"Ні" окупанту": Фінляндія більше не буде продавати землю Росії

Російські гібридні війни змусили Гельсінкі замислитися над тим, чи варто продавати іноземцям землю біля стратегічних об'єктів.

Фінляндія вважає продаж землі росіянам загрозою. Фото: motto.net.ua.

Комітет національної безпеки в уряді Фінляндії оновив список дій, які він вважає загрозливими та ймовірними методами гібридної війни. Раніше фінські військові традиційно вважали найбільшими загрозами національній безпеці тероризм і війну з іншими країнами. Але тепер у списку загроз також опинилися продаж нерухомості іноземцям, інформаційна війна та "стратегічне використання міграції". Про це на сторінках Forbes пише аналітик консалтингової компанії Control Risks Стена Хартікайнен, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вона зауважує, що після початку війни на Сході України російсько-фінські відносини загострилися. Незважаючи на те, що ймовірність прямої війни між країнами зараз малоймовірна, побоювання в питаннях безпеки все ж зростають. Саме ці страхи можуть стати причиною обмеження права власності на землю для іноземців у Фінляндії.

Автор відзначає, що незважаючи на те, що в списку потенційних загроз не вказано чітко, що мова йде про небезпеку від Росії, очевидно, що саме вона лякає Гельсінкі. З 2000 року все більше росіян і російських компаній купували землю у Фінляндії. Але тепер влада країни боїться наслідків для національної безпеки, якщо росіяни будуть володіти нерухомістю поблизу стратегічних об'єктів.

Водночас, Хартікайнен зауважує, що ці страхи з'явилися не вчора і міністерство юстиції Фінляндії вже не перший рік працює над правом уряду перешкоджати укладанню угод купівлі-продажу землі біля стратегічно важливих місць. Однак зараз, якщо такий закон нарешті з'явиться, він буде стосуватися тільки угод, пов'язаних з покупцями з країн за межами ЄС. І на практиці, швидше за все, його будуть застосовувати тільки проти клієнтів з Росії.

Також Фінляндія вважає, що говорити про зняття санкцій з Росії занадто рано. Міністр фінансів Фінляндії Олександр Стубб нагадав про необхідність дотримання Мінських угод. Крім того в Гельсінкі турбуються за росіян, які служать у фінській армії. Адже серед них можуть бути шпигуни.

Новий поворот: Сили НАТО вигнали танкери Путіна зі стоянки у Середземному морі

вівторок, 7 травень 2024, 10:48

Танкери, які транспортують російську нафту, залишили Лаконську затоку - ключову стоянку в Середземному морі, де сировина перевалювалася з судна на судно для подальшого транспортування до Азії. Про це пише Bloomberg, передають Патріоти України. Так, з п...

Летить прямо у ворожі бліндажі: Українські прикордонники показали знищення позицій окупантів (відео)

вівторок, 7 травень 2024, 10:37

Українські прикордонники провели серію вдалих влучань по позиціях окупантів із дронів та міномету. Результати своєї роботи вони показали у відео, передають Патріоти України. Як зазначається в повідомленні, на відео працюють прикордонники-аеророзвідники...