"Сєвєродонецьк і Маріуполь слід перейменувати", - експерт

За словами Віктора Кабака, Азовське море також треба перейменувати.

Маріуполь пропонують перетворити на "Маріюпіль". Ілюстрація: Newsonline24.

Міста Сєвєродонецьк та Маріуполь слід перейменувати на Сіверськодонецьк та Маріюпіль, вважає філолог Віктор Кабак. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями з цього приводу.

"Місто, яке стоїть на берегах річки Сіверський Донець, має так і називатися — Сіверськодонецьк", - заявив він у ефірі "Громадського радіо". Кабак сказав, що вже не одне покоління мовознавців боролось за зміну назв міст.

"Місто Маріюпіль саме так має правильно звучати українською мовою. Йому пощастило більше, ніж Сіверськодонецьку, тому що наші попередники у 20-ті роки у словниках та мапах його зафіксували як Маріюпіль. Крім того, вільні українці, які жили поза межами радянської системи, відбили цю назву у дуже авторитетному виданні, яке зветься "Енциклопедія українознавства". Там є і Маріюпіль, і Озів, тобто Озівське море, а не Азовське. Так його називали козаки і чумаки, - сказав філолог.

Стверджує, що назва міста складається із "піль" - поліс, та "Марії". "Вона не Маріа, вона — Марія. Саме тому Маріюпіль", - підсумував Кабак.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...