Сталева броня вже не врятує: США і Росія випробовують потужну зброю нового класу

Один 10-кілограмовий снаряд електромагнітної гармати здатний пробити три бетонні стіни або шість 12-міліметрових сталевих листів.

Для електромагнітної гармати не існуватиме перешкод? Фото: Дейлі мейл.

Російські вчені провели успішні випробування першої створеної ними рейкової електромагнітної гармати, здатної пробивати будь-яку броню. Зброя задіє електромагнітну силу, а не вибухові речовини або паливо. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на dailymail.co.uk.

Згідно з даними Об'єднаного інституту високих температур РАН в місті Шатура, електромагнітна гармата стріляє снарядами, швидкість яких становить понад 3 км / сек. Під час недавніх випробувань 15-грамовий пластиковий циліндричний снаряд пробив алюмінієву болванку товщиною в кілька сантиметрів. За словами вчених, незабаром вони займуться розробкою пристрою, початкова швидкість снаряда якого перевищить 4,5 км / сек.

У США теж працюють над власною електромагнітною гарматою. У створенні такої зброї, а також інших новітніх розробок, наприклад, лазера, який ушкоджує корпус ворожих кораблів на відстані, зацікавлений флот США. У перспективі вчені сподіваються створити рейкову електромагнітну гармату, яка б вистрілювала снаряди зі швидкістю 7,5 М (в сім разів перевищує швидкість звуку і становить приблизно 9 тисяч 100 км / год) на відстань 160 км.

ВМС США мають намір оснащувати рейковими гарматами ескадрені міноносці «Zumwalt», які здатні забезпечити достатню енергопостачання. Під час розробки гармати траплялися невдачі. Через величезну кількість енергії ранні зразки приходили в непридатність після декількох пострілів, але вчені працюють над створенням гармат, які дозволили б робити тисячі пострілів.

Рейкові електромагнітні гармати, на створення яких в США вже витрачено понад 500 млн. доларів, надійдуть на озброєння менш ніж через десять років. Планується провести морські випробування зброї в цьому або наступному році. Під час тестів будуть використовуватися снаряди вагою 20 кг, здатні розвинути надзвукову швидкість. Для порівняння, снаряди російської гармати в кілька десятків разів менші.

Як досягається така висока швидкість?

Замість звичного пороху рейкова електромагнітна гармата використовує електроенергію, і швидкість її снарядів може в шість або сім разів перевищувати швидкість звуку. Використовуючи електромагнітну силу, відому як силу Лоренца, снаряд прискорюється, проходячи між мідними «рейками», якими пропущений струм. В результаті він пролітає набагато більшу відстань у порівнянні з традиційним артилерійським снарядом, і при цьому завдає величезної шкоди. Завдяки чотирьом стабілізаторам в задній частині корпусу снаряд може вражати такі рухомі цілі, як кораблі, дрони або ракети.

Дослідження показують, що 10-кілограмовий снаряд, що летить зі швидкістю приблизно 8 тисяч 700 км / год на відстань 160 км, здатний пробити три бетонні стіни або шість 12-міліметрових сталевих листів.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...