"Свекруха-друг та її невістки": Дєєва засвітилася в скандалі з МОЗ (документи)

Здавалося б, МОЗ та МВС - дуже далекі одна від одної галузі, однак не усе так просто, як може здатися на перший погляд...

Анастасія Дєєва виявилась задіяною у цікавій схемі. Фото: Корреспондент.

У розпорядження "Обозревателя" потрапила копія угоди між ПРООН та МОЗ щодо здійснення міжнародних закупівель за кошти бюджету в 2016-му році. Навіть поверхневий (без різних юридичних тонкощів) аналіз тексту цієї угоди показує, що він дуже невигідний державі і ставить під загрозу життя пацієнтів. А ПРООН, не зазнаючи будь-яких зобов'язань і відповідальності, отримує значну суму комісійних за неквапливу роботу своїх клерків. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із цікавим журналістським розслідуванням з цього приводу.

Отже, більш детально по тексту контракту. Предметом цієї угоди є не закупівля препаратів (таке формулювання вимагало б відповідальність постачальника за якість препаратів та майнову відповідальність за використання коштів перерахованого ним авансу), а надання послуг з організації та проведення процедури закупівлі – тобто документальний супровід закупівельної процедури, простіше кажучи, робота декількох клерків з оголошення тендерів та укладення декількох десятків договорів на пару сотень закупівельних позицій. І робити це ПРООНівські клерки будуть дуже неспішно. За угодою на проведення закупівельних процедур (простіше кажучи, паперову роботу по їх супроводу) їм дається цілих півроку (180 днів), а на організацію поставки препаратів цілий рік. І час не вважається з моменту укладення договору, а з моменту отримання всіх 2 млрд грн. з українського бюджету.

При цьому МОЗ погодився, що ПРООН не відповідає за якість препаратів, що поставляються і не несе будь-яких штрафних санкцій, покриття збитків або виплати компенсацій у випадку поганої якості, некомплектності, псування та інших невідповідностей у препаратах, що поставляються (пункт 20 Додатка 1 до Договору).

Навіть гірше. ПРООН взагалі не несе фінансової відповідальності за будь-які порушення угоди – окремим пунктом зазначено, що при розглядах Арбітраж не має право присуджувати штрафні санкції або компенсацію збитків (Ст. 11 договору).

При цьому вся ця діяльність ПРООН повністю виведена з-під юрисдикції українських контролюючих органів (Ст. 6 угоди передбачається, що перевірку використання коштів може проводить тільки внутрішній аудит ПРООН за своїми внутрішніми процедурами) і українських судів (Ст.11 вказує, що рішення спорів проводиться в міжнародному арбітражі).

Також і громадськість не може одержати ніякої інформації щодо проведених закупівель. Ст. 10 встановлює режим суворої конфіденційності. Практично ніяка інформація про хід виконання угоди, як і сам текст угоди, не можуть бути опубліковані без згоди ПРООН. Не дивно, що навіть народні депутати не можуть поки отримати текст угоди для аналізу.

Тепер про винагороду за виконувану роботу. За даною угодою за неспішну роботу десятка клерків (навряд чи потрібно більше людей, щоб неспішно, за цілих півроку, провести процедури щодо закупівлі декількох сотень найменувань препаратів і медичних виробів), не несучи ніякої матеріальної відповідальності за виконання угоди, а також якість що ліків та своєчасність їх поставки, ПРООН отримує від МОЗ 6,5% від загального фінансування, 132,2 млн грн. з яких 5% (понад 102 млн. грн.) тільки за роботу клерків (як красиво сказано в угоді "надання послуг по забезпеченню загального управління") Робота десятка клерків за півроку обійдеться українському бюджету в понад 102 млн гривень. Ну не супердохідний бізнес?..

Насправді це величезні гроші для української медицини. Виходячи із загального обсягу фінансування, закладеного в бюджеті 2017 на медицину – в 1,3 тис. грн. на людину в рік на ці гроші можна пролікувати 78,5 тис. українців. Ось так, десяток клерків з'їдає суму, рівну витратам бюджету на лікування понад 78 тис. осіб.

Таку невигідну угоду підписав МОЗ (персонально Уляна Супрун) з ПРООН. І не просто підписав, а перепідписав 3 рази, направляючи все більше і більше коштів саме цій організації. При підписанні угоди сума становила 1,24 млрд грн., потім суму збільшили до 1,45 млрд грн. і врешті решт довели суму до 2034 млрд грн. (більше половини всіх коштів, що спрямовуються на міжнародні організації: крім ПРООН, дві інші організації отримали, - КраунЭйджентс - 1,07 млрд грн., а ЮНІСЕФ тільки 843,3 млн. грн.), збільшивши тим самим і доходи ПРООН з 80,6 до 132,2 млн грн. І це незважаючи на те, що комісійні винагороди оплачувані іншим міжнародним організаціям значно нижче, ніж у ПРООН.

Так, ЮНІСЕФ за свої послуги з постачання препаратів отримає від МОЗ лише 4,5% (і це з урахуванням логістичних витрат), при цьому ЮНІСЕФ не надає консультаційні послуги, а реально проводить поставку, працює з виробниками, здійснює контроль якості, має свої логістичним потужності і спеціалізовані підрозділи. Адже збільшення обсягів закупівлі через ЮНІСЕФ могло заощадити значні кошти? Або передати більше коштів на КраунЭйджентс, угода з яким набагато більш жорстка, містить і вимоги до якості продукції, що постачається, і штрафні санкції і містить зобов'язання провести всі торги не за 180, а тільки за 90 днів?

Так чому МОЗ вибирає в якості свого основного контрагента саме ПРООН? І чому, розуміючи вже існуючі складнощі із забезпеченням ліками у лікарнях тему такої тривалої затримки з поставками – тільки на проведення закупівельних процедур дали термін до 180 днів, а на виконання всього договору дали цілий рік. Що це значить – а це означає, що постачання за даними договорами за рахунок бюджету 2016 року будуть проходити у другій половині 2017 року і триватимуть до кінця листопада, а закуповані препарати закінчуються в українських лікарнях вже в квітні-березні, або навіть вже закінчилися.

І розуміючи, що закупівельні процедури повністю закриті від громадського контролю. Чому, незважаючи на це пацієнтські організації, особливо найактивніші, такі як ЛЖВ або БФ "Пацієнти України", не піднімають хвилю протестів, а навпаки, активно підтримують міжнародні закупівлі в цілому, і особливо активно, закупівлі, здійснювані через ПРООН? Практично будучи їх піар-агентствами? Рекламуючи їх успіхи, отримуючи доступ до ексклюзивних даних раніше за інших,і, навіть БФ "Пацієнти України" організували піар-акцію по збору підписів під зверненням до Президента на захист міжнародних закупівель.

У своєму дослідженні ми спробуємо дати відповіді на ці два питання, а також і на інші питання, які постануть у міру просування нашого розслідування. Отже, відповімо на перший питання:

Чому БФ "Пацієнти України" так хвалять проект закупівлі через міжнародні організації?

Відповідь ми знайдемо на сайті ПРООН в проектному документі за проектом "Надання послуг з організації та проведення процедур закупівель міністерства охорони здоров'я України", термін реалізації 2015-2019 роки. В ньому ми з подивом виявимо, що БФ "Пацієнти України" (виконавчий директор якого Ольга Стефанишина завжди підкреслює, що ні вона, ні її організація не має прямого відношення до міжнародних організацій, які отримують бюджетні гроші від МОЗ) є разом з МОЗ прямими бенефіціарами цього проекту: "Роль Головного бенефіціара з метою забезпечення реалізації користі Проекту з точки зору бенефіціарів за Проектом (тих, хто в кінцевомурахункувиграєвідреалізації Проекту). Цю роль виконуватимуть призначені представникими Мінздрава України і НВО "Пацієнти України".

І далі більше, саме їх представники входять в совет проекта, який: "нестиме відповідальність за прийняття, на основі консенсусу, рекомендацій щодо управління Проектом. Зокрема, Рада Проекту нестиме відповідальність за розгляд і затвердження документів і змін до них, річних планів роботи, щоквартальних і річних звітів за Проектом..."

Загалом, представники БФ "Пацієнти України" безпосередньо інтегровані в цей проект, є його бенефіціарами та беруть пряму участь в його управлінні. Ось так! А ви кажете "незалежні пацієнтські організації".

Тепер відповімо на інше питання:

Чому ПРООН обрало в якості партнера піар-організацію?

Чому ПРООН обрало в якості свого партнера з усього спектру пацієнтських організацій в Україні (а їх тільки в Громадській раді МОЗ більш 170, і серед них є такі, які вже багато років активно працюють, реально захищаючи інтереси пацієнтів), ту яка нещодавно з'явилася, не захищає права конкретних пацієнтів, має штат в кілька співробітників і в реальності є звичайною піар-агенцією ?

І чому ПРООН так активно співпрацює саме з БФ "Пацієнти України" та в інших проектах, зробивши їх практично "улюбленою" організацією медичного профілю? Як не дивно, відповідь на це питання допоможе дати скандал, на перший погляд зовсім не пов'язаний з описуваними подіями, між МОЗ та медичної "тусовкою".

Ви, звичайно, пам'ятаєте скандальне призначення молоденької заступниці глави МВС Анастасії Дєєвої, яку, після публікації в соцмережах її пікантних фотографій, стали називати "дівчина з макарониною".

Хоча скандал насправді був з-за того, що спливли прямі факти фальсифікації в її біографії і дивно великого для її молодого віку трудового стажу. Але нам цікаво не це. У ході всенародного обговорення ситуації з'ясувалося, що Дєєва вона по чоловікові, і має чудову свекруху Наталю Подлесну – психолога і відому ведучу на каналі 1+1.

І ось тут відкривається "скриньку Пандори", що дозволяє пролити світло на всі підняті нами питання. Адже чудовий керівник БФ "Пацієнти України" Ольга Стефанишина раніше була Ольгою Дєєвою, а Наталя Підлісна також була її свекрухою. Ось, до речі, і скріни документів, що підтверджують, що Стефанишина (тоді ще Дєєва) працювала в ЛЖВ:

А ось пост Стефанишиної, в якому вона зізнається в любові і дружбі до своєї колишньої свекрухи:

Але не це головне, а головне те, що сама Наталя Підлісна до своєї перекваліфікації у відому телеведучу була керівником пацієнтської Снідівської організації БФ "Коаліція ВІЛ-сервісних організації" і працювала не сама, а зі своїми подружками Наталією Лук'яновою та Оленою Девіс:

Також давня дружба і спільна робота пов'язує з Наталією Лук'яновою і Стефанишину (Дєєву):

Так от, в даний час Наталія Лук'янова координатор медичного напряму в ПРООН.

Ось посилання на її візит в якості представника Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в Одесу, де вона допомагала Стефанишиної та БФ "Пацієнти України" отримувати грант від Міжнародного фонду "Відродження" на реалізацію проекту з моніторингу залишків препаратів у лікарнях. Активно співпрацює Наталія Лук'янова в своїй новій якості (вже не колеги по реалізації проектів технічної допомоги, а представника фінансуючої організації) і з мережею ЛЖВ:

Наталія Лук'янова так активно і ефективно займається координацією проектів в медичній сфері і так вигідна своїм роботодавцям з ПРООН, що вони закривають очі на очевидний конфлікт інтересів у діяльності цієї особи, адже одночасно з роботою в ПРООН щодо надання фінансування на проекти технічної допомоги, Наталія Лук'янова сама очолює свою власну громадську організацію – Міжнародна громадська орагнізація "Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров'я", в якій є головою правління

В будь-якій іншій країні такий конфлікт інтересів давно став би, як мінімум, приводом для службового розслідування і звільнення Лук'янової "з вовчим квитком" і без перспективи займатися професійною діяльністю в подальшому. Але, мабуть, в Україні стандарти роботи міжнародних організацій набагато нижче, або ж Лук'янова є таким цінним працівником для свого керівництва... Не знаємо.

До речі, я думаю тепер зрозуміло, чому Стефанишина і її колишній шеф по мережі ЛЖВ та БФ "Пацієнтам України" Дмитро Шерембей так часто світяться на екранах "плюсів" і чому журналісти цього каналу так некритично ставляться до виданої ними інформації? Звичайно, маючи таку близьку подружку і колишню свекруху, як Наталя Підлісна, шлях "в телевізор" відкритий

Думаємо, тепер зрозуміло, чому БФ "Пацієнти України" так прихильно ставляться до діяльності ПРООН і воліють не помічати прямих "косяків" їх роботи по закупці препаратів, і стає зрозуміло, чому саме БФ "Пацієнти України" стали улюбленою організацією медичного профілю ПРООН Україна.

До речі, думаємо стало зрозумілим і чому тільки що прийнята на посаду сестра Ольги - Анастасія Дєєва відразу сказала, що в МВС вона буде займатися координацією технічної допомоги. Про це вона заявила під час відкриття першого центру безпеки громадян у Лимані Донецької області 23 листопада. "Моя роль полягає в тому, щоб залучити міжнародну підтримку, гарантувати прозорість проектної діяльності і рухати реформи вперед таким чином. Моя подальша робота буде полягати в тому, щоб залучати міжнародних донорів, партнерів, встановлювати прозорі і правильні процедури реалізації проектів, які будуть зрозумілі як для європейського, міжнародного співтовариства, так і для кожного конкретного громадянина", – сказала тоді Дєєва.

Переведемо на звичайну мову – основним напрямом її роботи в МВС, судячи з усього, є контроль за "розпилюванням" грантів в цій структурі.

Я думаю, з урахуванням її родинних зв'язків стає зрозумілим реальний напрям її діяльності.

До речі, в цьому їй активно допомагає і інша давня подруга її свекрухи – Олена Девіс

Я думаю, ми докладно і фактажно відповіли на перше питання про зв'язок ПРООН та БФ "Пацієнти України".

Але як пояснити таку лояльність до ПРООН МОЗ та команди Уляни Супрун, а також підтримку всіх дій цієї команди з боку "Пацієнтів України" та їх партнерів – Центр протидії корупції та мережі ЛЖВ.

Не варто шукати ці зв'язки і основи цієї симпатії "за океаном" загалом американському походженні ПРООН і Супрун

Ми знайшли ці зв'язки набагато ближче, і знову ж з колекції Наталії Підлісної.

Знайомтеся, рідний брат Наталії Підлісної – Максим Циганок

Він не тільки член цієї великої родини, він ще й активний член ГО "Захист патріотів"Уляни Супрун.

Впливовий "пінгвін" – член команди МОЗ. При цьому в " команді" він займається – кадровими питаннями і відповідає за залучення співробітників (зрозуміло, що неофіційно, як і багато інших "радників")

Ось такий сімейний рівень інтеграції команди МОЗ, пацієнтських організацій і співробітників ПРООН був виявлений нашим невеликим дослідженням – див. Схему зв'язку між організаціями та людьми, які освоюють технічну допомогу і засоби Моз на закупівлю препаратів

Сподіваюся, ми відповіли на питання, чому МОЗ уклав з ПРООН такий лояльний договір, чому пацієнтські організації мовчать про проблеми з постачанням препаратів через міжнародні організації, і чому ми найближчим часом не дізнаємося правдивої інформації про реальну ефективність залучення міжнародників до МОЗ-закупівель. Принаймні, з вуст наших найбільш медійно-активних борців з корупцією і "захисників" прав пацієнтів.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...