Пес з Австралії став рецензентом наукових журналів

Власник стаффордширського тер'єра Оллі створив фальшиву персону для свого пса, щоб виявити проблеми з науковими виданнями. І йому це вдалося.

Собака стала рецензентом наукових робіт. Фото: livescience.com.

Стаффордширський тер'єр на прізвисько Оллі став автором рецензій в декількох не цілком охайних наукових журналах. Власник Оллі, фахівець в області охорони здоров'я Майк Дауб, створив фальшиву персону для Оллі, щоб виявити проблеми з "поганими журналами", повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Майк Дауб вибрав для пса псевдонім: доктор Олівія Долл. В резюме Олівії використовувалося фото Кайлі Міноуг, а також дані про те, що Олівія отримала ступінь в якомусь "коледжі ветеринарної науки" і є експертом в "собачому масажі". Серед її наукових досліджень вказувалося вивчення "ролі домашніх собак у забезпеченні оптимального психічного здоров'я старіючих чоловіків".

Більшість наукових видань резюме одразу відкинули. Однак знайшлося сім наукових журналів, які взяли Олівію Долл на роботу в якості рецензента. Згодом Олівія Долл "написала" рецензії на такі теми, як респіраторна медицина, психіатрія та профілактика наркоманії.

"Хоча це почалося як безневинний жарт, я думаю, що це важливо, щоб виставити напоказ обмани такого роду, показати журнали, які полюють на довірливих, особливо молодих і наївних вчених і науковців з країн, що розвиваються", - розповів журналістам колега, а, точніше, власник пса Оллі Майк Дауб.

На думку Дауба, це показує, що практика публікації будь-яких статей в обмін на непомірні збори все ще дуже поширена.

Додамо, що іноді вчені дійсно беруть в "співавтори" своїх домашніх тварин. Так, у 1975 році фізик Джек Х. Хетерінгтон додав в співавтори одній з робіт кота Честера. Справа в тому, що Хетерінгтон використовував у своїй статті традиційний для таких статей займенник "ми", коли був єдиним автором роботи. У правилах наукового журналу це було заборонено, а переписувати статтю йому не хотілося.

У 2001 році майбутній лауреат Нобелівської премії з фізики Андрій Гейм взяв у співавтори хом'яка Тішу, який у вихідних даних статті значився як H. A. M. S. ter Tisha. Оскільки Гейм працював у Голландії, ім'я з префіксом ter не викликало підозр, хоча з ініціалів "співавтора" складається слово hamster - хом'як.

Тим не менш, Максим Руссо у статті "Пухнасті співавтори" називає як мінімум одну роботу, де тварини були додані в список авторів не заради жарту. Мова йде про статтю Savage-Rumbaugh, S., Wamba, K., Wamba, P., & Wamba, N. (2007). Welfare of apes in captive environments: Comments on, and by a group of specific apes. Journal of Applied Animal Welfare Science, 10, 7-19. Серед її авторів, крім відомого приматолога Сью Севедж-Рамбо троє карликових шимпанзе: Канзі, його сестра Панбаніша і племінник Ньота.

Севедж-Рамбо довгі роки працювала з Канзі, вивчаючи його мислення та мовні здібності, і навчила його спілкуванню за допомогою спеціально розробленої допоміжної мови, що використовує особливі графічні знаки для позначення різних понять. Тобто мавпи дійсно говорили з дослідником і повідомляли їй важливі для роботи дані.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...