Після виборів наступним завданням Меркель має стати перемога над Путіним у Центральній та Східній Європі, - Atlantic Council

Хоча Німеччина досі уникала прямої та інтенсивної конфронтації з країнами Центральної та Східної Європи в прагматичних економічних цілях, німецькі політики повинні усвідомити політичний збиток, який був нанесений в регіоні.

Ангела Меркель. Фото:PRпортал

Тепер, коли вибори в Німеччині закінчені, і переможець Ангела Меркель готується до переговорів про коаліцію з потенційними партнерами, виникають два важливих питання: як політичні зміни в Німеччині вплинуть на німецько-російські відносини, які погіршилися в останні кілька років? І який вплив можуть надати вибори на вплив Німеччини в Центральній і Східній Європі, її традиційний оплот в ЄС? Хоча картина далека від ясності, можна зробити кілька обережних прогнозів. Про це йдеться на сайті Atlantic Council, передають Патріоти України, продовжуючи:

Традиція політичного і економічного партнерства "остполітік-Німеччина" з Росією, як і раніше сильна в рамках політичного і економічного розвитку Німеччини. Навіть анексія Криму та деякі агресивні спроби Росії втрутитися в політичний ландшафт Німеччини не могли перекреслити це.

Найбільш вірогідний сценарій на цьому етапі полягає в тому, що коаліція, включаючи консервативний Християнсько-демократичний союз / християнський громадський союз, Вільну демократичну партію і партію Зелених, буде керувати Німеччиною. Якщо партія Вільних Демократів, яка наполягала на перегляді санкцій і повернення до бізнесу, як зазвичай, з Росією, виходить з коаліції, то це може означати, що Росія втратить важливого союзника у виконавчій владі.

І хоча бізнес-орієнтована Вільна демократична партія підтримала перегляд політики санкцій, це питання, мабуть, не має особливого значення для партії. Для Зелених все навпаки: їм потрібні ще більш суворі санкції. Вони сильно критикують порушення прав людини в Росії, територіальну агресію і енергетичну політику і, ймовірно, зможуть чітко сформулювати ці позиції під час коаліційних переговорів.

У той час як німецькі служби безпеки попереджали, що Росія може спробувати вплинути на переговори про коаліцію, навряд чи після того спроби Росії втрутитися у виборчий процес не мали успіху. В цілому малоймовірно, що відносини Німеччини з Росією будуть суттєво змінені на благо останньої, скоріше навпаки.

Але відносини Німеччини з Росією будуть сильно впливати на її позицію в країнах Вишеградської четвірки (Угорщина, Словаччина, Польща та Чехія). Цей регіон відноситься до сфери впливу Німеччини та більш важливий для неї, ніж Франція, з точки зору торгових відносин. Для Німеччини в цьому регіоні є певні проблеми. Дослідження, проведене Інститутом Globsec в цьому році, показало, що громадськість в трьох з чотирьох країн Вишеградської четвірки більше співчуває Володимиру Путіну, ніж Меркель.

У Словаччині результати особливо шокують: 41% населення ставляться з симпатією до Путіна; і тільки 21% сказали те ж саме для Меркель. В Угорщині та Словаччині симпатії до Путіна також перевищують популярність Дональда Трампа.

Крім того, значна чисельність населення вважає, що країна повинна належати Сходу або повинна знаходитися десь між Сходом і Заходом. Хоча підтримка в цих країнах для ЄС і НАТО сильна, почуття до Заходу і особливо до його лідерів амбівалентні.

Популістська, націоналістична риторика, іноді підсилюється спробами російської інформації завоювати серця і уми громадян, завдала великої шкоди іміджу Меркель в Центральній і Східній Європі. Меркель практично стала антигероєм для не лібералів. Вона є символом ультраліберальних, декадентських західноєвропейських еліт, які готові пожертвувати безпекою Європи на вівтарі полікультурних, федералістських принципів і хочуть наповнити східноєвропейські країни мігрантами.

Перехід Меркель до жорсткішого напрямку в питанні біженців та імміграції (включаючи пропозицію, а потім ухвалення заборони на носіння паранджі) в значній мірі залишився непоміченим, і Німеччина була відзначена в регіоні, як ліберальний гегемон, який агресивно і лицемірно тисне на цінності та економічні інтереси своїх сусідів.

Євроскептицизм серед чотирьох країн Вишеградської четвірки в Європі і Німеччині підбурював до анти німецьких відносин, використовуючи міф про економічну експлуатацію. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан кілька місяців тому накинувся на керівництво німецьких компаній: "Німці, зокрема, повинні подумати п'ять разів, перш ніж звинуватити угорців у відсутності солідарності. Працівники фабрик в Німеччині отримують в п'ять разів більше, ніж угорські робочі, які виконують ту ж роботу на німецьких заводах в Угорщині. Так що, поки це так, я вважаю, що німцям має бути соромно говорити про солідарність".

У Чехії, Словаччині та Угорщині Путін часто зображується як антитеза Меркель, у вигляді борця за традиційні цінності, такі як нація, сім'я і християнство, і сильного лідера, який ефективно бореться проти глобального тероризму і може легко вирішити кризу біженців, якби він був лідером Європи.

Криза біженців не тільки посилила неліберальні і ксенофобські тенденції в Центральній Східній Європі, але і збільшила психологічну дистанцію між Німеччиною і Центрально-Східною Європою - і наблизила Росію.

Хоча Німеччина досі уникала прямої та інтенсивної конфронтації з країнами Центральної та Східної Європи в прагматичних економічних цілях, німецькі політики повинні усвідомити політичний збиток, який був нанесений в регіоні, особливо з огляду на те, що Меркель і Макрон, схоже, прихильні до глибшої інтеграції, принаймні, для групи країн.

У той час як Німеччина продовжує наполягати на санкціях щодо Росії, вона, схоже, залежить від проекту газопроводу Північний Потік 2, який збільшує енергетичну незалежність Європи від Росії, ускладнюючи життя України, Центральної та Східної Європи, оминаючи їх і зменшуючи їх роль в транзиті енергії.

Майбутня коаліція повинна зробити все можливе, щоб повернути країни Центральної і Східної Європи. Крім посилення їх голосів і аргументів на політичних дебатах в регіоні, можливо саме час переглянути деякі рішення. Тепер, коли соціал-демократи, основні прихильники "Північного потоку 2", виходять з коаліції, а більшість нових країн-членів ЄС рішуче виступають проти цього проекту, відмова від нього може стати хорошим першим кроком.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...