"Свідомо підривають бойовий дух", - 400 офіцерів 92-ї бригади просять Президента захистити їх від наклепу Матіоса і Туки

Порошенка просять верховного головнокомандувача втрутитися в ситуацію навколо розслідування справи про напад на мобільну групу по боротьбі з контрабандою, відому як "група Ендрю".

Акція протесту біля суду в Краматорську, де проходить слухання справи. Фото: facebook

Майже 400 офіцерів 92-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України звернулися до президента Петра Порошенка з колективним листом, в якому просять захистити честь бригади від наклепу з боку військової прокуратури і голови Луганської військово-цивільної адміністрації Георгія Туки. Лист опублікував у своєму Facebook військовослужбовець бригади, юрист Леонід Маслов, інформують Патріоти України.

Діючі офіцери просять верховного головнокомандувача втрутитися в ситуацію навколо розслідування справи про напад на мобільну групу по боротьбі з контрабандою, відому як "група Ендрю".

Вони вважають, що і Георгій Тука, і прокурори на чолі з Анатолієм Матіосом своїми заявами про причетність військовослужбовців до розстрілу групи свідомо підривають бойовий дух і руйнують репутацію бригади. Офіцери просять президента перевірити особовий склад всіх ланок військової прокуратури, задіяного в слідстві, на предмет професійної придатності і зажадати від Туки припинити "принижувати честь військовослужбовців".

Також вони хотіли б, щоб Порошенко взяв під особистий контроль розслідування справи про викрадення й катування сержанта Чернишенка (позивний "Муравей"), від якого вимагали зізнатися в скоєнні злочину.

На думку військових, звинувачення у вбивстві, пред'явлені розвідникам бригади Павлу Долженку і Олександру Свідру, не підтверджені фактами, обидва бійця мають алібі.

"Ми чітко розуміємо, що ні бойові офіцери, ні ЗМІ, ні військове командування і навіть ви, пане президенте, не мають права в процесі розслідування втручатися в хід слідства, давати оцінку доказам і визначати винних.

Однак визначати винних також позбавлені права військові прокурори і губернатори. Ми могли б спокійно чекати результатів неупередженого розслідування. Але з урахуванням соціального фону, створеного навколо цієї справи, вважаємо подібні очікування безпідставними", - йдеться в листі.

Нагадаємо, 2 вересня 2015 року в районі Щастя мобільна група по боротьбі з контрабандою через лінію перетину потрапила в засідку і була розстріляна. В результаті загинули двоє осіб - працівник Державної фіскальної служби Дмитро Жарук і волонтер Андрій Галущенко (позивний Ендрю), ще четверо бійців отримали поранення.

За підозрою в розстрілі мобільної групи в лютому були заарештовані демобілізований старшина окремої розвідувальної роти 92-ї окремої механізованої бригади Олександр Свідро (позивний Змій) і боєць цієї ж роти Павло Долженко (позивний Крим). Пізніше обидва були відпущені під домашній арешт.

Луганський губернатор Георгій Тука на наступний день після злочину заявив, що знає ім'я людини, яка причетна до розстрілу групи. "На моє переконання, це зробив хтось із наших. Або військовий підрозділ, або підготовлені структури з підрозділів, які в цьому секторі контролюють лінію перетину. Йдеться про 92-у бригаду", - сказав він.

Головний військовий прокурор Матіос спростував можливу причетність диверсантів до вбивства Галущенко і Жарука, заявивши, що злочин скоєно особами, які перебували і перебувають зараз на території, підконтрольній Україні.

Раніше вже повідомлялося, що Дмитро Булатов, що наразі перебуває у лавах 92-ї ОМБР ЗСУ та є командиром важливого блокпосту у місті Щастя, зробив сенсаційну заяву: він зокрема прогнозував швидку відставку Георгія Туки.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...