Вдалося встановити механізм активізації та алгоритм роботи вірусу Petya.A, - СБУ

У відомстві вважають, що атака вірусу-здирника, яка масово заразила комп'ютери українських компаній, може бути організована з Росії або з територій на Донбасі, які контролюються сепаратистами.​

Ілюстрація:24 Канал

Служба безпеки України спільно з іноземними партнерами продовжує роботу з локалізації розповсюдження шкідливого програмного забезпечення PetyaA. Про це йдеться в повідомленні на сайті відомства, передають Патріоти України.

"У зв’язку із розповсюдженням в Інтернеті шкідливого програмного продукту PetyaA, для відпрацювання шляхів його локалізації та координації дій з пошуку зловмисників, Ситуаційним центром забезпечення кібербезпеки Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України організовано взаємодію з партнерськими правоохоронними органами, спеціальними службами іноземних країн та міжнародними організаціями, що спеціалізуються на кібернетичній безпеці", – повідомили в СБУ.

Зазначається, що спеціалісти СБУ у взаємодії з фахівцями ФБР США, НСА Великобританії, Європолу, а також провідних кібербезпекових інституцій, проводять скоординовані спільні заходи з локалізації розповсюдження шкідливого програмного забезпечення PetyaA, остаточного з’ясування методів реалізації цієї акції кібертероризму, встановлення джерел атаки, її виконавців, організаторів і замовників.

"Наразі встановлено механізми розповсюдження вірусної програми, її активізації та алгоритми роботи. Водночас проводиться робота з пошуку можливостей розшифрування даних, що втратили власники та напрацьовуються рекомендації для припинення поширення вірусу, нейтралізації інших негативних наслідків цієї надзвичайної події", – додали в Службі безпеки.

Як повідомлялося раніше, 27 червня найбільшої хакерської атаки, яка поширює вірус Petya.A, блокує роботу комп'ютерних систем, зазнали українські банки, енергетичні компанії, державні інтернет-ресурси і локальні мережі, українські медіа і ряд інших великих підприємств. Всього, за даними Нацполіції, за останні дві доби 1508 юридичних і фізичних осіб вже подали скарги в кіберполіцію про блокування комп'ютерів вірусом Petya.A., який шифрує дані на комп'ютері та вимагає викуп.

Фахівці з комп'ютерної безпеки радять нічого не платити - ніяких ключів після виплати грошей власники уражених комп'ютерів не отримують. Разом з тим голова Глобальної програми ООН з кіберзлочинності Ніл Уолш заявив, що слідчі досі не можуть встановити ініціаторів останньої глобальної кібератаки, але стратегія нападників вказує, що гроші не були основним мотивом їхніх дій.

У СБУ вважають, що атака вірусу-здирника, яка масово заразила комп'ютери українських компаній, може бути організована з Росії або з територій на Донбасі, які контролюються сепаратистами.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...