І ніяких "бонусів" у вигляді України з Донбасом та Кримом: Тіллерсон привіз Путіну колективну вимогу Заходу здати Асада

Глава Держдепу звинуватив Росію в нездатності виконати взяті у 2013 році зобов'язання забезпечити ліквідацію сирійського хімічного арсеналу.

Рекс Тіллерсон. Фото: Рейтерс.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон прибув до Москви з саміту колег по сімці найбільш розвинених країн, які доручили йому донести до президента РФ Володимира Путіна загальну вимогу: припинити підтримку сирійського лідера. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на Reuters.

На зустрічі в Італії колеги з країн G7 і близькосхідні союзники спільно закликали Москву відмовитися від допомоги Башару Асаду, особливо з урахуванням хімічної атаки, в результаті якої загинули діти і мирні дорослі. Але міністри країн "сімки" не зуміли домовитися про санкції проти Москви через події в Сирії, проте закликали Кремль "припинити лицемірство і почати співпрацювати з іншими державами, щоб покласти кінець шестирічній громадянській війні, яка забрала майже півмільйона життів.

Рішучі дії Трампа, який минулого тижня вдарив "томагавками" по сирійській авіабазі у відповідь на загибель 87 осіб від хімічної зброї, негайно посилили напруженість у відносинах Вашингтона і Москви. Путін неухильно підтримує Асада, який заперечує звинувачення.

"Нам ясно, що правлінню сім'ї Асадів підійшов кінець", - сказав Тіллерсон журналістам перед відльотом з Італії. "Ми сподіваємося, що російська влада дійде до висновку, що в особі Башара Асада знайшли ненадійного партнера".

Глава Держдепу звинуватив Росію в нездатності виконати взяті у 2013 році зобов'язання забезпечити ліквідацію сирійського хімічного арсеналу. "Ці угоди наділили Росію роллю гаранта позбавлення Сирії хімічної зброї", - сказав він. "Незрозуміло, чи то Росія не змогла сприйняти ці зобов'язання з усією серйозністю, чи то виявила свою некомпетентність. Але загиблим вже все одно. І ми не можемо дозволити, щоб таке повторилося".

Наділення держсекретаря США роллю глашатая "Великої сімки" - поворотний момент у зовнішній політиці Трампа, який до цього посіяв тривогу серед партнерів Вашингтона приязню до Путіна і сумнівами з приводу співпраці з традиційними союзниками. Тіллерсон - колишній бос нафтової компанії Exxon Mobil, яка веде гігантські проекти в Росії. Путін в 2013 році нагородив його орденом Дружби. Тіллерсон має зустрітися з російським колегою Сергієм Лавровим у середу.

Західні країни закликають Асада залишити владу з 2011 року, коли почалася громадянська війна, що забрала не менше 400 тисяч життів і яка породила найбільшу в світі кризу з біженцями. Нагадаємо, Тіллерсон закликав РФ визначитися, з ким вона хоче бути союзником - з Америкою чи режимом президента Сирії Башара Асада, Іраном і ісламістської організацією "Хезболла".

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...