЗМІ

Вплив РФ у Лівії "міцніє з кожним днем". Адже Москва інвестувала кошти в Лівію ще при Каддафі. А в даний час вона намагається врятувати те, що ще можна врятувати.

Путін мріє добратися до лівійської нафти. Ілюстрація:http://www.segodnya.ua

Президент РФ Володимир Путін хоче добратися до лівійської нафти, російські інтереси в країні лобіює самопроголошений "фельдмаршал" Халіфа Хафтар. Про це йдеться в статті політичного оглядача Ульріха Шміда для швейцарської газети Neue Zuercher Zeitung, передають Патріоти України.

У той же час аналітик підкреслив, що вплив РФ у Лівії "міцніє з кожним днем".

"Кілька днів тому голова правління державного нафтового концерну" Роснефть "Ігор Сєчін і голова лівійської нафтової компанії NOC Мустафа Санала підписали в Лондоні угоду про співпрацю", - зазначив автор.

За його даними, компанії вивчать можливості розвідки та видобутку "чорного золота". "Також" Роснефть "взяла на себе зобов'язання купувати у Лівії нафту в майбутньому році, однак точна кількість поки невідома", - додав він.

"В цілому, останнім часом Росія дотримується яскраво вираженої наступальної нафтової стратегії ... Кілька тижнів тому вона змінила Саудівську Аравію в ролі найбільшого світового виробники нафти", - підкреслив Шмід.

"... У грудні придбала частку на родовищ "Цор" біля єгипетського узбережжя. Тепер вона позначає свої стратегічні інтереси в Лівії - країні, яка має найбільші запаси нафти в Африці", - йдеться в статті.

"Росія просто згадує старі традиції ... Москва інвестувала кошти в Лівію ще при Каддафі (повалений лівійський лідер Муаммар Каддафі, був убитий - ред.). В даний час вона намагається врятувати те, що ще можна врятувати", - вважає журналіст.

"Лобістом Росії в Лівії є самопроголошений "фельдмаршал" Халіфа Хафтар, який виступає противником прем'єр-міністра так званого уряду національної єдності і протеже ООН Фаїза Сараджа", - написав автор.

"В минулому році Хафтар взяв під контроль більшість нафтоналивних портів на Середземному морі, і з тих пір президент Путін проявляє до нього неприхований інтерес ...", - стверджує оглядач.

"Хафтар приїжджав до Москви в кінці 2016 року, а також брав участь у відеоконференції з Москвою на борту авіаносця "Адмірал Кузнєцов", який тоді перебував біля узбережжя Лівії. Зрозуміло, у всіх цих переговорах мова йшла про нафту", - наголошується в матеріалі

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...