Зухвалі, як у Княжичах: Елітні будинки під Києвом грабують п'ять-шість банд силовиків, - екс-правоохоронець

Тенденція створення злочинних угруповань з числа колишніх і нинішніх силовиків наростає в геометричній прогресії.

На місці перестрілки у Княжичах. Ілюстрація:24 канал

До масових грабежів елітних будинків під Києвом можуть бути причетні силовики. До такого висновку приходять ті, хто докладно ознайомився зі справою Княжичів, де трагедія розігралася через пограбування правоохоронцями будинку валютника. Про це йдеться на сайті Надзвичайні новини, передають Патріоти України.

"Орудують шість банд"

Батько загиблого під час перестрілки в Княжичах співробітника Держохорони Сергія Орлова, Олександр Орлов, сам колишній співробітник правоохоронних органів, провів своє розслідування і впевнений: в Київській області орудують невловимі банди силовиків. Саме вони і грабують будинки. На цю думку його наштовхнула історія загибелі сина. Адже трагедія в Княжичах в грудні 2016 року розгорілася саме через те, що бійці батальйонів МВС і керівництво поліції брали участь в пограбуванні будинку валютника. Досі ніхто з них не покараний. Причому раніше батальонщики пограбували валютників, переодягнувшись у форму СБУ.

"Я з колегами, теж колишніми правоохоронцями, проаналізували розбійні напади на будинки в різних районах Київської області. Це випадки в Ірпені, Білогородці, Петрівцях Вишгородського району Київської області. Всі пограбування - як під копірку. Скрізь люди мали хорошу фізичну підготовку, діяли швидко і злагоджено. А жертвами ставали люди, які могли зберігати великі суми грошей. За нашими даними, в області працюють як мінімум п'ять-шість таких банд. Діяти вони можуть за завданням керівництва, ділитися з ним награбованим і тому уникати покарання", - вважає Олександр Орлов.

За його словами, це дуже добре простежується по банді з Княжичів, їх особи були встановлені, ще коли вони напали на валютників і забрали у них майже 2 млн грн, але нікого не затримали. А звільнили їх з органів тільки в кінці 2017 року

Олександр Орлов додає, що це може бути єдиним поясненням, чому так покривають своїх колег керівники Нацполіції. А тих, хто був причетний до розстрілу його сина і ще чотирьох правоохоронців, уже відновлюють на посаді.

Зв'язують і виносять сейфи

Зараз поліція шукає п'ятьох невідомих, які в листопаді напали на особняк в Макарівському районі Київської області. Близько п'ятої години ранку вони проникли в будинок через вікно, зв'язали господарів і забрали з сейфа $100 тис., кілограм золотих прикрас, золоті монети.

А влітку в елітному селі Романків Обухівського району невідомі напали на будинок, зв'язали охоронця, забрали сейф і поїхали з місця злочину на «Гелендвагені» власника будинку.

У селі Хлепча Васильківського району в листопаді троє чоловіків в чорній камуфляжній формі напали на будинок місцевого жителя. Представившись співробітниками поліції і погрожуючи пістолетом, вони зв'язали чоловікові руки і ноги, і забрали $17 тис., €4 тис. і 5 тис. грн.

На слід копів не виходили

У поліції запевняють: по розбійним нападам на будинки жодного разу не виходили на слід своїх колег. "Затриманих співробітників поліції не було жодного разу, та й інформації про банди правоохоронців у нас немає", - розповів речник поліції Київської області Микола Жукович. За його словами, в 2016 році відбувся сплеск розбійних нападів. "Якщо в 2015-му їх було 182, то вже в 2016-му - 216. Зате за минулий рік їх стало набагато менше. Всього 142. І збільшилася розкриваність - 61%, тоді як в 2016-му була розкрита лише третина розбійних нападів", - говорить Жукович.

У департаменті внутрішньої безпеки Нацполіціі також запевняють, що якщо і ловлять своїх колег, то це в основному на корупції. "Серед організованих угруповань, де брали участь співробітники поліції, були банда чорних ріелторів, викрадачі і ті, хто вибивали борги арматурою", - сказали в департаменті.

Звільнили професіоналів

Але експерти запевняють, що за такими зухвалими злочинами можуть стояти як колишні, так і діючі правоохоронці. І підозри Орлова небезпідставні. Екс-заступник генпрокурора Олексій Баганець каже, що злочинців, причетних до правоохоронної системи, відрізняє злагодженість роботи: кому, як не їм, знати про методи і не допустити, щоб пішли по їх сліду.

"Відмінною рисою злочинів, за якими стоять силовики, є зухвалість, бо вони впевнені: їх не зможуть знайти. Та й сховатися стало простіше. До реформи поліції по гарячих слідах розкривали пограбування частіше, а тепер злочинцям навіть не потрібно «репетирувати» шляху підходу і відходу перед тим, як зібратися на справу, адже навіть патрулі скасували", - каже Баганець.

Президент української асоціації професіоналів безпеки Сергій Шабовта б'є на сполох: тенденція створення злочинних угруповань з числа колишніх і нинішніх силовиків наростає в геометричній прогресії.

"Псевдореформування системи МВС в Україні було виконано принизливо, воно більше схоже на розправу, ніж на пошук нових людей. Величезна кількість професіоналів зі знаннями і досвідом залишилися без роботи. Можливо, деякі з них в пошуках легкої наживи або заради виживання готові йти на справу. Легко знаходяться і подільники з числа правоохоронців. Вони можуть передавати інформацію, ставати наводчиками, прикривати в разі чого. Думаю, що з часом число подібних угруповань буде тільки збільшуватися, враховуючи їх сьогоднішні успіхи. Причому колишнім правоохоронцям легше працювати зі своїми колегами нинішніми, ніж шукати контакти зі злочинцями, які давно промишляють пограбуваннями", - говорить Шабовта.

Втім, генерал-полковник Михайло Корнієнко нічого дивного в цьому не бачить. "У будь-якому суспільстві є правоохоронці, які входять в банди або їх же формують. У США маса банд, в яких консультантами виступають колишні і діючі поліцейські. Щоб цього не відбувалося, повинен бути профвідбір, а реформа МВС нічого не дала", - впевнений Корнієнко.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...