Застрелився в голову: Чому ЗМІ замовчують факт самогубства поліцейського біля маєтку Порошенка на Київщині (фото)

Про загадкову загибель охоронця, яка сталася ще 23 лютого, вийшла новина (з відеосюжетом) на одному з сайтів, але незабаром після цього вона була оперативно видалена.

Маєток президента у Козині. Фото:YouTube6 березня Україна обговорювала інцидент з наїздом авто з кортежу супроводу президента Петра Порошенка на 87-річного дідуся. В даний час Василя Андрійовича готують до операції, його долею опікуються влада, родичі і журналісти. На відміну від цієї історії, інша трагедія, також побічно пов'язана з президентом, залишилася для суспільства практично невідомою. Про це пише Страна, передають Патріоти України.

Йдеться про самогубство старшого сержанта Полку особливого призначення Нацполіції в Київській області Сергія Галасюка. 23 лютого чоловік застрелився, заступивши на пост охорони президентського маєтку в Конча-Заспі (Обухівський район). Про загадкову загибель поліцейського вийшла новина (з відеосюжетом) на одному з сайтів, але незабаром після цього вона була оперативно видалена.

Як загинув охоронець

Про сам факт НП з летальним результатом при забезпеченні охорони першої особи держави виданню повідомило інформоване джерело через кілька днів після інциденту. За його словами, мова якраз і йшла про співробітника спецпідрозділу поліції Київщини Сергія Галасюка.

"23 лютого поліцейський наклав на себе руки на чергуванні біля будинку Порошенка в Козині. Це старший сержант Сергій Галасюк, він приїхав в селище і змінив УДОшника. Зайшов в будку, і там застрелився", - описував ситуацію співрозмовник видання.

Тоді він висловив здивування, чому про цей інцидент відсутні згадки в ЗМІ. Але як виявилося, принаймні один інформаційний ресурс про загибель Галасюка розповів.

Сюжет про суїцид поліцейського видалили з мережі

У день смерті хлопця, 23 лютого, відповідна замітка і телевізійний сюжет з'явилися на сторінках видання "Правда ТУТ". На сьогоднішній день практично всі сліди їх існування "зачищені". Спочатку була видалена відповідна сторінка на сайті "Правда ТУТ", потім - перестав був доступним youtube-канал ресурсу.

Але їх вдалося розшукати в кеші і на сторінках видання в Facebook.

Замітка, присвячена суїциду Галасюка, називалася "Президентський охоронець покінчив життя самогубством". Там було написано про те, що рахунки з життям співробітник спецпідрозділу Нацполіції звів в пункті охорону президентського будинку в Козині. Ось як виглядала вона на сайті:

Також в розпорядженні видання опинився відеозапис телесюжету про інцидент, що виходив в ефірі вечірнього випуску новин "Правда ТУТ" 23 лютого.

У ньому наводилися деталі загибелі Сергія. З них випливає, що поліцейський здійснив два постріли в голову з табельної зброї на посту охорони будинку Порошенко в Козині.

Більш того - це була вже друга за тиждень спроба суїциду з боку Галасюка. Незважаючи на це, він продовжував нести службу. І, за дивним збігом обставин, залучатися до забезпечення безпеки першої особи держави.

Зауважимо, що закон не передбачає такого функціоналу для поліцейських. Це парафія Управління держохорони. При цьому заступник начальника відділу УДО Руслан Єжов, якого журналісти зустріли неподалік від президентського будинку в Козині, заявив що не в курсі НП з Галасюком.

Полк Галасюка дислокувався в Боярці

Факт загибелі Галасюка журналістам неофіційно підтвердили на базі в Боярці, де розміщується спецпідрозділ Нацполіції Київщини. Від будь-яких інших подробиць його суїциду товариші по службі Сергія відмовилися.

У сюжеті "Правда ТУТ" лише говорилося про те, що старший сержант служив в полку "Миротворець", що дислокується на території Київщини. Не виключено, що в цьому моменті оповіді про загибель Галасюка допущена неточність.

Принаймні, прес-секретар "миротворця" Христина Брянцева заявила, що людина з такими установчими даними в їх полку ніколи не служила. А тому підтвердити або спростувати інформацію про смерть Галасюка вона не може.

"Пригод за нашими бійцями такого характеру не було. Наша база межує з іншим спецпідрозділом, можливо просто сплутали з сусідами. Таке часто зустрічається у журналістів", - допускає Брянцева.

Зауважимо, що "сусідами" "миротворця" в Боярці є інший полк особливого призначення - "Київ". Він також входить до складу Нацполіції Київської області.

Але з урахуванням того, яким ореолом таємничості оповита смерть спецназівця, точно встановити, до якого підрозділу де-юре і де-факто був приписаний Галасюк, на сьогоднішній день складно.

В електронному реєстрі лише міститься його декларація за 2016 рік, де йдеться про те, що він ніс службу в одному з полків особливого призначення Нацполіції Київської області. Згідно з її даними, Сергій був зареєстрований в Києво-Святошинському районі. З майна вказував лише мотоцикл Kawasaki, куплений ним у квітні 2015 роки за 15 тис. грн.

Поліція підтвердила смерть спецназівця

Після інциденту 23 лютого бійці "Києва" і "Миротворця" вважають за краще не коментувати те, що трапилося з Галасюком. Більшість опитаних спецназівців лише говорять, що бачили сюжет, присвячений його смерті, але самі про це нічого не знають.

Не виявили відомостей в ЄРДР, що стосуються смерті Сергія і в Генеральній прокуратурі. З урахуванням того, що Галасюк був співробітником поліції, відповідну інформацію прес-служба ГПУ просила у військовій прокуратурі Дарницького гарнізону і Центрального регіону. Однак там розвели руками, уточнивши - вони не здійснюють розслідування або процесуальне керівництво за даним фактом.

Видання направило запити в поліцію з метою отримання офіційного підтвердження факту смерті Сергія Галасюка при несенні служби з охорони президентського будинку і уточнення деталей його загибелі. Прохання автора цих рядків у столичному главку перенаправили в ГУНП Київщини.

7 березня було отримано відповідь за підписом начальника відділу комунікації Нацполіції Київської області Миколи Жуковича. У ньому говориться, що за фактом смерті старшого сержанта на території селища Козин порушено кримінальну справу за ст.115 КК України ("Умисне вбивство"). Таким чином, загибель Галасюка визнали в системі МВС.

За логікою речей, в процесі розслідування смерті бійця оперативники повинні встановити, хто і чому направив спецназівця поліції (до того ж, схильного до суїциду) для виконання функцій співробітників УДО біля будинку Петра Порошенка. Втім, з урахуванням того, як намагалися не допустити розголосу історії Сергія, справу можуть спробувати "спустити на гальмах".

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...