Ударний дрон України: тиха смерть з небес для терористів

Україна має всі шанси вже найближчим часом отримати повноцінний ударний безпілотник, використовуючи вже існуючі розробки і співпрацю із західними партнерами.

Ілюстрація:ukranews.com

Україна веде розробку безпілотного ударного апарату. Нова українська зброя зможе не тільки вести розвідку і коригувати вогонь, але і самостійно наносити високоточні удари. Про початок робіт над вітчизняним ударним дроном офіційно заявив "Укроборонпром". А Обозреватель з'ясовував, якою буде нова зброя України XXI століття і які труднощі доведеться подолати вітчизняним конструкторам, інформують Патріоти України.

Зброя XXI століття

Україна зустріла анексію Криму і війну на Донбасі без сучасних безпілотників, як класу. Але завдяки зусиллям волонтерів, проблему вдалося вирішити спочатку на мінімально необхідному рівні. А через рік від початку війни українські зброярі змогли розробити вже повністю боєздатні розвідувальні моделі дронів.

"Зараз це сучасні розвідувальні комплекси, які виконують завдання в умовах жорсткої протидії з боку противника і можуть успішно конкурувати з кращими світовими аналогами", - розповів влітку 2015 року директор "Спецтехноекспорт", одного з підприємств "Укроборонпрому" Павло Барбул.

Тепер же Україна офіційно веде роботу над ударними дронами, без яких важко уявити будь-яку сучасну армію. Так, в умовах воєн нового століття провідні армії світу вже давно використовують таку зброю.

В армії США ударні безпілотні апарати виконують функції "мисливців" за терористами, багато годин перебуваючи над районами патрулювання і знищуючи цілі високоточною зброєю. Наприклад, на рахунку ударних американських дронів ліквідація частини "верхівки" "Аль-Каїди", усунення ватажків якої в підсумку і призвело до розпаду колись грізної угруповання.

Як "ліквідаторів" використовує дрони також Ізраїль. При цьому ізраїльтяни роблять все можливе, щоб показати результати своїх ударів. Використовуючи такий аспект психологічної війни, Ізраїль досить ефективно впливає на терористичну загрозу.

Розробки України

При цьому фактично, українські зброярі, заявивши про початок розробки, трохи злукавили. Роботи над подібними апаратами так чи інакше велися вже давно.

Так, генеральний конструктор провідного українського авіапідприємства "Антонов" ще восени 2014 року заявив: "Ми вже напрацьовуємо програму (по створенню безпілотника - ред.), технічні завдання, розробляємо пропозиції". Правда, за станом на весну 2015 року, за словами конструктора, "Антонов" ще офіційно не отримував завдання від Міноборони про початок робіт.

А на торішній виставці "Зброя та безпека", заступник гендиректора з розвитку "Укроборонпрому" Артур Херувімов розповів, що Україна домовилася з західними партнерами по програмі створення ударного дрона.

Ударный дрон MQ-9 Reaper. Источник topwar

"Було підписано кілька знакових меморандумів, в тому числі між "Антоновим" і WB-electronics з Польщі про створення ударного безпілотника на базі українського літака. Ця машина, з розмахом крил в 14 метрів, вчиненого іншого рівня, здатна самостійно знаходити і знищувати цілі" , - розповів Артур Херувімов.

Завдяки такій співпраці, як підкреслив заступник гендиректора "Укроборонпрому", такий контракт дозволить модернізувати наше виробництво і направити всі зусилля на підвищення боєготовності України.

"Ми не тільки посилимо технологічну і виробничу базу, а й почнемо випуск безпілотника за ціною, яка буде на порядок нижче, ніж у західних аналогів", - заявив Херувімов.

Варто відзначити, що WB-electronics - одне з провідних польських оборонних підприємств, яке спеціалізується на військовій електроніці, засобах спостереження, а також безпілотних літальних апаратах. Але, на даний момент, компанія вела роботи лише над невеликими розвідувальними безпілотними машинами. Зате випускає використовувану польською армією продукцію в сфері засобів зв'язку, навігації та засобів спостереження, найважливіші компоненти для створення дронів.

Проблемні питання

З огляду на досягнуті домовленості з західними партнерами, Україна змогла вирішити одну з найголовніших проблем створення таких машин - проблему електронної начинки. З решти питань - робота над самим дроном, його двигунами і високоточною зброєю.

Над фюзеляжем, судячи із заяви "Укроборонпрому", буде працювати "Антонов", який має величезний досвід у створенні військово-транспортних літаків і вів проектні роботи над безпілотниками за часів СРСР. При цьому мова йде про велику 14-метрову багатотонну машину. Але, як запевняв генеральний конструктор "Антонова": "досвід і знання у нас є".

Важливим аспектом є і вибір двигунів для ударного дрона, які повинні в собі поєднувати економічність і відносно невеликі габарити. В Україні цей напрям повністю закриває запорізький "Мотор Січ". Так, підприємством було продемонстровано двигун МС-400, спеціально створений для безпілотних літальних апаратів.

Питання з високоточною зброєю також знаходиться на стадії "готова до виробництва". Наприклад, київське підприємство КБ "Луч", яке створила протитанковий комплекс "Скіф", уже розробило авіаційну протитанкову високоточну ракету "Альта". У підсумку, Україна має всі шанси вже найближчим часом отримати повноцінний ударний безпілотник, використовуючи вже існуючі розробки і співпрацю із західними партнерами. Терміни повної розробки такого апарату вже озвучені в "Укроборонпромі" - наступний 2017 рік.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...