"Царит беспредел": Після скандалу з п'яними моряками у ВМС України викрили "кумівство", беззаконня і зраду

За дорученням президента Міністерство оборони і Генштаб сформували спільну робочу групу з вивчення того, що відбувається.

Командувач ВМС України Сергій Гайдук. Фото: korrespondent.net.

У Військово-морських силах України в даний час панує беззаконня, і ситуація стає все більш напруженою. Про це повідомляє видання Думская, передають Патріоти України.

Журналісти відзначають, що інцидент в січні з п'яними моряками, які намагалися прорватися на одеську базу ВМСУ, розкрив стан речей у вітчизняному флоті і звернув на нього увагу суспільства. Далі були запущені певні політичні механізми, чиї дії цілком можуть привести до серйозних кадрових катаклізмів у відомстві.

Після згаданого інциденту з'явився відкритий лист волонтерських організацій, в якому вони звинуватили командувача ВМСУ віце-адмірала Сергія Гайдука в кумівстві, "зливі" особистих справ моряків росіянам (ще в Криму), небажанні співпрацювати з іноземними партнерами і саботажі створення концепції розвитку флоту. У зв'язку з цим за дорученням президента Міністерство оборони і Генштаб сформували спільну робочу групу з вивчення того, що відбувається.

Журналістам видання стали відомі деякі тези з висновків робочої групи, які були відправлені 1 березня керівництву країни. "Ні, командуючого не викрили в зраді або чомусь настільки ж кримінальному, проте навіть те, що нарила група, цілком достатньо для відставки: якщо, звичайно, результати її роботи правильно представлять нагорі. Спочатку про хороше.

Ревізори в погонах не знайшли підтвердження частини викладених у волонтерському листі фактів. Так, немає доказів, що Гайдук і його найближчі підлеглі блокували розробку Пілотного проекту реформування і розвитку ВМСУ; того, що він відмовився від канадської допомоги на 30 млн доларів; що саботував надсилання військовослужбовців на навчання за кордоном, що не вжив нічого для відновлення виведеної з Криму техніки (відремонтували не більш третини, але решта є брухтом, придатним лише для розбирання на запчастини)", - пише видання.

У той же час деякі звинувачення виявилися обґрунтованими. Зокрема, підтвердилася інформація про створений у ВМСУ "режим найбільшого сприяння для адміральських нащадків". Так, рідний син комфлота, старший лейтенант Євген Гайдук (служить в 801-му загоні ПДСС, чиї бійці "штурмували" прохідну бази флоту) на початку цього року відправився разом з ще одним офіцером на мовні курси в Канаду. Їх відібрали з 9 з гаком тисяч військовослужбовців флоту як найкращих. Для поїздки потрібно було володіти англійською на досить високому рівні (вільно розмовляти). Однак лейтенант Гайдук лише "читає і пише зі словником".

"Ще в штабі флоту служить падчерка першого заступника його начальника - контр-адмірала Дмитра Тарана, що суперечить Закону України" Про протидію корупції ", - зазначає видання. Обох дітей чиновників робоча група рекомендувала перевести в інші підрозділи або взагалі звільнити.

Також перевірка визнала незадовільною організацію служби тилу ВМСУ. Зокрема, констатовано фактичний провал розрекламованого експерименту щодо поліпшення якості харчування особового складу Західної бази і прикріплених до неї кораблів. На фрегаті "Гетьман Сагайдачний" планували повністю оновити камбуз, для чого закупили технологічне і холодильне обладнання вартістю 1,5 млн грн. Однак встановити його не змогли - в силу непридатності до експлуатації на бойових кораблях. Крім того, на флоті просто ахова ситуація з постачанням: не вистачає найнеобхіднішого, не створений недоторканий запас і так далі", - йдеться в матеріалі.

У висновках робочого гурту окремий пункт присвячений особистості командувача ВМСУ, де зазначається, що він надмірно авторитарний, не прислухається до чужих думок, схильний рубати з плеча. Видання підкреслює, що найнеприємніші розділи доповіді стосуються Криму. Так, робоча група підтвердила "сумний" факт передачі Гайдуком і його підлеглими особистих справ ВСІХ офіцерів ВМСУ російським спецслужбістам - в березні 2014 року. У той же час перевіряючі виправдовують командування тим, що діючі на той момент інструкції не передбачали необхідність знищення цих паперів, а вивезти їх не представлялося можливим через блокаду штабу російськими військовими.

Також наголошується, що вже два роки військовослужбовці флоту проводять відпустки в окупованому Криму. При цьому ніяких заходів, щоб припинити сумнівні вояжі, командування ВМСУ не зробило: протягом минулого та цього років на півострові побували 155 українських офіцерів. Нібито у зв'язку з сімейними обставинами.

"Особливу увагу комісія приділила морально-психологічному стану особового складу флоту. Важливий момент - дезертирство: в 2015-му військові частини ВМС самовільно залишили 559 військовослужбовців, з яких знайшли тільки 122. З початку цього року дезертирували ще 87 моряків - повернули тільки 13. В акті зазначається, що батьки-командири не тільки не шукають дезертирів, а й приховують самі факти втеч. По 286 військовослужбовцям, які залишили частини, ніякої інформації в документах флоту немає взагалі", - зазначає видання.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...