Розхитати Закарпаття: Праворадикали сусідньої країни створюють загони "угорської самооборони" та ваблять прискореною європерспективою, - ЗМІ

"Крим належить Росії, а Закарпаття – Угорщині", - проголошують представники парламентської партії "Йоббік" і проводять агітацію серед угорців Закарпаття про створення Притиснянського району та надання йому прав, як і в Євросоюзі.

Угорці Закарпаття. Фото: zak.depo.ua.

У той час, як на Донбасі тривають жорстокі бої за відновлення української державності на окупованих територіях сходу, а також дискусії щодо повернення анексованого Крим до складу України, небезпека "окупації" територій з'явилась в протилежному Донбасу кінці країни – на Закарпатті, а саме прикордонних його районах, які межують із Угорщиною. Як йдеться у сюжеті програми "Гроші", закарпатський сайт "Про Зак" опублікував статтю про нібито створювані в регіоні угорські загони самооборони. Новину передають Патріоти України.

При цьому. зазначається, що ніби угорський уряд фінансує такі формування. Однак, у Будапешті спростували причетність до таких формувань. Видання також повідомляло, що уряд Угорщини "в інтересах організації підготовки охоронців осіб та майна закарпатських угорців потурбувався про їх одноразове забезпечення у сумі 116,0 млн. форинтів у 2015 році та у сумі 174,0 млн. форинтів у 2016 році".

Журналісти порахували, що на цю суму можна екіпірувати 600 поліцейських, які отримують фінансування із іншої країни. Тож, не варто забувати, що у 1991 році 200 тисяч закарпатських угорців під час референдуму висловили бажання створити окремий автономний район. І хоч тоді далі розмов справа не дійшла, втім про це згадали нещодавно, а саме угорська праворадикальна партія "Йоббік", яка також представлена і в угорському парламенті. Представник саме цієї партії в ПАСЕ одягнув футболку із написом "Крим належить Росії, а Закарпаття – Угорщині".

Втім офіційний Будапешт дотримується позиції щодо невизнання анексії Криму Росією та підтримки України на шляху євроінтеграції. Але, попри офіційну позицію уряду Угорщини, представники "Йоббік" проводять на Закарпатті агітаційну роботу та закликають місцевих до створення Притиснянського району та надання його жителям таких самих прав, як і в Євросоюзі. Саме після таких закликів депутату Бейло Ковачу закрили в'їзд в Україну. Однак серед однодумців Ковача є й інший угорський політик Іштван Салаі, який встиг пообіцяти угорцям, які мешкають за кордоном, збільшення підтримки від держави у п'ять разів. І тут угорських політиків не можна звинуватити у порожніх обіцянках, адже Угорщина і справді посилила підтримку своїх громадян за кордоном.

Зокрема, прикордонні села від Угорщини отримують регулярну підтримку. Як зазначив керівник ГО "Карпатська Січ" Тарас Деяк, угорська сторона фінансує школи зокрема, або освіту загалом. "Це у конвертах гроші вчителям. Це у конвертах гроші медикам", - сказав він. Наприклад, директор угорської школи у Чопі розповіла, що учні щорічно отримують допомогу у розмірі 7-8 тисяч гривень на придбання шкільного приладдя.

Втім, попри те, що місцеві приймають допомогу, влада на Закарпатті не вважає це виявом сепаратизму. Однак, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляє, що угорці на Закарпатті повинні мати подвійне громадянство, що суворо заборонено в Україні. Тож, напевно заклики Будапешту щодо отримання українцями угорського громадянства дещо спрацювали. Близько 94 тис. українських угорців із Закарпаття вже спокусились на пропозицію отримання громадянства за спрощеною процедурою.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...