У Луценка заявили про наявність доказів незаконних вказівок Гонтарєвої кураторам НБУ в проблемних банках

Як могло так статися, що після Майдану главою Нацбанку призначили жінку, яка відмивала гроші Януковича, цікавиться прокурор Владислав Куценко.

Валерія Гонтарєва. Фото:РБК-УкраинаУ Генеральній прокуратурі є докази того, що глава Нацбанку Валерія Гонтарєва давала незаконні вказівки кураторам НБУ, які умисно не помічали виведення коштів з проблемних банків. Про це в інтерв'ю Коментарям розповів прокурор Владислав Куценко, зазначають Патріоти України.

За його словами, він надав в НАБУ, ГПУ і антикорупційну прокуратуру факти причетності керівництва Нацбанку до незаконних фінансових схем. "Я володію документами, які прямо вказують на причетність голови Національного банку України Валерії Гонтарєвої, а також керівника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна до реалізації ряду непрозорих схем, пов'язаних з ліквідацією банків, - як на етапі роботи тимчасової адміністрації, так і на етапі введення в банк куратора НБУ при встановленні спеціального режиму контролю за банком", - зазначив Куценко. За його словами, куратори НБУ, що не бачили, як з банків виводяться кошти рефінансування, діяли в змові з керівництвом Нацбанку.

"Інформація, яку я передав, вказує на ймовірну змову кураторів з керівництвом Національного банку ... Керівник Нацбанку Гонтарєва давала незаконні вказівки кураторам НБУ, які призначалися в банки. Також документи вказують на її спроби вплинути на роботу Фонду гарантування вкладів. Це, наприклад, спроби призначити підконтрольного собі керівника департаменту консолідованих продажів.

Саме цей департамент відповідає за оцінку майна банків, визначає оцінювачів, затверджує або не затверджує результати оцінки. У цей департамент Гонтарєва протягнула свою креатуру. Називати Гонтарєву винною передчасно. Але якщо слідство буде працювати за законом, і ніхто не буде в нього втручатися, я вважаю, є всі підстави посадити Гонтарєву на лаву підсудних і домогтися обвинувального вироку.

Мої колеги почали розслідування з оцінювачів та посадових осіб Фонду, і, якщо на наступному етапі розслідування прокуратура добереться до Гонтарєвої, а я впевнений в цьому, справа знову повернеться в НАБУ", - пояснив Куценко.

Він зазначає, що в Генеральній прокуратурі вже зібрана серйозна доказова база і у справі компанії «Інвестиційний капітал Україна» (ICU), яку раніше очолювала Валерія Гонтарєва. За словами прокурора, розслідування участі ICU в схемах по виведенню грошей з держбанків за допомогою маніпуляцій з цінними паперами, і подальшої їх легалізації в інтересах Януковича знаходиться на контролі керівництва Генеральної прокуратури України.

"Є всі підстави підписувати повідомлення про підозру "певним особам"", - заявив Куценко. При цьому він зазначив, що в справі ICU є і політичний аспект. "Як могло так статися, що після Майдану главою Нацбанку призначили жінку, яка, образно кажучи, відмивала гроші Януковича. Вона знала, куди і як йшли ці гроші. Але я не бачу, щоб вона давала необхідні свідчення. А не даючи їх, вона стає співучасником цих процесів.

Я думаю, що перспективи у справи є. І, якщо вірити керівникам силових структур, вони в цьому напрямку працюють. Є всі підстави для того щоб, не затягуючи, скласти обвинувальний висновок. Доказова база зібрана", - зазначив Куценко.

"З ICU взагалі цікава історія. У 2006 році Гонтарєва стала співзасновником ТОВ КУА «Інвестиційний капітал Україна». Потім вони створили ряд холдингів, в тому числі ICU Holdings Limited. У 2014 році, перед призначенням в Нацбанк, Гонтарєва надходить нібито за законом і позбавляється від своєї частки. Але не просто продає, а з розстрочкою в п'ять траншів - з 2014 по 2018 роки вона повинна отримувати приблизно по 23 млн грн. на рік.

Але формально продавши свій актив з розстрочкою платежу, Гонтарєва потрапила у фінансову залежність від офшорної компанії ICU, ставши її кредитором, оскільки вони їй винні гроші. При цьому ICU Holdings Limited є співвласником ПАТ «Банк Авангард». І Гонтарєва, як кредитор компанії ICU, зацікавлена в успіхах роботи банку «Авангард».

Судячи з даних того ж НБУ, «Авангард» в минулому році збільшив активи майже в три рази. А прибуток виріс на 78%. При цьому банк займається торгівлею цінними паперами і валютою на міжбанківському ринку, який сьогодні в значній мірі контролюється НБУ. Ось і конфлікт інтересів, який прямо передбачений як порушення в законі України про протидію корупції", - розповів Владислав Куценко.

Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц

четвер, 18 квітень 2024, 20:57

Україна може отримати ще шість систем протиповітряної оборони Patriot від партнерів по Північноатлантичному альянсу і ще одну - від Німеччини. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбу Європейс...

"Візуально схожа на Mbombe 6×6": На відео з Сирським і Умєровим помітили невідому раніше бронемашину українського виробництва

четвер, 18 квітень 2024, 20:17

Головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському та міністру оборони України Рустему Умєрову представили нове озброєння та військову техніку вітчизняного виробництва. Про це у четвер, 18 квітня, повідомляє "Мілітарний", передають Патріоти України. . Зазнач...