Через нецільове використання бюджетних коштів проти чиновників МОЗ відкрили справу

У НАБУ пояснили, що це кримінальне провадження було ініційовано прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Ілюстрація:http://nkontrol.org.ua/

Проти службових осіб Міністерства охорони здоров'я відкрили кримінальне провадження за нецільове використання бюджетних коштів в результаті проведення міжнародних закупівель ліків. Наразі цю справу вже закрили. Про це стало відомо Українській правді. Життя, зазначають Патріоти України.

У витязі з кримінального провадження, яке є у наявності у редакції, зазначається, що приводом є "самостійне виявлення прокурором кримінального правопорушення". Провадження відкрито за ч.2 ст. 210 Кримінального Кодексу України.

"Службові особи МОЗ України вчинили нецільове використання бюджетних коштів в особливо великих розмірах (понад 4 млрд грн), що призначались для закупівлі ліків, шляхом їх розміщення на банківських рахунках", – йдеться у фабулі витягу.

У витязі зазначається, що орган досудового розслідування – Національне антикорупційне бюро України.

"Українська правда. Життя" зателефонувала у прес-службу НАБУ, щоб дізнатися подробиці. Там пояснили, що це кримінальне провадження було ініційовано прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Вони мають право ініціювати такі провадження. Детективи НАБУ вивчили матеріали цього провадження. У ньому мова йшла про дані, які були опубліковані на сайті Gazeta.ua (наразі ця публікація вже видалена). Детективи вивчили, що одноосібно на закупівлі впливати ніхто не міг, бо є певні процедури, тому НАБУ справу вже закрило", – сказали у прес-службі.

Два роки тому Верховна Рада ухвалила закон про здійснення державних закупівель ліків через міжнародні організації.

Він зобов’язав Міністерство охорони здоров’я делегувати цим організаціям придбання низки препаратів.

З початку 2017 року голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець наполягає на тому, що "міжнародні організації поставляють препарати за завищеними цінами з неприпустимими термінами придатності". Зокрема, про це вона заявила у понеділок, 13 березня, на погоджувальній раді.

Богомолець попросила голову антикорупційного комітету Єгора Соболєва перевірити закон про міжнародні закупки препаратів на предмет корупційної складової.

У свою чергу у МОЗі запевняють, що "залучення міжнародників до закупівель дозволило зекономити бюджетні кошти шляхом придбання ліків без корупційних схем, а пацієнти отримали більше препаратів для лікування".

23 березня 2017 року Уляна Супрун на своїй сторінці у мережі Facebook написала, що провела робочу зустріч з генпрокурором Юрієм Луценком та його радником Богданом Витвицьким.

"Повідомляємо, що у слідства, про яке ми згадували у січні, немає претензій до Міністерства охорони здоров'я та міжнародних організацій, які займаються закупівлями ліків для України", – писала вона.

"В його діях немає жодних порушень": Суддя, який вдвічі перевищив швидкість та наїхав на поліцейського, уникнув покарання

субота, 20 квітень 2024, 15:40

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя (ВРП) 17 квітня 2024 року розглянула дисциплінарну справу щодо судді Тульчинського районного суду Вінницької області Сергія Ковганича, затриманого поліцією у березні 2023 року за перевищення швидкості. Н...

Що сталось із другим поліцейським, пораненим під час нападу у Вінницькій області

субота, 20 квітень 2024, 15:20

Вночі 20 квітня двоє зловмисників на Вінничині убили 20-річного поліцейського Максима Зарецького. Другим постраждалим правоохоронцем виявився капітан Максим Шарапанський. Про це повідомляє видання "Суспільне Вінниця", передають Патріоти України. За поп...