Цієї ночі над Україною відбудеться рідкісне небесне явище

Леоніди – другий метеорний потік місяця, який досягає своєї максимальної активності 17-18 листопада.

Леоніди здатні генерувати сотні метеорів на годину, в тому числі і вогняні кулі. Фото: 3tags.org.

Сьогодні, 17 листопада, зорепад Леоніди досягає свого піку. Побачити метеори можна з будь-якої точки Землі, однак важливо забезпечити мінімум стороннього світла. Про метеорний потік і як за ним спостерігати, розкажуть Патріоти України.

Леоніди – другий метеорний потік місяця, який досягає своєї максимальної активності 17-18 листопада. Цей час буде найбільш сприятливим для спостереження за зорепадом. На піку в небі можна буде побачити близько 15 метеорів на годину, що вважається середнім показником.

Явище утворюється через те, що Земля пролітає повз уламки комети Темпеля-Туттеля, які при вході в атмосферу згоряють і утворюють спалахи світла. За 33 роки комета огинає Сонце і максимально наближається до Землі. В таких умовах Леоніди досягають небувалої інтенсивності, генеруючи сотні метеорів за годину, серед яких і вогняні кулі – найпотужніші, яскраві спалахи. Востаннє такої сили метеорний потік досягав у 2001 році.

Назва зорепаду походить від його радіанта – місця, звідки в небі візуально з'являються метеори – сузір'я Лева (англ. Leo). Однак відшукати його можна як в області сузір'я, так і в інших частинах небесного простору.

Для спостереження не потрібні особливі пристосування – "вловити" метеор можна очима, важливо лише дати їм звикнути до темряви. Головною умовою для успішного перегляду завжди є відсутність "світлового шуму", тобто світла від ламп і екранів. Забезпечивши таку обстановку, розглянути зорепад буде куди легше.

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...