Розрив діалогу по Сирії може стати шансом для України - американський політолог

Можливість істотних змін в політиці США щодо України та Сирії до закінчення терміну президентства Обами може бути виключена.

Ілюстрація:112.ua

Погіршення відносин США і Росії в сфері ядерної безпеки та припинення діалогу з врегулювання конфлікту в Сирії ставить питання про подальший напрямок двосторонньої співпраці, альтернативи США в Сирії, а також про можливий вплив на підходи до конфлікту на сході України. На питання про стан і перспективи розвитку відносин США і Росії відповіли професор політології з Університету Джорджа Мейсона Марк Катц (Mark Katz) і експерт Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк (Stephen Blank), передають Патріоти України з посиланням на Голос Америки.

Вашингтон і Москва розчаровані розвитком подій в Сирії

У Сирії Росія переслідувала одночасно мету залучення в діалог зі США і завдання надання підтримки Асаду, вважає Катц. При цьому в Кремлі вважають, що підтримка Асада не тільки в російських інтересах, а й в інтересах Заходу. Вони стверджують, що яким би поганим не був Асад, кращої альтернативи в Сирії немає, тому Захід повинен співпрацювати з Росією, а не виступати проти. У Кремлі розчаровані, що Захід цього не бачить. У минулому році на сесії Генасамблеї ООН Путін закликав до створення єдиного фронту проти ісламського тероризму.

«Це був спосіб прорвати міжнародну ізоляцію через Україну. Посил виступу був такий: Давайте забудемо про Україну, є спільний ворог в Сирії, - нагадав Катц. - Якщо раніше Сирія давала деяку надію на співпрацю, то зараз її немає, в Україні теж. В результаті, в Москві зараз сильне відчуття ізоляції і розлад".

У Москви і Вашингтона різні логіки по Сирії, зазначив експерт. "Росія вважає, що Асад - кращий партнер для цілей боротьби з екстремізмом. США говорять про те, що жорстокість режиму Асада породжує цей самий екстремізм. Обидва по-своєму мають рацію. Проблема джихадизму збережеться в Сирії - з Асадом, або без нього".

Чи можлива зміна політики США в Сирії

Чергова криза в американо-російських відносинах назрівала протягом деякого часу. "Коли у вересні оголосили про перемир'я, були великі надії, що угода спрацює. Але вона дуже швидко розвалилася", - зазначив Катц.

Катц відзначив, що адміністрація Обами "дуже довго чекала" зміни ситуації в Сирії. Разом з тим, швидке завершення роботи адміністрації Обами робить малоймовірним прогрес в Сирії, бо сторони "не хочуть продовжувати марні зусилля".

Говорячи про альтернативи США в Сирії після розриву діалогу з Росією, Бланк зазначив: "Ця адміністрація відрізняється неймовірною стратегічною некомпетентністю. Неможливо визначити, чого саме вони хочуть, або як домогтися цього. Тому що, якщо ви хочете втрутитися в громадянську війну, потрібно брати на себе зобов'язання направляти туди сили. Без цього не обійтися. Обама хоче результату, для досягнення якого він не готовий нічого зробити".

Тим часом Катц вважає, співпраця США і Росії в Сирії залишається можливою. "З приходом нової адміністрації ситуація може помінятися. Адміністрація Обами дала ясно зрозуміти, що основним пріоритетом було уникнути військового залучення в Сирії. Зараз США борються проти ІДІЛ, а також виступають проти Асада. Однак США закликає його піти, але не робить нічого, щоб зробити це".

Роль ультиматуму по плутонію у внутрішній політиці Путіна

Рішення по плутонію, на думку Катца, пов'язане з внутрішніми проблемами Путіна. "Надходять повідомлення про великомасштабні навчання щодо захисту населення в разі ядерної атаки. Очевидно, що вони намагаються накрутити істеричні настрої. Це спосіб перехопити ініціативу. Кремль розчарований тим, що Захід не визнає анексію Криму або підтримку Росією дій "ДНР/ЛНР", і це спосіб підвищити ціну питання. Так ніби вони говорили: дивіться, що відбувається. Чи дійсно Україна так важлива для вас?"

На думку Катца, зв'язок між рішеннями щодо Сирії і по плутонію. "Не зрозуміло, чи пов'язано призупинення Росією угоди по плутонію з провалом співпраці в Сирії. Виглядає так, що Кремль пов'язує це з санкціями через Україну, домагаючись загального визнання того, що робить Росія в Україні, в меншій мірі в Сирії".

Навіть якби перемир'я продовжувало працювати, угода по плутонію могла бути призупинена. "Це не пов'язані питання", - висловив думку експерт.

Тим часом Стівен Бланк вважає, що існує безумовний зв'язок між рішенням Москви з приводу плутонієвої угоди і рішенням Вашингтона призупинити дипломатичні контакти з Росією щодо Сирії. За його словами, це спроба сказати США: "ми не зобов'язані укладати з вами угоди з контролю над озброєннями, ми використовуємо цю тему в якості важеля, щоб отримати те, що ми хочемо в інших питаннях". За словами Бланка, висунуті Москвою умови, по суті, є ультиматумом.

Більш того, підкреслив експерт, угоди з ядерної безпеки не мають імунітет від політичних питань. Очевидно, що це ідея Путіна висунути нам ультиматум: "або ви приймаєте умови Росії і поважаєте нас так, як ми цього хочемо, чи в іншому випадку немає угод, немає контролю над озброєннями, немає нічого".

"Вони хочуть показати, що їх не залякати. Зовнішня політика Росії зараз в значній мірі спонукається антиамериканізмом. Росіяни хапаються за все, що може нашкодити Америці, тому що США для них - це зло", - підкреслив Бланк.

Зв'язок між участю Росії в конфліктах в Україні та Сирії

З початком військової операції Росії в Сирії пріоритетність проблематики України для країн Заходу знизилася, погодилися експерти. Протягом року США все більше приділяли уваги спочатку уникненню конфліктних ситуацій між американськими і російськими військовими в Сирії, а потім питанням політичного врегулювання, гуманітарної кризи і перемир'я в цій країні. Разом з тим, Бланк і Катц розійшлися в питанні про те, чи вплине розрив діалогу США і Росії щодо Сирії на підхід США до України.

"Це може зробити Україну більш важливою в порядку денному. Крім того, Путін намагався змусити Захід відмовитися від санкцій. Це стало частиною ультиматуму, який повністю провалився, - зазначив Бланк. - Цей аспект сирійської операції закінчився невдачею, мета не була досягнута, і, ймовірно, не буде. В інших сенсах Сирія була великим успіхом".

На думку Катца, згортання співробітництва в Сирії не вплине на увагу США до України. "Якби тільки США цього хотіли. Адміністрація Обами є прихильником України, але одночасно відкидала заклики озброювати Україну. Більшість європейців також виступають проти цього. І в Сирії, і в Україні США заявляли про своє невдоволення тим, що робить Росія, але не так вже й багато зробили, щоб зупинити росіян".

У той же час, обидва експерти виключили можливість істотних змін в політиці США щодо України та Сирії до закінчення терміну президентства Обами. "Обама хоче уникнути будь-яких серйозних проблем до відходу зі свого поста. Вони не збираються ставати в позу по Сирії або по Україні", - вважає професор Марк Катц.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...