Схема не дуже складна: Дід Калєтніка засвітився у ще одній схемі «розпилу» землі на Київщині

За аналогічною схемою у власності діда Калєтніка вже опинилось 14 га лісів у тій же Бучі.

Ігор Калєтнік. Фото: hubs.

Прокуратура не змогла витребувати на користь держави 11 га землі у мікрорайоні "Рокач" міста Буча, які належать померлому діду нардепа-комуніста Ігоря Калєтніка Василю Кіргану. Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на рішення Ірпінського міськсуду від 29 вересня, передають Патріоти України.

У 1993 році Дослідна станція м’ясного тваринництва отримала держакт на право постійного користування 270 га для ведення сільського господарства. Правонаступником станції стало навчально-дослідне господарство "Ворзель" Національного університету біоресурсів і природокористування.

У 2007 році вчена рада університету у відповідь на лист Бучанської міськради погодила передачу 24 га із землекористування господарства "Ворзель" до запасу міста. Землю перевели до категорії житлової забудови, а міськрада передала її власність 113 громадянам для будівництва житла.

Пізніше ділянки змінили власників. З них було сформовано 7 нових ділянок площею понад 11 га, власником яких стала одна людина і продала їх Василю Устимовичу Кіргану.

Прокурор звернувся до суду про визнання недійсними рішень, скасування держреєстрації і повернення ділянок у власність держави, оскільки питання землекористування шляхом добровільної відмови від користування держземлями не належало до компетенції університету.

Крім того, після включення земель до запасу міста генеральний план на них не розроблявся. Бучанська міськрада подала заяву про застосування строку позовної давності. Суд погодився, що прокурор запізно подав позов.

"Наші гроші" наголошують, що прокурор Ірпеня ще у 2008 році звертався до мера Бучі з приводу того, хто є користувачем 24 га у мікрорайоні "Рокач". Строк загальної позовної давності складає 3 роки. Однак прокурор подав позов тільки у 2015 році, тобто через 7 років. Тож суд відмов у задоволенні позову через сплив позовної давності.

Видання відзначає, що прокуратура не повідомила про поважні причини пропуску позовної давності, інформації про апеляції в судовому реєстрі також немає. Василь Кірган – це дідусь колишнього першого віце-спікера Верховної Ради Ігоря Калєтніка. У 2015 році Василь Кірган помер. Раніше було відомо, що за аналогічною схемою у власності діда Калєтнкіка опинилось 14 га лісів у тій же Бучі.

У грудні 2015 року прокуратура програла позов про витребування цих 14 га у Верховному суді. У січні 2016 року у родини Калєтніка остаточно забрали 14 га лісу в Бучі. 21 липня у помешканнях мера Бучі Анатолія Федорука та мера Ірпеня Володимира Карплюка пройшли обшуки слідчих Генпрокуратури. Також обшуки проводилися і в інших місцях, загалом на 31 об'єкті.

Правоохоронці звинувачують Федорука і Карпюка у незаконній забудові лісів, їм загрожує мінімум по шість років ув'язнення. Генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що мери Бучі та Ірпеня протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню і потрібним людям з Києва. Зокрема – екс-голові ВР Ігорю Калетнику дісталося 14 га лісових угідь. 11 жовтня Генпрокуратура повідомила про підозру меру Бучі Анатолію Федоруку та секретарю міськради.

13 жовтня Печерський суд обрав мірою запобіжного заходу для мера Бучі Анатолія Федорука домашній арешт та носіння електронного браслету. 25 жовтня Печерський районний суд відсторонив від посади Бучанського міського голови Анатолія Федорука.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...