"Пташка" з Москви "наспівала" на вушко? - Ганна Герман пророкує вихід Медведчука у другий тур президентських виборів, а своїй "улюблениці" Тимошенко - поразку

Вони очухались від поразки після втечі Януковича, Москва знов згуртувала їх безпринципних або геть українофобів під своєю орудою. Вони користуються помилками постмайданної влади, щоб взяти реванш, ціна якого майбутнє України і нове московськовське рабство

Патріоти України пропонують матеріал, котрий підготувала Головний редактор Київського бюро Радіо Свобода Інна Кузнецова. Отже, знайомимось стара-нова Ганна Герман.

Чому Ганна Герман, незважаючи на рекомендації Пола Манафорта, не стала послом України у США? Чи матиме справа Манафорта якісь наслідки для українського політикуму? Чи поновиться справа щодо так званої «чорної каси» Партії регіонів? Про все це в очікуванні рішення у справі Манафорта Радіо Свобода запитало колишнього радника Януковича, народного депутата попередніх скликань Ганну Герман.

– Поки що немає рішення у справі Манафорта, але дехто каже, що першопричиною суду над Полом Манафортом стала політична корупція в Україні. Чи погодитесь ви із таким твердженням?

– Ні, я не думаю, що це так. Я думаю, що все набагато простіше і банальніше. Просто, працюючи в світі, треба платити податки. Мені дуже шкода, бо я вважаю Пола геніальним технологом. Я казала колись, що він може навіть з мітли президента зробити. І мені шкода, що його блискуча кар’єра так просто й банально завершилася. Немає там, бачите, не знайшли жодного російського сліду. Нічого не знайшли. Просто у світі треба платити податки – це істина.

– Але там доволі багато чого знайшли американські прокурори. Чи може рішення американського суду (ми поки не знаємо, яким воно буде) стати приводом для поновлення слідства в Україні у справі так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів?

– Я не думаю, що це має якийсь стосунок. Тут радше вигадували і роздмухували якісь речі. Знаєте, всі партії в Україні мають «чорні бухгалтерії». І ми всі про це прекрасно знаємо. У справі Манафорта їм потрібен був не Манафорт, їм потрібен був Трамп.

Їм потрібно було знайти так званий «російський слід», про який було багато сказано, вплив на американські вибори. Але нічого доведено не було, і це вже очевидно. І якщо суд ухвалить рішення, що Пол дійсно не платив податки, то ця справа нарешті завершиться. Мине якісь півроку, і будуть інші справи, будуть інші вибори. (У нинішній справі щодо Пола Манафорта про «російський слід» не йдеться; справа щодо можливої причетності Манафорта до російського втручання у вибори у США буде розглядатися в іншому американському суді, починаючи з вересня – ред.)

– Ви говорите, що треба платити податки, і одночасно кажете, що в Україні всі партії мають «чорну бухгалтерію». Це ж трохи несумісні речі?

– Я нічого не стверджую. Я кажу, що в нас же немає такого закону, щоб ми бачили прозоре фінансування партій. Фізичні особи платять податки. Я сподіваюся, що платять податки ті люди, які фінансують партії. У будь-якому разі ті люди, які фінансували Партію регіонів, платили податки і платять далі. Я говорю про фізичних осіб. Але ми мусимо нарешті прийти до того, щоб фінансування партій, передвиборчих кампаній в Україні було таке ж прозоре, як і в США. Крок за кроком Україна до цього просувається.

На цьому фото, що, за словами спецпрокурора Роберта Мюллера, було зроблене на вказівку Манафорта, тодішній президент Віктор Янукович (у центрі) зображений разом із радником і депутатом від Партії регіонів Ганною Герман (друга праворуч)

– ЗМІ пишуть, що Пол Манафорт рекомендував Януковичу призначити вас послом України в США. А чому так не сталось?

– Я мала розмову про це з президентом (Віктором Януковичем – ред.). Він запрошував мене тоді і казав, мовляв, Пол вважає, ти зробиш багато для країни на посаді посла України у США. Я радилася зі своїми друзями у Сполучених Штатах, і вони сказали, що більше користі я зможу зробити в Україні. І я з ними тоді погодилася і залишилися тоді в Україні.

– Що цікавого було зроблено Полом в Україні і які поради давав Манафорт, коли ви працювали з ним?

– Завдяки Полу Манафортові був відданий збагачений уран Сполученим Штатам з України під час першого офіційного візиту президента Януковича до США і зустрічі з Бараком Обамою. Тоді він передав уран з України США. Не в іншу країну, а власне Сполученим Штатам. І я вважаю, що це було однією з найвагоміших заслуг Пола.

– А якщо говорити про виборчі речі, суто технологічні?

– Вибори є вибори. На всіх виборах однакові технології. На жаль, в Україні вибори ділять людей. Я зараз бачу, що кампанія, яка насувається, на жаль, також буде працювати на розділення людей. Я бачу вже зараз, що будуть спроби вивести в другий тур двох кандидатів: президента Порошенка як представника західного вектора і когось, можливо, навіть Медведчука, – когось, хто буде яскраво просхідний, якщо не сказати проросійський. І це знову буде кампанія на розділення українців. Думаю, що це завдає колосальної шкоди нашій державі. Бо я завжди казала, що ці «дві України» мають навіть у символічному управлінні державою зійтись. Мають керувати країною двоє людей.

– Ви думаєте, що Медведчук буде висуватися кандидатом у президенти?

– Більше того, я думаю, що в другому турі будуть Порошенко і Медведчук. Це буде протиставлення одного вектора іншому, замість того, щоб шукати Україну багатовекторну. І у найпершу чергу це буде вигідно для виборчої кампанії президента Порошенка.

– Але за нинішніми рейтингами лідирує Юлія Тимошенко…

– Та ще маємо вісім місяців. Усе буде зроблено.

– Як ви думаєте, чи будуть цього року кандидати в Україні користуватись послугами американських політтехнологів?

– А вони вже послуговуються. Багато з них ніколи не припиняли. І я не бачу в цьому нічого поганого, коли послуговуються західними технологами. Ці люди приносять нові віяння і нові тренди в Україну. Єдине, чого ми повинні досягти, – це прозорого фінансування партій. Очевидно, що ті люди, що приїздять сюди і заробляють тут гроші на виборчих технологіях, повинні платити податки в своїх країнах. От і все. Тут не має нічого такого страшного.

Росія планує зірвати Глобальний саміт миру в Швейцарії – Зеленський

середа, 24 квітень 2024, 19:55

Росія має конкретний план для зриву Глобального саміту миру, який має відбутися у Швейцарії. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками держав-партнерів і міжнародних організацій, які працюють в Україні, передають Па...

Виконував завдання росіян: Харківський підприємець проведе п'ять років у тюрмі (фото)

середа, 24 квітень 2024, 19:14

Орджонікідзевський районний суд Харкова виніс вирок 44-річному приватному підприємцю з Харкова, який співпрацював із російськими окупантами. Чоловіка визнали винним і призначили йому покарання у вигляді п'яти років і шести місяців тюрми. У суді чоловік...