У Кремлі готуються стати ізгоями, щоб не платити Україні за війну, - експерти

Ухвалення норми про відмову від міжнародного права приведе Росію до самоізоляції у світі.

Держдума РФ може відмовитися від пріоритету міжнародного права. Ілюстрація:www.pravmir.ru

У п'ятницю, 4 грудня, Державна дума РФ може прийняти закон про відмову від пріоритету міжнародного права. Відповідний законопроект уже ухвалено комітетом з конституційного законодавства і прийнятий у першому читанні. На думку російських політиків, остаточне ухвалення даної норми - практично неминуче і призведе до самоізоляції РФ і її виходу з-під контролю європейських структур. Більше того, цей законопроект може розглядатися Москвою як захист від можливих претензій на її адресу з боку України. Про це розповіли співрозмовники видання Апостроф, повідомляють Патріоти України.

За їхніми словами, Кремль може блокувати рішення міжнародних інстанцій за позовами Києва стосовно Москви, а також можливим є вердикт поки не створеного трибуналу ООН по краху малайзійського Boeing.

Представлений на розгляд російських депутатів законопроект дозволяє Конституційному суду РФ ігнорувати рішення міжнародних судових інстанцій. У першому читанні 2 грудня на його підтримку проголосували 438 парламентаріїв.

Проти висловилися всього 3 депутати, а один утримався. На наступний день законопроект схвалили в комітеті з конституційного законодавства Держдуми РФ і внесли до нього поправки. Ці зміни дозволять Конституційному суду Росії анулювати судові рішення не тільки, наприклад, Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), але і вердикти інших міжнародних органів - зокрема, Комітету з прав людини ООН.

Таким чином, вважає російський опозиційний політик Лев Шлосберг, прийняття законопроекту в другому читанні буде означати "вихід РФ з-під юрисдикції всіх міжнародних судів:" Це свідчить про те, що "залізна завіса" поступово оточує нашу країну, убезпечує її громадян від прав і свобод людини ".

При цьому, сумнівів в тому, що цю норму приймуть, немає в жодного зі співрозмовників видання. "Вважаю, що голосування у другому читанні пройде так само, як і в першому - проти висловляться 2-3 депутати, а рішення буде прийнято переважною більшістю", - заявив опозиційний депутат Держдуми РФ Дмитро Гудков.

На думку російського політика і правозахисника Льва Пономарьова, скасування пріоритету міжнародного права в РФ, в першу чергу вдарить по опозиційній частини населення держави, людях, які в пошуках правди зверталися до європейських судових інстанцій.

"Разом з тим, я вважаю, що спочатку скасовувати будуть лише деякі рішення того ж ЄСПЛ. Однак тенденція куди більш насторожуюча - прийняття законопроекту є початком виходу Росії з європейських структур. Першим кроком у цьому напрямку може бути вихід РФ з Ради Європи", - спрогнозував він.

Більш того, як стверджує Лев Шлосберг, прийняття документа призведе до скорочення потоку інвестицій в РФ: "Мало хто ризикне вкладати гроші в економіку країни, на території якої не діє міжнародне судове право, яке гарантуватиме захист прав власності".

"У той час як на Заході думають, як краще дотримати міжнародні закони, у нас працюють над тим, як їх уникнути. Саме тому інвестори йдуть з російського ринку, а ця тенденція буде тільки підсилюватися", - погодився зі своїм колегою Дмитро Гудков.

Разом з тим, як стало відомо від джерела в дипломатичних колах України, Москва може застосувати цей закон і в інших цілях. "Вихід РФ з-під юрисдикції міжнародних судів означатиме вихід Кремля з-під контролю з боку міжнародного співтовариства.

Не виключаю, що Путін пішов на цей крок для того, щоб не виконувати рішення за позовами України до Росії в ЄСПЛ та інших міжнародних судових інстанціях ", - підкреслив він.

Слід зазначити, що Україна подала чотири позови проти Росії в Європейський суд з прав людини. Вони пов'язані зі справою режисера Олега Сенцова, засудженого в РФ до 20 років колонії суворого режиму, з подіями в Криму і Східній Україні, викраденням трьох груп українських дітей-сиріт, вивезених в Росію з території Східної України, а також порушенням прав лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

"Ми вимагаємо відшкодування трильйонних збитків, заподіяних Україні", - обґрунтував ці позови прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Таким чином, у разі задоволення українських претензій до ЄСПЛ Росія може відмовитися виконувати ці рішення, зокрема, з виплати репарацій. Крім того, як припустило джереловидання, Кремль бажає ухвалення цього законопроекту для того, щоб убезпечити себе від можливого вердикту Міжнародного трибуналу по катастрофі МН17.

За словами співрозмовника видання, офіційний Київ не залишив надії створити цей трибунал і має намір використовувати для цього своє обрання в непостійні члени Ради безпеки ООН. "Судячи з усього, в Кремлі зрозуміли, що нашу пропозицію можуть підтримати, тому вони вирішили убезпечити винних в атаці на літак, вирішивши при цьому ряд своїх інших завдань", - пояснив він.

Голова правління фонду "Майдан закордонних справ", український дипломат Богдан Яременко вважає, що "керівництво РФ хоче відгородитися від виплат по Ходорковському (від рішення ЄСПЛ про виплату колишнім акціонерам компанії ЮКОС близько 1,9 млрд євро, -ред.)":

"Вони розуміють, що з часом будуть програвати позови по Україні і тому готуються до цього завчасно. Але це робить їх ізгоями у світовому співтоваристві. Тому що ніхто після цього не зможе розраховувати на виконання ними будь-яких міжнародних зобов'язань.

Тому що будь-який міжнародний договір, навіть після його підписання, у випадку прийняття цього законопроекту зможе бути переглянутий і анульований Конституційним судом РФ. Фактично, це зробить Росію недоговороздатною".

Погоджується з такою можливістю і Лев Пономарьов: "Більшість голосуючих за цей законопроект депутатів якраз думають про створення трибуналу і про захист своїх власних інтересів". Разом з тим, вважає він, відмова від пріоритету міжнародного права ще більше послабить довіру міжнародного співтовариства до керівництва Росії.

"Наступна за прийняттям закону вибірковість Кремля у виконанні норм міжнародного права - це палиця з двома кінцями: невиконання Москвою певних рішень може призвести до того, що інші суб'єкти міжнародного права будуть чинити з Москвою аналогічно".

Тому, погоджуються співрозмовники видання, незважаючи на те, що прийняття законопроекту дозволить Кремлю залишитися безкарним за злочини в Україні, цей документ матиме величезні негативні наслідки для офіційної Москви.

"Нинішня самоізоляція Росії і зведення навколо держави умовної залізної завіси не тільки не вирішить існуючі в країні проблеми, а ще більше посилить їх", - підсумував Дмитро Гудков.

Наздогнала кара: В Україні ліквідували командира групи спецназу ГРУ, якого судили за воєнні злочини в Чечні

п’ятниця, 3 травень 2024, 18:44

Українські воїни ліквідували окупанта - командира спецназу з Бурятії. У 2007 році він був засуджений за скоєння воєнного злочину в Чечні: розстріл на дорозі шести цивільних, включно з вагітною жінкоюПроте вбивця втік перед оголошенням вироку, тож карма...

Ситуація складна: Росіяни не зайшли у Часів Яр. Вони намагаються взяти місто в лещата, - речник "Хортиці"

п’ятниця, 3 травень 2024, 18:30

Речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин вважає, що російські окупанти намагаються взяти у лещата місто Часів Яр. Для його окупації вони активно штурмують навколишні села. Та під час телемарафону він зауважив, що на те...