Окупанта до відповіді: Меджліс кримськотатарського народу подав скаргу на Росію до ЄСПЛ

У скарзі Меджліс вказав, що включення його до списку екстремістських організацій і припинення його діяльності порушують статтю 11 (свобода зібрань та об'єднань) Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Ілюстрація:zn.ua

29 березня Меджліс кримськотатарського народу подав скаргу в Європейський суд з прав людини. Скарга була подана у зв'язку з тим, що російська влада внесла Меджліс до списку екстремістських організацій і заборонила його діяльність. Про це повідомляється на сайті правозахисного центру Меморіал, зазначають Патріоти України.

Відзначається, що Меджліс в ЄСПЛ представляють Правозахисний центр "Меморіал", Європейський центр захисту прав людини та Українська Гельсінкська група за права людини.

У скарзі до ЄСПЛ Меджліс вказав, що включення його до списку екстремістських організацій і припинення його діяльності порушують статтю 11 (свобода зібрань та об'єднань) Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Також наголошується, що переслідування членів Меджлісу у зв'язку з їх політичною позицією є порушенням статті 18 (межі використання обмежень щодо прав).

Меджліс також поскаржився, що російські суди не визнають його статусу як представницького органу корінного кримського народу, тим самим порушуючи статтю 14 (заборона дискримінації). Члени Меджлісу також стверджують, що були позбавлені права на справедливий судовий розгляд і що вони не могли припустити, що їх діяльність стане порушувати анти-екстремістське законодавство.

До речі, на розгляді ЄСПЛ знаходиться близько трьох тисяч окремих скарг, що мають відношення до подій в анексованому Криму і на Сході України.

"Це те, що ми зробили з нуля зі старих складових": Буданов розповів, чим нищать стратегічні літаки РФ (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:55

Україна виробляє і модернізує зброю, яка здатна збивати російські стратегічні бомбардувальники. Про це сказав керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов у п’ятницю, 19 квітня, передають Патріоти України. "Застосовуються різні системи. Цього ...

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...