​Повернуть або по-хорошому, або по-поганому: У Держкіно пояснили, чому автори фільму про Стуса не мали права прибирати сцени з Медведчуком

Сцени з Медведчуком займали одне з центральних місць в сценарії фільму, а не якимсь другорядним додатком. Коли творці шукала державного фінансування саме повнота сюжету була одним з факторів, через що чиновники дали добро.

Голова Державного агенства України з питань кіно Пилип Іллєнко вважає неприпустимими відсутність сцен про Віктора Медведчука в фільмі про українського письменника й дисидента Василя Стуса. Про це Іллєнко сказав у коментарі Громадському радіо, зазначають Патріоти України.

«Я важаю неприпустимим подібні зміни в фільмі, що стосується української історії, конкретної постаті. Мені здається, ці зміни невиправдані з художнього сенсу. Я читав сценарій, вони займають у ньому важливе місце», — сказав він. За словами Іллєнка, Держкіно вже розпочало перевірку фільму «Стус», на виробництво якого виділяло гроші. Чиновник звертає увагу на те, що автори фільму вирізали сцени з Медведчуком після того, як отримали державні гроші.

«У сценарії, який виграв конкурс і отримав державне фінансування, сцени з адвокатом Василя Стуса були присутні та займали значне місце за обсягом і змістом. Якщо ці сцени з фільму зникнуть, то постане питання, що такий фільм буде не відповідати тій концепції, яка отримала підтримку і державне фінансування. Ніякі зміни в сценарії автори і продюсери фільму з Держкіно не погоджували, і до Держкіно з цього приводу не зверталися», — наголосив пан Іллєнко.

Разом із тим високопосадовець запевняє, що Держкіно ніколи не втручається в процес створення фільму. Зазвичай вони заключають договір перед початком знімального процесу, а потім лише приймають готовий продукт. Під час зйомки всі рішення залишаються за творчою групою.

«Ми переглядаємо вже готовий продукт, коли закриваємо державний контракт. Цей фільм має відповідати тому сценарію, який заявлявся на початку. У випадку змін, продюсери та автори фільму погоджують їх із Держкіно. З нами ніхто нічого не погоджував», — сказав Іллєнко. Після перевірки фільму Держкіно має дійти висновку, чи порушили автори фільму умови договору.

За словами Іллєнка, наслідки для команди ґрунтуватимуться на тому, що зазначено в договорі, а також відповідно до законодавства.

Нагадаємо, під шквалом критики автори фільму вже заявили про доопрацювання стрічки згідно з початковим задумом, і як виявилось, контрактом з Держкіно. Судячи з обривків інформації сцени з Медведчуком зникли під тиском зацікавленої особи, котра має потужний юридичний, політичний та фінансовий вплив як в Україні, так і у Москві. І розцінювало весь цей проект ,як такий, котрий може нанести шкоду його іміджу, ще й у передвиборчий рік.

Зірка серіалу "Обіцянка Богу" вступив до лав ЗСУ

четвер, 25 квітень 2024, 12:55

Зірка серіалу Обіцянка Богу, український актор театру і кіно Юрій Феліпенко вступив до лав ЗСУ. Феліпенко доєднався до батальйону ударних БпАК Ахіллес 92 ОШБр. Це підрозділ добровольців, сформований у перші дні повномасштабного вторгнення, інформують П...

"С*ки московські": Російський тренер брудно облаяв волейболісток після поразки

четвер, 25 квітень 2024, 11:44

Головний тренер російського волейбольного клубу «Ленінградка» Олександр Кашин емоційно відреагував на поразку від «Динамо». Зокрема, тренер з країни, чиї керівники люблять розповідати про «духовні скрєпи», назвав своїх суперниць «московськими с*ками», ...