″Дії Росії спрямовані на те, щоб виставити Україну державою, що не відбулася, що не заслуговує широкої підтримки з боку міжнародної спільноти″: Олександр Вершбоу вважає, що Україні треба надати летальну зброю

Колишній заступник генерального секретаря НАТО, екс-помічник глави Пентагону і колишній посол США в Росії Олександр Вершбоу переконаний, що США має допомогти Україні в боротьбі з агресором.

″Будувати демократію нелегко навіть у найкомфортніших умовах. Протягом більше 40 років кар'єри дипломата я на власні очі бачив, як важко було країнам Центральної та Східної Європи подолати спадщину радянського авторитаризму, викорінити корупцію, створити вільне суспільство і ринкову економіку на основі верховенства права.″ ― заявляє Олександр Вершбоу, передають Патріоти України, і продовжує:

″Жодна країна в цьому регіоні не зіштовхнулася з більш серйозними проблемами, ніж Україна. За 25 років з моменту здобуття незалежності Україна втратила багато можливостей для проведення реформ, розчаровуючи свій народ в його надії на європейське майбутнє, засноване на справедливості, процвітанні, відповідальних лідерах та інститутах. Коли екс-президент Віктор Янукович, поступаючись тиску Росії, призупинив переговори України про асоціацію з Європейським союзом в кінці 2013 року, український народ дав зрозуміти, що він ситий по горло. Розчарування українців призвело до Революції гідності на Майдані в Києві, втечі Януковича в Росію і, через кілька місяців, виборів нових лідерів-реформаторів на чолі з нинішнім президентом Петром Порошенко. Однак із тих пір Україна змушена була продовжувати процес реформ з пістолетом біля скроні ― як в прямому, так і в переносному сенсах.

Україні було нелегко почати процес реформ з нуля, особливо з урахуванням того, що вона одночасно бореться, щоб захистити свою свободу і незалежність від російської агресії. Росія намагалася дестабілізувати Україну шляхом незаконної анексії Криму та спонсорування війни на сході країни, в поєднанні з економічним залякуванням і дезінформаційною кампанією. Дії Росії спрямовані на те, щоб виставити Україну державою, що не відбулася, що не заслуговує широкої підтримки з боку міжнародної спільноти. Проте, Україна вистояла і знаходиться на правильному шляху. Вона приступила до широкомасштабної кампанії по боротьбі з корупцією, щоб ліквідувати інституційні перешкоди, які зривали реформу в минулому.

Сконцентрувавшись, в першу чергу, на правоохоронних органах, державних службах, державних закупівлях та енергетичному секторі, за останні два роки було реформовано більше державних установ, ніж за попередні двадцять три. Була сформована нова Національна поліція України ― в рамках спроби повністю реформувати відомство, раніше сумно відоме своєю корупцією. Нова поліція була запущена в 32 містах, і включає більше 12 000 нових співробітників. У поєднанні з правовими реформами, Україна встановила нові професійні та етичні вимоги, що вимагають оцінки діяльності суддів і більш послідовної й безпечної роботи з судовими файлами. У країні також були створені кілька нових інститутів, покликаних розслідувати випадки корупції. Щоб переконатися, що Національне антикорупційне бюро, Національна рада з питань антикорупційної політики та Національне агентство з попередження корупції слугуватимуть інтересам суспільства, процес набору співробітників був відкритим, щоб вибрати справжніх реформаторів.

Україна також зробила кроки для залучення до відповідальності своїх політиків перед виборцями шляхом введення обов'язкового декларування їхніх активів. Чиновники, починаючи від Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і до державних службовців нижчої ланки, тепер зобов'язані публічно звітувати про всі активи, які їм належать всередині і за межами країни, а також про активи, офіційно зареєстрованих на ім'я їхніх родичів. Спроби приховати фінанси на суму більше $ 14 тис. Тягнуть за собою кримінальну відповідальність. Країна також скоротила свій роздутий штат чиновників, зменшивши його на 16%, що, в свою чергу, сприяло підвищенню ефективності та зменшення корупції в сфері державних закупівель, зберігши країні $ 1,2 млрд на сьогоднішній день.

Крім реформ, не менш важливою є спроба України посилити свою економіку за рахунок енергетичної незалежності. Шляхом створення незалежного регулюючого органу, Україна скоригувала свої тарифи на послуги ЖКГ до ринкового рівня. Мало того, що це допомогло країні зберегти мільярди і закрити лазівки, які раніше використовувалися для корупційних схем; це також поклало кінець енергетичній залежності України від Росії. У той час, як реформи дали країни набагато вищий рівень прозорості та контролю, демократія в Україні все ще перебуває на стадії розвитку, і ще належить багато чого зробити. Як і раніше необхідно здійснити децентралізацію влади і подолати пережитки старої системи. Але при постійній підтримці та участі з боку міжнародної спільноти Україна може домогтися успіху. Вкрай важливо, щоб Україна отримала допомогу, необхідну для сприяння демократії та подолання пострадянської спадщини.

США були лідером в цьому питанні завдяки сильній підтримці України обома партіями в Конгресі. Україна заслуговує на продовження політичної, економічної та військової підтримки, в тому числі, заслуговує отримання летальної військової допомоги, якщо Росія і її сепаратистські маріонетки продовжать свою агресію на сході України ― конфлікт, який забрав життя 10 тисяч громадян країни. Провокаційний і відчайдушний російський сусід на кожному кроці намагається протидіяти суверенній, демократичній Україні, щоб побачити її провал, але вона рухається вперед всупереч усьому. Український народ не з чуток знає, як важко будувати демократію. Вони заслуговують нашої підтримки, заслуговують знати, що вони не одні.″

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...