Руйнівниця Запорізької Січі чи засновниця міста: В Одесі розгорілися пристрасті навколо знесення пам'ятника Катерині ІІ (відео)

Група українських козаків вимагає від влади Одеси знести пам'ятник російській імператриці Катерині II разом з фігурами інших засновників міста: Йосипа де Рібаса, Франца-Павла де Волана, Потьомкіна і Зубова.

Пам'ятник Катерині ІІ в Одесі. Фото:BestKV.com

Йдеться про так званий "пам'ятник засновникам" Одеси на Катерининській площі. Головна фігура скульптури – російська імператриця Катерина II, а біля підніжжя п'єдесталу стоять Йосип де Рібас, інженер Франц-Павло де Волан, фельдмаршал Григорій Потьомкін і Платон Зубов. Про це йдеться на сайті Радіо Свобода, передають Патріоти України.

Знесення пам'ятника зажадала група українських козаків. Їхня логіка така: Катерина II знищила Запорізьку січ, і тому в українському місті їй не місце. Окрім того, вона нібито і до заснування Одеси стосунку взагалі не має: за кілька століть до неї на цьому місці стояла турецька фортеця Хаджибей.

"Тоді і побудували гавань з купецькою пристанню. А наступного року просто перейменували Хаджибей на Одесу!" – обурюється історичною несправедливістю прихильник знесення Костянтин. "Людям сказали, що Катерина – засновниця, вони це і повторюють! – говорить прихильник знесення Володимир. – А якби вони знали про те, що її указ був не про заснування міста, а про перейменування, то була б інша зовсім історія".

Але і супротивників знесення монумента в Одесі теж знайшлося чимало. "Катерининська площа завдяки пам'ятнику стала найкрасивішою площею Одеси. А пам'ятник Катерині – один з найкращих пам'ятників міста, – вважає одеситка Тамара Долженкова. – Країна і так вже розхитана до межі, а вони просто хочуть розірвати Україну на частини".

"Я ляжу під бульдозер, який буде зносити цей пам'ятник" – погрожує ще одна жителька міста.

Суд рішення про подальшу долю пам'ятника поки не ухвалив і вирішив ознайомитися зі зверненням української інтелігенції, яка демонтаж підтримала. Новий розгляд відбудеться в лютому 2018 року.

Слід наголосити, що розгляд справи триває з 2007 року.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...