Зимові допінги: як підвищити імунітет

Тримайте себе в теплі.

Зігріваємося! Фото: ЖЖ

До весни ще півтора місяці, але терпіти сутінки, холод і чорно-білий пейзаж за вікном сил вже немає. Сонливість, млявість і нескінченні застуди переслідують по п'ятах. Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости, розпитали експертів, як поліпшити самопочуття і захиститись від хвороб.

Зимова хандра

Сімейний лікар Андрій Легкодух списує січневу нудьгу на коливання вироблення мелатоніну.Цей гормон відповідає за цілий ряд реакцій: хилить до сну, знімає збудження, зменшує репродуктивні можливості, словом, знижує життєвий тонус.


Шишковидна заліза - фабрика з виробництва мелатоніну - синтезує гормон в темряві, а при сонячному світлі згортає його випуск. Але в тому-то й річ, що короткий зимовий день не встигає вилікувати душу і тіло від мелатонінової меланхолії.

"Холод, вогкість, сезонний гіповітаміноз знижують імунітет, - розповідає Андрій Легкодух. - У результаті ГРВІ в січні часті гості в кожному будинку. Крім того, ритм великих міст диктує свої правила: нам доводиться ходити на роботу навіть з температурою, годинами гіпнотизувати монітор комп'ютера в задушливому офісі, економити час на спортивних навантаженнях і свіжому повітрі. У таких умовах легка застуда загрожує серйозними ускладненнями ".
Ознаки зниженого імунітету:
· ГРЗ відвідує вас до 6 разів на рік;
· Хвороба розтягується на тижні і обтяжується ускладненнями;
· Стрес і внутрішнє напруження стали звичним станом;
· В медкартці є хронічні захворювання.
Втім, якщо в середині зими вжити превентивних заходів, час, проведений на лікарняних, можна помітно скоротити, а настрій поліпшити.

Заряджаємо сонячні батареї

Навіть якщо сонце світить, але не гріє - швидше на вулицю! Клітини тіла, насичуючись киснем, краще працюють і ефективніше протистоять вірусам. Після прогулянок на свіжому повітрі градус настрою однозначно зростає, адже світлотерапія стимулює вироблення гормону гарного настрою - серотоніну. Підвищити його продукцію також допомагають банани - джерело амінокислоти триптаміну, що перетворюється в організмі в серотонін.

Поповнюємо запаси вітамінів

Головне джерело вітамінів взимку - заморожені фрукти, овочі, ягоди: у них зберігається до 90% корисних речовин. Важливо правильно розморожувати запаси: строго перед приготуванням невеликими порціями.

Відмінно зберігає вітамін С квашена капуста: чим менше солі було використано при заготівлі, тим більше його збереглося в продукті. Безпрограшний варіант поповнення запасів вітаміну С - цитрусові: апельсини, грейпфрути, лайм, лимони. Позбутися від млявості і сонливості допомагають вітаміни групи В. Шукаємо їх в рисі, горіхах, висівках, чорносливі, пивних дріжджах, зелених овочах, морській капусті, сої, бобових. Скоротіть до мінімуму теплову обробку продуктів - це допоможе зберегти їх корисний склад.

Не мерзнемо

Одягаємося за погодою. Акцент на взутті: воно повинна бути сухим і теплим.

Вмиваємо руки

Варто запастися антибактеріальними серветками і регулярно протирати ними руки поза домом: багато вірусів передаються за допомогою тактильних контактів.
Приймаємо адаптогени та імуностимулятори: настоянку женьшеню, родіоли рожевої, елеутерококу, лимонника, ехінацеї.

Радіємо життю

Найчастіше гуляємо з хорошими друзями, читаємо смішні книги, дивимося комедії, тішимо себе чорним шоколадом і використовуємо аромамасла цитрусових: достатньо краплі на зап'ясті, і настрій покращиться.


Підключаємося до енергії Вогню

"Взимку нам катастрофічно бракує елемента Вогню, - вважає біоенергетик Ірина Руденко. - Поповнити запаси вогненної енергії допомагають солярій і баня. З тією ж метою варто частіше співати, слухати улюблену музику, танцювати, сміятися, влаштовувати розіграші. Важливо вкладатися спати до півночі: тоді тіло повноцінно відновиться і накопичить потрібний ресурс ". Підвищують життєвий тонус зігріваючі продукти та напої: мед, імбир, кориця, цибуля, часник, перець, аджика, какао, чорний чай. Підзарядитися вогненної енергією допоможуть прикраси із золота і зігріваючих каменів: граната, рубіна, сердоліку, бурштину. Взимку варто включати в свій гардероб і інтер'єр більше теплих кольорів, нехай це будуть, наприклад, помаранчева скатертина, жовта піжама, малиновий шарф. І неодмінно запалюйте вечорами свічки: живий вогонь допомагає позбутися від накопиченого за день негативу.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...