Залишають брудну роботу носіям скреп: Через кризу гастарбайтери масово тікають з Росії

У міграційній службі РФ повідомили, що в порівнянні з 2014 роком чисельність мігрантів до Росії в 2015 році скоротилася на мільйон чоловік.

Трудових мігрантів у РФ з колишніх країн СНД стало менше. Ілюстрація:www.business.ua

Територію Російської Федерації поступово залишають іноземці. Так, мільйон іноземців були змушені виїхати з Росії через кризу, що настала. Для багатьох російські зарплати на тлі девальвації рубля виявилися просто невигідними. Тепер зарплати не привабливі навіть для жителів Середньої Азії. Про це пише російське видання Коммерсант, інформують Патріоти України.

Але не можна забувати, що в переважній більшості випадків російський ринок залежить від трудових мігрантів. Гастарбайтерам в Росії не залишилося нічого, як повернутися на батьківщину.

Офіційні дані Росстату свідчать, що в січні-листопаді 2015 року кількість прибулих з Узбекистану працівників скоротилася на 43%. У той же час число мігрантів з Таджикистану зменшилася на 12%.

Офіційні дані свідчать, що відтік працівників в Узбекистан вперше з початку 1998 року склав 22 тис. осіб. Разом з тим кількість мігрантів з Таджикистану скоротилася наполовину. Так, за цей період в Росію приїхали 7,5 тис. осіб. Цей показник трохи більше, ніж число іноземців з Білорусі, але в той же час менше, ніж з Азербайджану.

Але разом з тим приплив людей з СНД зберігається на колишньому рівні. Так, число прибулих досягло до 486 тис., але в той же час вибуло 277 тис. чоловік. Завсектором лабораторії економіки народонаселення і демографії економічного факультету МДУ Ольга Чудіновскіх розповіла, що офіційно наводяться дані про тих співробітників, які офіційно зареєструвалися за місцем проживання.

Зокрема, мова йде про людей, які прибули на роботу за довгостроковими контрактами. Зовсім інші дані наводять в міграційній службі. Так, повідомляється, що в порівнянні з 2014 роком число мігрантів до Росії в 2015 році скоротилося на мільйон чоловік.

Причиною скорочення припливу мігрантів в РФ можуть бути різні чинники. В першу чергу, мова йде про девальвацію рубля. Саме цим обумовлено скорочення доходів мігрантів. Так, вУкраїні національна валюта знецінилася на 54%, а в Казахстані - на 50%.

Але разом з тим національні валюти Таджикистану і Узбекистану знизилися в ціні несуттєво. Так, сомоні впав у ціні на 36%, а сум - на 17%. Саме тому мігранти з Ташкента тепер привозять всього 200 доларів, що нижче навіть від середньої зарплати на їх батьківщині.

Примітно, що на частку цих двох країн припадав основний потік заробітчан в РФ. Саме тому замість мігрантів з Таджикистану і Узбекистану в Росію почнуть їздити українці, вірмени і киргизи, вважає видання. Примітно, що жителі Киргизії і Вірменії також розраховують на швидкий вступ країн у ЄврАзЕС, що дозволить їм уникнути необхідності оформити дозвіл на роботу.

Відзначається, що приплив мігрантів фіксується і з Казахстану. При цьому аналітики пророкують рецесію в Казахстані. Саме тому голова профспілки працівників-мігрантів Ренат Карімов заявив, що Росія може піднятися з економічною міграцією з Казахстану.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...