Світлодарська дуга: "Есть риск, что геополитические победы могут подтолкнуть Путина к новым авантюрам" - Фесенко

Ще одне потенційне пояснення загострення - банальне бажання зіпсувати українцям свята.

Фесенко. Фото: "Радіо Свобода"

У кожного загострення ситуації на Донбасі є своя логіка. Такою думкою в колонці для "Нового часу" поділився політолог, директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи активізацію боїв на Світлодарськ дузі в Донецькій області. Про це повідомляють Патріоти України.

"Це може бути авантюра з боку ватажка "ДНР" Олександра Захарченко, якому хочеться повоювати і продемонструвати перед Новим роком бойові успіхи, традиційна спроба натиснути на Україну, залякати війною - такі психологічні атаки відбуваються із завидною частотою (останній приклад - серпень 2016 року, так званий кримський інцидент). Ще одне потенційне пояснення загострення - банальне бажання зіпсувати українцям свята", - припускає Фесенко. Він вважає, що загострення на Світлодарськ дузі НЕ буде масштабним.

"Поки президент РФ Володимир Путін чекає появи нових керівників США і Франції, він, швидше за все, не піде на серйозні загострення. З раціональної точки зору, йому не варто було б починати нові масштабні бойові дії, особливо з огляду на той факт, що зараз активно обговорюється можливе зняття або пом'якшення санкцій проти Росії. Чергове загострення може зірвати переговорний процес з новими західними лідерами", - заявив політолог.

У той же час, за словами експерта, є ризик, що російський лідер вважає себе "тотальним переможцем". "На виборах президента США переміг Дональд Трамп, у Франції теж може перемогти його людина, і в Сирії ситуація складається на користь Кремля. Це може підштовхнути Путіна до нових авантюр", - уклав Фесенко.

Ситуація на Світлодарськ дузі поблизу Дебальцеве Донецької області загострилася 18 грудня 2016 року. "Противник здійснив спробу захопити два опорних пункти в районі населеного пункту Луганське. Підрозділи Збройних сил України взяли бій, під час якого перехопили ініціативу, завдали противнику втрати і змусили його відступити", - повідомив начальник Оперативного об'єднаного штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Олександр Сирскій .

За даними Генштабу, 18 грудня в районі Дебальцево загинули п'ять українських військовослужбовців, 16 отримали поранення, травми або контузії. 19 грудня, за даними Міноборони на Світлодарськ дузі дев'ять бійців були поранені, вісім - контужені, один загиблий.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...