Зрада не пройде? В АП назвали важливу "дрібничку" щодо формування Антикорупційного суду

Міжнародні організації, що допомагають Україні, можуть запропонувати своїх експертів для відбору суддів.
Георгій Вашадзе. Фото: Вестник Кавказа.

Процес відбору суддів Антикорупційного суду контролюватимуть експерти міжнародних організацій-партнерів України. Про це в ефірі Еспресо.TV заявив радник глави Адміністрації президента з питань реформ Георгій Вашадзе, передають Патріоти України.

"Передбачено спеціальний окремий відбір суддів. Міжнародні організації, що допомагають Україні, можуть запропонувати своїх експертів. Якщо є негативне рішення щодо конкретного кандидату, потрібні 11 голосів - дві третини членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів", - сказав Вашадзе.

Чиновник зазначив, що вплив міжнародних організацій завадить призначенню суддів із сумнівною репутацією, як це було з Верховним судом, більшість складу якого Громадська рада доброчесності вважає таким, що не заслуговує на довіру.

"За міжнародними експертами стоять конкретні, в тому числі фінансові, міжнародні інститути, що працюють із Україною. Буде непросто заявити міжнародним організаціям, що їхні експерти неправильно оцінюють кандидатів. Антикорупційний суд створюють за їхніми вимогами, до цього прив'язано багато факторів, що впливають, у тому числі на економіку України та фінансову допомогу, яку вона отримує", - наголосив радник глави АП.

Вашадзе також додав, що президентський законопроект про антикорупційний суд базується на рекомендаціях Венеційської комісії, а його головний компонент - незалежність антикорупційного суду, у тому числі фінансова.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...