Сконструйовано у Харкові: Україна відновить виробництво МТ-ЛБ – однієї з найвдаліших броньованих машин ХХ сторіччя (фото)

МТ-ЛБ – "багатоцільовий тягач легкий броньований" розроблявся Конструкторським бюро Харківського тракторного заводу в 1950-ті роки минулого століття як багатоцільовий тягач для нових артилерійських систем.

Броньована машина МТ-ЛБ. Фото:http://milnavigator.com.ua/

Хорошою новиною стало повідомлення, що Україна відновить виробництво МТ-ЛБ. Про це сьогодні повідомив президент України Петро Порошенко під час візиту на Харківський тракторний завод, передають Патріоти України з посиланням на Військовий навігатор України.

Довідка: МТ-ЛБ – "багатоцільовий тягач легкий броньований" – є однією з найбільш вдалих і популярних броньованих машин ХХ сторіччя. МТ-ЛБ розроблявся Конструкторським бюро Харківського тракторного заводу в 1950-ті як багатоцільовий тягач для нових артилерійських систем. Армії був потрібний броньований тягач з низьким силуетом, з високими характеристиками рухливості, здатний не тільки буксирувати артилерійську систему, але і перевозити під прикриттям броні її розрахунок і боєкомплект.

"Днями було затверджено держоборонзамовлення на 2017 рік. Там є робота і для заводу імені Малишева, і для Львівського, Миколаївського, Київського, Житомирського бронетанкових заводів. Приємна новина: там є замовлення і для Харківського тракторного. Будемо починати відновлення нашого спецвиробництва, тому що наші МТ-ЛБ дуже добре зарекомендували себе під час оборони держави. Ніхто, крім вас, людей з інституціональною пам’яттю, швидко почати це виробництво не може," – сказав Петр Порошенко.

Потреба української армії в модернізації декількох тисяч МТ-ЛБ, які перебувають у складі ЗСУ, постійно зростає. Як росте і експортний потенціал розробки ХТЗ. За офіційними даними, на сьогоднішній день, на озброєнні армій 42 країн світу знаходиться близько 5000 МТ-ЛБ.

Україна має всі шанси бути основним підрядником з приведення застарілих, але все ще ефективних машин до сучасних вимог. Зокрема, за кордон уже експортувалися модернізовані на ВАТ «Харківський тракторний завод» бронетранспортери МТ-ЛБ з бойовим модулем «Шквал». У свою чергу, КП “Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова “пропонує модернізацію МТЛБ з метою забезпечення ефективної вогневої мощі, допомогу в установці модуля озброєння, що включає 30-мм гармату, 7,62-мм кулемет, 2 прицілу, а також систему постановки димової / аерозольної завіси.

“Мангуст-2” варіант модернізації МТЛБ.

“Мангуст-2” – оснащений бойовим модулем варіант МТЛБ ,такі машини, оснащені БМ “Шквал” вже поставлялись в М’янму.

Як видно на фото новий бойовий модуль має іншу комплектацію порівняно з уже відомим БМ “Штурм” (встановлюється на БТР-3Е1). Цілком зрозуміло, що для ряду замовників оснащення бойового модуля ПТРК є не доцільним.

Слід нагадати, що про відновлення виробництва гусеничних тягачів МТ-ЛБ говорять вже з 2014 року. Проте колишнє керівництво ХТЗ всіляко перешкоджало виробництву військової техніки. Між тим, МТ-ЛБ дійсно беруть дуже активну участь в бойових діях на Донбасі. Вони виконують не тільки роль тягачів, але і часом несуть озброєння і навіть надають вогневу підтримку.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...