Російсько-турецький конфлікт: Незважаючи на ковбойські манери Путіна, дуже помітно, що він боїться - Фесенко

Хамська поведінка Путіна лише збільшує кількість його ворогів у світі, впевнений політолог.

Володимир Фесенко. Фото:zik.ua Після того, як турецький винищувач збив російський літак Су-24, Україна може активізувати відносини з Туреччиною завдяки тому, що президент Росії Володимир Путін став "загальним подразником". Таку думку висловив політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко в інтерв'ю виданню Гордон, передають Патріоти України.

- Чи може Україна якось використати в своїх інтересах конфлікт Росії і Туреччини?

- Це вже відбувається, і навіть без нашої участі. Не було б щастя, та нещастя допомогло: була проблема напівофіційного потоку вантажів і пасажирів між Кримом і Туреччиною.

Україна реагувала, але не могла жорстко виступити проти Туреччини. Зараз через російсько-турецький конфлікт "влада" півострова заявила, що припинить торгівлю.

Закривається канал зв'язку із зовнішнім світом, який був дуже важливий для Криму. Зараз динаміка міжнародних відносин дуже велика.

Тепер, користуючись загостренням відносин Москви і Стамбула, Україна може демонструвати більш жорстку позицію. Ми не можемо діяти так само, як Туреччина, - для нас ризиків набагато більше і наша армія не так сильна.

Ми не повинні вплутуватися в конфлікт, але можемо активізувати відносини з Туреччиною, в тому числі у кримськотатарському питанні.

Раніше Туреччина поводилася гнучко і не йшла на конфронтацію з Росією, і її підтримка кримських татар була символічною. Зараз Стамбул може підтримати їх набагато більш активно.

Путін став загальним подразником для України і Туреччини, ми могли б побічно використовувати ситуацію і розвивати співпрацю зі Стамбулом з різних питань. Думаю, можна знайти можливості у сфері дипломатії, економіки і навіть військово-технічній галузі.

- Як ви думаєте, збитий Туреччиною російський літак - це провокація НАТО?

- Я далекий від думки, що збитий літак - провокація НАТО. Це міжнародна організація, бюрократична структура, де рішення можуть прийматися тільки в рамках командування і з урахуванням думки США.

Це Росія всіх провокувала, здійснюючи польоти із заходом в повітряний простір європейських країн. Країни Заходу уникали зіткнень, оскільки там діють жорсткі правила.

А ВПС Росії просто плювали на обмеження. І у випадку з турками "найшла коса на камінь", не врахували, що Ердоган може відповісти так само жорстко, як Путін.

- Конфлікт між Росією і Туреччиною буде загострюватися чи затихати?

- Можна сказати, що між Росією і Туреччиною почалася холодна війна, це найсерйозніша криза відносин цих країн за весь час існування сучасної Росії.

Зараз напруга між Росією і Туреччиною наростає. Хоча обидві сторони уникають крайнощів - прямих військових зіткнень, розуміючи, що це загрожує серйозними наслідками. Я думаю, з обома сторонами працюють західні посередники, щоб не допустити нового військового конфлікту на Близькому Сході.

Незважаючи на ковбойські манери Путіна, який хизувався відчайдушністю і "безмежним" стилем в міжнародній політиці, дуже помітно, що він остерігається подальшого загострення відносин з Туреччиною.

У неї одна з найсильніших армій у світі, в тому числі ВПС, турки жартувати не будуть. Це європейські країни уникали зіткнень з російськими літаками, а дії турків стали холодним душем для Путіна.

- Чи буде створена коаліція Заходу і Росії по боротьбі з "Ісламською державою" в Сирії?

- Росія хотіла створити якусь широку антитерористичну коаліцію, це ідея Путіна, яку він вперше озвучив на Генасамблеї ООН. Після терактів у Парижі він став її активно просувати, скориставшись моментом.

Ніякого союзу Росії і НАТО проти ІДІЛ не було, і Захід не збирався його створювати. У кращому випадку, йшлося про координацію дій.

- З ким тепер буде "дружити" Росія - з Китаєм?

- Якщо так буде тривати й далі, конфліктна ситуація може виникнути у Росії навіть з Китаєм. Не можна поводитися по-хамськи по відношенню до всіх. Це рано чи пізно зустрічає відповідь, і Туреччина це довела.

Ця історія показала, що хамська поведінка Путіна примножує число його ворогів. Він нагадує хулігана, який з усіма розсварився і ризикує залишитися біля розбитого корита.

Проте Москва все-таки утримується від хамства по відношенню до Китаю, думаю, побоюється втратити свого головного союзника.

Відносини Китаю та Росії дуже добре характеризує прислів'я: "Дружба дружбою, а тютюнець нарізно". У Пекіна немає ніякої залежності від Москви в сировинному плані, скоріше навпаки.

Може статися так, що через кілька років чи десятиліть Росія стане сировинним придатком Китаю.

"Справа не в тому,....": Туск заявив, за якої умови Путін не напав би на Україну

вівторок, 7 травень 2024, 17:49

Повномасштабного вторгнення агресорки Росії до України можна було б уникнути, якби європейські держави заздалегідь краще підготувалися. Тож сьогодні Європейському Союзу необхідно докласти власних зусиль, аби стати безпечним континентом. Про це заявив п...

"Мені дуже тяжко вирватися": Віталій Кличко розповів, де зараз живуть його діти, яких він не бачив понад два роки

вівторок, 7 травень 2024, 17:30

Мер Києва, а у минулому боксер, Віталій Кличко зізнався, що востаннє бачив своїх дітей ще до початку повномасштабної війни. Подробицями особистого життя Кличко поділився у випуску "Тур Зірками" на "Люкс ФМ", передають Патріоти України. Зокрема, Віталій...