Путіна очікує жорсткий рік, у нього проблеми з грошима - приватна розвідка США

Фінансові резерви РФ продовжують виснажуватися.

Путін. Фото: Сегодня

Державні резерви Росії, колись поповнені завдяки доходам від нафти, вичерпуються. Резервний фонд країни, покликаний допомогти уряду збалансувати бюджет, 1 лютого офіційно припинить своє існування, оскільки буде об'єднаний з Фондом національного добробуту, окремим валютним фондом, який підтримує пенсійні виплати. Але злиття - це лише назва. Міністерство фінансів РФ, схоже, вже вичерпало залишок коштів Резервного фонду, щоб підлатати діру в бюджеті. З виснаженням фінансової подушки і наближенням виборів в Росії виникає питання, чи будуть люди продовжувати довіряти нинішній владі в управлінні все більш хиткою фінансовою системою країни. Про це, а також про те, чому президента РФ Володимира Путіна чекає жорсткий 2018 рік, говориться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

У 2008 році Росія розділила свій Стабілізаційний фонд на дві частини - Резервний фонд і Фонд національного добробуту, для кожного з яких були визначені свої функції. Ці два фонди повинні були зібрати надходження від нафтових і газових доходів Росії.

Резервний фонд був створений як свого роду запас на чорний день, щоб допомогти уряду компенсувати дефіцит бюджету. Фонд національного добробуту був заснований для забезпечення системи соціального захисту, пенсій і для інвестицій в проекти розвитку, що гарантують довгострокове економічне майбутнє Росії.

Пенсіонери представляють ключову аудиторію для президента РФ Володимира Путіна. В даний час вони складають близько 40% електорату, і, що важливо, вони набагато активніше голосують на виборах, ніж молодий електорат. Гарантування їм того, що країна не піде по шляху 1990-х, коли фінансова дестабілізація привела до спустошення пенсійних фондів, було одним з ключів до довгого правління Путіна.

Після світової фінансової кризи в 2008-2009 роках уряд Росії почав освоювати Резервний фонд і витратив 118 млрд доларів протягом наступних трьох років (понад три чверті наявних коштів) для порятунку банків, компаній та покриття дефіциту федерального бюджету.

Більш високі ціни на нафту, починаючи з 2012 року, дозволили Росії поповнити фонд до 88 млрд доларів за два роки. Але до середини 2014 го зниження цін на нафту і уповільнення промислового виробництва в поєднанні з санкціями, введеними Заходом, увігнали Росію в глибоку економічну кризу, що призвело до того, що Кремль знову спустошив фонд, щоб допомогти збалансувати федеральний бюджет. Протягом 2015 року Кремль узяв з фонду близько 46 млрд доларів, а в 2016 році - ще 37 млрд доларів. До кінця 2017 року фонд був вичерпаний, що прискорило рішення Кремля закрити його.

У 2017 році російська економіка офіційно вийшла з рецесії і, як очікується, в доступному для огляду майбутньому буде перебувати в періоді стагнації. Але є ознаки, що говорять про те, що країна, можливо, знову впала в рецесію в кінці минулого року, незважаючи на відновлення зростання цін на нафту, викликане скороченням виробництва країнами ОПЕК і зростанням світового попиту. Міністерство фінансів РФ говорить, що ВВП країни в минулому році зріс на 1,7% (більше ніж в 2016 році), проте статистика за четвертий квартал ще не була оприлюднена. А в доповіді, опублікованій JPMorgan Chase, йдеться, що економіка Росії скоротилася протягом останніх двох кварталів року, а значить, технічно країна впала в рецесію.

Кілька додаткових моментів погіршать фінансове становище Росії. Не схоже, що санкції, введені Заходом, будуть скасовані в цьому році. Більш того, США, швидше за все, розширять режим санкцій, припинять кредитування Росії і позбавлять російських олігархів їх активів за кордоном.

Регіональні уряди в Росії тонуть у боргах і протягом наступних трьох років потребуватимуть 50-150 млрд доларів, щоб залишитися на плаву. Російський банківський сектор також перебуває в кризі. Третина банківських установ вже змушені були закритися за останні три роки, а ще одна третина, ймовірно, зазнають банкрутства або зажадають порятунку в найближчі роки. Таким чином, на банківську індустрію потрібно буде від 50 до 100 млрд доларів.

Спад виробництва в оборонній промисловості Росії, що є основним чинником її економіки, потребує антикризових заходів в цьому році. Сьомий за величиною в Росії «Альфа-Банк» (його співвласником є олігарх Михайло Фрідман) заявив, що не буде обслуговувати оборонний сектор через загрозу санкцій. Це означає, що державі доведеться брати на себе більшу частину витрат.

Росія також продовжує розширювати свою присутність у всьому світі і фінансувати операції в Сирії, Україні та Північній Кореї, а це аж ніяк не дешева стратегія.

Фінансові проблеми країни стануть головним фоном національних виборів в РФ цього року. У березні Путін буде переобиратися на четвертий термін, а у вересні пройдуть регіональні вибори, в тому числі мера Москви.

Для впливу на їх результати і боротьби з швидким зростанням рівня бідності в країні Кремль буде витрачатися на інформаційні кампанії, підвищить оклади бюджетникам і мінімальну зарплату. Він також планує збільшити витрати на охорону здоров'я, освіту та інфраструктуру, використовуючи виручку від зростання цін на нафту минулого місяця.

Економічні та фінансові проблеми, з якими стикається Росія, були основними факторами зростання активності протестів в минулому році. З більш ніж тисячі протестів, зареєстрованих по всій країні, понад дві третини були зосереджені на таких проблемах, як невиплата або зниження зарплати, безробіття або втрата заощаджень.

Тепер, коли Резервний фонд вичерпаний, увагу суспільства звертатимуть на те, як Кремль використовує Фонд національного добробуту для вирішення фінансових проблем країни. Завдяки злиттю фонд тепер можна легально використовувати для затикання дірок у бюджеті, що може поставити під загрозу його місію по забезпеченню пенсійної системи. Уряд розглядає можливість залучення 25 млрд доларів (третина активів) з фонду в 2018 році. Влада буде обмежена в доступі до двох третин активів Фонду національного добробуту, оскільки вони пов'язані з такими інвестиціями, як інфраструктурні проекти, акції державних банків і єврооблігації. Якщо цей фонд виявиться виснажений, то Путін і його уряд по суті відмовляться від своєї обіцянки забезпечити фінансове майбутнє росіян.

Але перш ніж до цього дійде, у Кремля залишається кілька варіантів. Якщо ціна на нафту, яка перевищила 70 доларів за барель у січні, вирівняється або продовжить рости, це дасть уряду РФ невеликий перепочинок. Державний бюджет був прийнятий з урахуванням, що ціна на нафту залишиться на рівні близько 40 доларів за барель, тому будь-який дохід понад цю ціну може перерости в валютні резерви і перейти до Фонду національного добробуту. Це може привести до того, що в руки Кремля буде надходити досить велика сума грошей.

Великі енергетичні компанії країни, зокрема нафтовий гігант «Роснефть», проти наміру Кремля прибрати до рук цю виручку, адже замість цього вони вважали за краще б збільшити свої власні доходи. «Роснефть» може перехитрити Кремль і зберегти свій нафтовий прибуток за кордоном, але цей маневр посилить політичну боротьбу між Путіним і главою «Роснефти» Ігорем Сєчіним - можливо, другою за впливом людиною в Росії.

Кремль також розглядає ймовірність залучення близько 18 млрд доларів в борг на світових ринках, але США намагаються обмежити можливості Росії в запозиченнях. Однак Москва налагоджує зв'язки на Близькому Сході і в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні в пошуках альтернативних кредиторів.

У Росії також є відносно великі валютні резерви (близько 356 млрд доларів станом на кінець грудня 2017 року). Ці валютні резерви призначені для використання у зовнішній торгівлі, а не для зміцнення національної економіки, що підтвердив Путін в недавньому інтерв'ю. Проте Кремль порушував це правило під час минулих криз, наприклад, в 2009 році, коли його резерви скоротилися на 210 млрд доларів.

Тому, незважаючи на похмуру фінансову картину для Росії в цьому році, у Кремля є деякі інструменти, що дозволяють запобігти дестабілізації, яка зробить рік виборів ще більш жорстким.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...