Пережити "важкий ранок": Вчені розповіли про популярні методи боротьби із похміллям, які насправді не працюють

Те, що похмілля є нібито наслідком виключно зневоднення, – поширена помилка.

Англійський сніданок частково може полегшити похмілля. Фото: Гастроном.

Вживання алкоголю може призвести до запалення кишечника, погіршення якості сну і вироблення токсичних речовин, які призводять до блювання, пітливості і прискореного серцебиття. Дослідження також припускають, що похмілля може перешкоджати здатності концентруватися і запам'ятовувати інформацію, передають Патріоти України із посиланням на британські ЗМІ.

Однак дослідження поки не знайшли засобів від похмілля, які заслуговують на довіру. Тому пропонуємо вам аналіз декількох найбільш популярних методів: що працює, а що – ні.

Вода

Зневоднення називають одним з найбільш частих симптомів похмілля. Алкоголь є сечогінним засобом. Тому випивши близько чотирьох напоїв, організм може втратити 0,6 – 1 л рідини.

Вживання великої кількості алкоголю може провокувати пітливість, нудоту і діарею, що також призводить до втрати рідини. Як наслідок, зневоднення призводить до симптомів на кшталт спраги, слабкості, сухості в роті і запаморочення.

Випита вода може позбавити деяких з цих симптомів, але зневоднення також супроводжується електролітним дисбалансом. Тому абияк з симптомами похмілля може впоратися комбінація води і електролітних добавок. Але і це не врятує від усіх його проявів.

Старий добрий англійський сніданок

Можливо, найбільш традиційним засобом від похмілля є порція жирного бекону і яєць. Та чи є такий сніданок священним Граалем, здатним нас зцілити? Їжа на кшталт бекону, яєць і навіть брокколі містить амінокислоту цистеїн, яка, за твердженням вчених, може скоротити кількість токсичної речовини ацетальдегіду. Він проводиться організмом під час переробки алкоголю.

Ацетальдегід відповідає за такі симптоми похмілля як прискорене серцебиття, нудота і блювота. Але далеко не всі дослідження підтверджують дію певних продуктів при боротьбі з похміллям. Втім, вживання їжі, що містить білок, жири і вуглеводи, перед випивкою уповільнює всмоктування алкоголю. Так що, так би мовити, краще не пити на порожній шлунок.

Кофеїн

Одна з причин, з якої нам так погано після вживання алкоголю, полягає у його впливі на сон. Сон під впливом алкоголю коротше і менш якісний, але втому, яку ви відчуваєте, можна зняти всенародно улюбленим стимулятором – кофеїном.

Дослідження показують, що у людей, що регулярно п'ють каву, виробляється фізична залежність. Це пояснює той факт, що деяким людям вранці вкрай необхідна чашка кави. Для таких людей чашка кави або чаю під час похмілля може виявитися неефективною, якщо потрібно поліпшити розумові процеси і прискорити реакцію.

Чарка для опохмілу

Під час похмілля багато людей клянуться, що більше ніколи не будуть пити, інші переконують, що випивка здатна зняти ранкові симптоми. Правда в тому, що випивка для похмілля може бути небезпечною. Важливі органи, такі як печінка потребують часу на відновлення. Офіційні рекомендації свідчать: краще уникати алкоголю протягом 48 годин після попереднього вживання спиртного.

Використання алкоголю для опохмілу може свідчити про розлади, пов'язані з уживанням алкоголю. Дослідження говорять про те, що більш часті похмілля пов'язані з підвищеною ймовірністю розвитку проблем, пов'язаних зі спиртним. Вчені поки не з'ясували – справа в самому похміллі або періодичному вживанні алкоголю. Проте, лікувати похмілля алкоголем не радять.

Ліки

Останнім часом фармацевтичні компанії випускають все більше засобів, які начебто повинні вилікувати від похмілля. Часто виробники стверджують, що такі засоби прискорюють виведення з організму токсичної речовини ацетальдегіду. Також заявляють, то ліки повинні зменшити запалення і ліквідувати хімічні зміни в мозку, викликані алкоголем, що впливають на мислення.

Однак дослідження говорять про те, що жоден засіб не здатний вилікувати від похмілля. Хоча популярні ліки можуть принести незначне полегшення і позбавити деяких симптомів, але не існує жодного науково доведеного способу справжнього лікування.

Єдино вірний спосіб уникнути "важкого ранку після бурхливого вечора" – це помірне вживання алкоголю, а то і зовсім відмова від нього.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...