"Попытка подредактировать действительность": політолог про цитатник Путіна

Книга з цитатами російського президента до реального життя не має ніякого відношення, вважає Дмитро Орєшкін.

З Путіна з його "цитатами" Кремль "ліпить" справжнього вождя нації. ілюстрація:news.vash.ua

Російська влада, доручивши місцевим політикам вивчити книгу з цитатами глави РФ Володимира Путіна, намагаються таким чином "підредагувати дійсність". Таку думку в ефірі Эха Москвы висловив російський політолог Дмитро Орєшкін, зазначають Патріоти України.

"Книга цитат Володимира Путіна красномовна. Зрозуміло, що нас привчають до того, що є один вождь, один лідер, який тільки й може вивести країну з тієї ями, куди хтось інший її завів.

Тому такий цитатник напевно буде користуватися певним статусом серед людей, залежних від вертикалі. Він напевно буде лежати на видному місці на столі у осіб, що приймають рішення. Тому що особи, які приймають рішення, функціональним чином залежать від того, як до них ставиться вертикаль", - заявив він.

Орєшкін підкреслив, що ця книга до реального життя не має ніякого відношення.

"Тому що ми не Китай, і ми розуміємо, як все це насправді функціонує. Зовні це виглядає як спроба підредагувати дійсність. Тому що в цю книгу, в це видання напевно увійшли тільки ті цитати і тільки ті міркування, які відповідають сьогоднішньому тренду.

І не увійшли ті висловлювання Путіна, які тренду не відповідають. Абсолютно радянська, абсолютно китайська модель. Але поки вона не буде доведена до логічного абсурду. А вона не буде", - вважає політолог.

"Ті ж самі чиновники між собою чудово розуміють, що книгу же ж на стіл покласти треба, а от реальність влаштована зовсім по-іншому. І це виглядає скоріше як спроба відродити колишню радянську систему управління в символічному просторі". - додав він.

Політолог також висловив думку, що книга з цитатами Путіна не буде працювати в політичному просторі Росії.

"Тому що регіональні начальники прекрасно розуміють, що центр їх підставив. Він на них навісив величезну кількість соціальних зобов'язань, оголошених тим же Путіним у 12-му році, а грошей для виконання цих зобов'язань не дає. І гірше того, не дає самим регіонам їх заробляти самостійно. Тому що центр боїться самостійних і сильних регіонів", - сказав він.

"Так що книжку покласти можна. А ось діяти згідно з тими словами, відлитими в граніті, ніхто й близько не збирається. Так що це скоріше маскування. Це скоріше таке потьомкінське село, зроблене з макулатури.

Це зображення радянських цінностей в країні, яка надзвичайно далека насправді від радянських цінностей. У тому числі і путінська бюрократія теж. Покладуть, посміхнуться, читати ніхто не буде.

Тільки якщо PR-менеджери, яким треба буде в якісь виступи свого керівництва вставляти цитати зі схваленого зверху цитатника. PR- менеджерам це допоможе, а реальному житті в Росії - ні", - резюмував Орєшкін.

Під час боїв за Київ зливала ворогу геолокації ЗСУ: СБУ затримала місцеву жительку

середа, 8 травень 2024, 17:47

Служба безпеки України затримала місцеву жительку Київщини, яка під час боїв за столицю передавала ворогу геолокації оборонних пунктів українських Збройних сил Про це повідомляє СБУ. Відповідно до інформації слідства, жінка була в складі агентурного ап...

Треба закрити небо: Пісторіус попросив Швейцарію передати Україні Patriot

середа, 8 травень 2024, 17:44

Німеччина виступила з ініціативою щодо зміцнення протиповітряної оборони України. Так, нещодавно міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус попросив свою швейцарську колегу Віолу Амхерд поставити Києву систему Patriot. Однак переговори явно не привели н...