У школах РФ дітей вчитимуть, що Київської Русі не було

Тим, хто навчався за підручниками радянського зразка і книг, виданих в 90-х, кидається у очі спроба уникнути загальноприйнятого терміну "Київська Русь", яку в нових підручниках вперто називають "Древньоруською державою".

Російських дітей будуть переконувати, що Київської Русі не існувало. Фото: соцмережі.

У продажі на Росії з'явилися нові "ідеологічно правильні" підручники для школи з історії держави. Зміст нових підручників дослідили журналісти російського видання Znak.com, передають Патріоти України.

Як зазначається у статті, у новому підручнику подається нове трактування ролі варягів у становленні Київської Русі. "Отже, князі, які очолили ранні східнослов'янські об'єднання, швидше за все, були іноплемінниками. Однак невірно вважати, що слов'яни не могли самостійно створити державу. Просто на чолі найдавніших держав зазвичай ставилися вихідці з інших народів. Племена, що об'єднуються вважали за краще, щоб ними керували іноземці. Чому? Швидше за все, тому що іноземним людям легше вирішувати протиріччя і суперечки місцевої родової знаті", - пояснюється цей момент в підручнику 2016 року. Теза прописана як аксіома і без будь-яких прикладів з історії інших держав.

У 2012 році цей епізод в підручнику подавався так: "Чим більше людей було присутні на віче, тим важче було прийняти рішення, яке влаштувало б усіх. Тож невдовзі між племенами, які уклали військовий союз, почалися чвари. За літописною легендою, щоб припинити їх і налагодити порядок, народні збори жителів північних земель вирішили запросити правителя-князя з боку, "з замору".

Як зазначає видання, ще один важливий момент, який кидається в очі тим, хто навчався за підручниками радянського зразка і книг, виданих в 90-х, - спроба уникнути загальноприйнятого терміну "Київська Русь", яку в нових підручниках вперто називають "Древньоруською державою".

Згадується, що варяги Кий, Щек і Хорив були "першими князями" в "землі полян" і що саме вони "за переказами" побудували на березі Дніпра Київ. Тільки один раз дається скромне пояснення в один рядок про те, чому "Давньоруська держава" називається Київською: "Оскільки столицею держави став Київ, іноді це об'єднання називають Київською Руссю".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...