Винищувач дронів: На виставці у Києві зброярі представили українсько-польську ракетну систему Stokrotka (фото)

ZRN-01 Stokrotka призначена для виявлення і ураження наземних цілей, від піхоти до захищених укриттів, а також для знищення повітряних цілей, в першу чергу - безпілотних літальних апаратів.

Система залпового вогню ZRN-01 Stokrotka. Фото:прес-служба ДК "Укроборонпром"

В Україні на виставці "Зброя та Безпека" вперше показали систему залпового вогню ZRN-01 Stokrotka.

Як повідомила прес-служба ДК "Укроборонпром", ця система є результатом співпраці з WB Group - одним з найбільших приватних об'єднань польського оборонно-промислового комплексу, передають Патріоти України.

"ZRN-01 Stokrotka призначена для виявлення і ураження наземних цілей, від піхоти до захищених укриттів, а також для знищення повітряних цілей, в першу чергу - безпілотних літальних апаратів. Для цього система залпового вогню обладнана сучасною системою виявлення цілей, яка включає український радар, оптичні прилади і цифрову систему управління вогнем польського виробництва", - йдеться в повідомленні.

Система виявлення цілей дозволяє виявляти навіть малі безпілотні апарати, в тому числі з композитних "прозорих" матеріалів, на відстані близько 10 км. А за знищення цілей відповідають українські некеровані ракети РС-80ПО від ДАХК "Артем", що входить до складу ДК "Укроборонпром".

Після виявлення повітряної цілі система управління вогнем розраховує траєкторію її руху і направляє ракети в точку "зустрічі". Завдяки великій надзвуковій швидкості РС-80 забезпечується мінімальний час польоту до цілі, а використання спеціальних електронних програмних детонаторів і бойової частини гарантує її знищення.

Тактико-технічні характеристики ракети дозволяють знищувати цілі на висоті до 4 км, що значно перевищує максимальну ефективну висоту польоту малих безпілотників. Крім того, можливості системи дозволяють знищувати наліт "зграї" дронів, завдяки високій скорострільності системи.

В цілому, система ZRN-01 Stokrotka забезпечує рішучі переваги, в першу чергу - економії в порівнянні з існуючими зараз традиційними засобами ППО.

"При знищенні безпілотника гарматним вогнем витрачаються не тільки боєприпаси, зі швидкістю від 1000 до 4000 або навіть 5000 за хвилину, але і ресурс ствола, який може становити близько 6-10 тисяч пострілів. Вартість боєприпасів, ствола і інших механізмів зброї, не кажучи вже про керовані зенітні ракети, може в сотні разів перевищити вартість малого сучасного дрона.

У свою чергу, некеровані ракети відрізняються невисокою ціною при, як мінімум, аналогічної ефективності проти цілей такого типу, за умови використання спеціальної бойової частини", - пояснили в прес-службі "Укроборонпрому".

Крім того, використання навіть сучасних засобів радіоелектронної боротьби і протидії, які пригнічують канали управління безпілотниками і системи супутникової навігації, не дають 100% гарантії захисту від дронів, які можуть виконувати запрограмований політ або використовувати спеціальні високозахищені системи зв'язку.

ZRN-01 Stokrotka також може застосовуватися для знищення наземних цілей на відстані до 7 км. З огляду на різноманітні види бойових частин ракети РС-80 можливе ефективне знищення будь-яких цілей, від відкритих позицій піхоти і легкоброньованої техніки, до укриттів і захищених об'єктів.

ZRN-01 Stokrotka зараз змонтована на шасі великої прохідності STAR 265M2 в 6 × 6, яка забезпечує мобільність системи. При цьому ZRN-01 Stokrotka може бути встановлена на будь-яку платформу, від інших колісних або гусеничних шасі до кораблів.

Слід нагадати, що міжнародна спеціалізована виставка "Зброя та Безпека-2017" проходить 10-13 жовтня в Міжнародному Виставковому Центрі, який знаходиться на Броварському проспекті, 15.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...