По закону Савченко: Наступним VIP-злочинцем, які вийде на свободу, може стати Пукач

Закон, швидше за все, приймався тільки для того, щоб звільнити певних людей, а ім'я льотчиці використовували для маніпулювання.

Ганна Маляр. Фото:www.segodnya.ua

Оскільки по "закону Савченко", який допускає перерахунок терміну відбування покарання у в'язниці, вже вийшов на свободу суддя-хабарник Ігор Зварич і за рішенням суду отримав право на дострокове звільнення колишній народний депутат Віктор Лозінський, який убив у 2009 році людини, можна припустити, що наступним VIP-злочинцем, що вийде з в'язниці, може стати обвинувачений у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе екс-начальник головного управління кримінального розшуку МВС Олексій Пукач. Про це в коментарі виданню ГОРДОН заявила кандидат юридичних наук, експерт-кримінолог Ганна Маляр, передають Патріоти України.

"У найближчі місяць-два ми почуємо і інші прізвища VIP-злочинців. Є припущення, можливо, фантастичне, що наступним може стати Олексій Пукач. Зараз, поки не вступив в законну силу вирок, стоїть питання про перекваліфікацію його дій з вбивства на тяжкі тілесні ушкодження, що потягли за собою смерть людини. Тоді може бути замінено покарання з довічного на певний термін. Якщо це станеться, вважайте, 14 років він уже відбув - він сім років перебуває в СІЗО", - підкреслила юрист.

Маляр вважає, що людям, які причетні до вбивства Гонгандзе, може бути вигідно звільнення Пукача, оскільки "не відомо, що він ще може розповісти", поки знаходиться під строгим контролем у в'язниці.

Що стосується долі Лозинського, то, на думку експерта, висока ймовірність скасування судового рішення про його дострокове звільнення через значний суспільний резонанс.

"У справі Лозінського вже був прецедент, коли його випустили через хворобу. Але оскільки це обурило суспільство, рішення скасували. І знову може таке статися, що громадський резонанс не дозволить звільнити Лозінського. Хоча формально юридичні підстави для цього є, завдяки "закону Савченко", - підкреслила Маляр.

Юрист вважає, що такий закон не повинен існувати зовсім, оскільки ставить в нерівні умови людей винних у скоєнні злочинів, і тих, чия вина ще не доведена.

"Закон Савченко" поставив з ніг на голову логічну, прийняту в усьому світі систему. І тепер виходить, що в Україні режим утримання невинних суворіший, ніж режим утримання злочинців. Оскільки держава зараховує один день СІЗО за два дні позбавлення волі. Це неправильно і з точки зору дотримання прав людини і з точки зору здорової логіки", - заявила експерт.

За її словами, закон, швидше за все, приймався тільки для того, щоб звільнити певних людей, а ім'я льотчиці використовували для маніпулювання.

"Переконана, ніхто не продумував наслідки цього закону. Його взяли під конкретних персоналій. Ім'я льотчиці використовували, як інструмент. Це була важка артилерія для тих депутатів, які вважають її героєм. Вони просто не змогли б не натиснути кнопку. Я чула з преси слова сестри, Савченко думала, чи їй так сказали, що цей закон буде стосуватися людей, взятих під варту після прийняття закону. Очевидно, Савченко ввели в оману", - сказала Маляр.

Шкода закону полягає не тільки в тому, що за ним можуть вийти на свободу люди, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини. Фактично законодавець зняв з себе відповідальність за реформування пенітенціарної системи, за поліпшення умов утримання. Крім того, пільгою виявилися наділені саме ті люди, які перешкоджають слідству.

"Законодавець забрав у нормальних людей мотивацію співпрацювати зі слідством. Фактично адвокатам і людям в СІЗО натякають, мовляв, якщо процес затягнеться і ви вичерпаєте максимальний термін перебування під вартою (а він зараз один рік), вам автоматично зарахують другий рік, так що затягуйте процес , наскільки зможете. Це корупційна складова", - підкреслила експерт.

"Загін задоволень" Кім Чен Ина: Скільки незайманок корейці приносять у жертву своєму комуністичному божеству

четвер, 2 травень 2024, 9:34

Отакий соціалізм вибудували в КНДР. От за це було пролито кров мільйонів людей. Щороку диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин нібито відбирає 25 незайманих дівчат для свого "загону задоволень". Про це розповіла Пак Енмі, яка втекла з КНДР. . За словами П...

Батальйон "Хабарник" то не про фронт: Із законопроєкту про звільнення топ-корупціонерів від вироків в обмін на мобілізацію приберуть лише "верх". Більшість бубочок відмажуть, - Шабунін

четвер, 2 травень 2024, 9:05

Яку цінність для армії та перемоги являє собою, наприклад, Роман Насіров, знають лише творці законопроекту. Як і тому, чому гарному зможе навчити своїх нових начальників в ЗСУ​. Верховна Рада на своєму засіданні має намір проголосувати у другому читанн...