Приниження, тортури, жорстокість: У психінтернаті на Закарпатті знущаються з пацієнтів (фото)

Підопічні не мають права навіть лежати на ліжку протягом дня.

У Мукачівському психоневрологічному інтернаті пацієнтів зачиняють в підвалі з гратами і змушують працювати. Такі та інші серйозні порушення виявлено в закладі моніторинговою групою, повідомили в Facebook-спільноті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Новину передають Патріоти України.

Відзначається, що в інтернаті на сьогодні проживають 98 жінок і 19 чоловіків, 50 з них визнані судом недієздатними. Перевіркою був встановлений факт незаконного застосування ізоляції до осіб з психічними розладами - в підвальній кімнаті з металевою решіткою на дверях були виявлені 4 людини.

"Це можна кваліфікувати як жорстоке, нелюдське або принижуюче людську гідність поводження. Як розповіли підопічні під час приватного опитування, - це звичайна практика в інтернаті, коли за неналежну поведінку або за непослух їх відправляють в підвал. До речі, кілька років тому, саме у цьому інтернаті виявили незаконно встановлену саморобну металеву клітку, в якій містилася жінка", - йдеться у звіті.

Виявилося, що персонал за розпорядженням лікаря-психіатра забороняє підопічним перебувати у власних кімнатах або лягати на ліжку у денний час, тому цілими днями люди просто сидять або ходять по коридорах. "Під час спілкування абсолютно всі підопічні інтернату скаржилися на те, що після сніданку їх виганяють на весь день в коридор або в зал дивитися телевізор, забороняють перебувати в кімнатах або лежати на своїх ліжках. Це жахливо, коли літні люди, їх більше половини, сидять залякані в коридорі і бояться зайти в кімнату. Адміністрація пояснила свої дії тим, що коли підопічні сплять вдень, то вночі заважають іншим", - зазначила співробітник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Анастасія Клюга.

Під час спілкування з підопічними моніторингова група з'ясувала, що в підсобному господарстві постійно проживають і працюють четверо підопічних інтернату, а до сільськогосподарських робіт залучаються навіть недієздатні особи, яким не рекомендується трудотерапія. У той же час при відсутності рекомендацій МСЕК лікар призначає їм по 4-5 годин. За важку роботу в господарстві за документами підопічні отримують від 10 до 70 грн в місяць.

Також підопічні скаржилися на погану їжу і на те, що змушені купувати продукти харчування за власні кошти. За свої гроші вони купують і засоби особистої гігієни - туалетний папір і мило, при тому, що на складі ці кошти були в наявності.

Моніторингова група виявила також суттєві проблеми в наданні належної медичної допомоги підопічним та в їх реабілітації. "Те, що ми побачили в Мукачівському психоневрологічному інтернаті, в європейських країнах прирівнюється до жорстокого поводження, яке межує з тортурами. Інтернат швидше нагадує режимний заклад, ніж соціально-медичну установу для постійного проживання людей з розладами психіки", - зазначив регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Закарпатській області Олег Григор'єв.

За результатами візиту будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого з прав людини, які будуть направлені в Генеральну прокуратуру України, Міністерство соціальної політики України та Закарпатську облдержадміністрацію. Нагадаємо, після звірячого вбивства монахині, яка опікувалася психічно хворими у Білорусі, у мережі обговорюють зв'язок між РПЦ та незаконними жорстокими дослідами над людьми у психлікарнях, цей зв'язок стає все більш очевидним.

Мобілізація ув‘язнених в Україні: У парламенті розповіли, як це відбуватиметься

середа, 8 травень 2024, 16:23

У Верховній раді прийняли у другому читанні законопроєкт №11079-1 про добровільну мобілізацію ув‘язнених. Окрім осіб, що вчинили умисні вбивства, ґвалтівників і педофілів, до лав ЗСУ не зможуть вступити корупціонери, ті, хто вчинив злочини проти основ ...

Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію

середа, 8 травень 2024, 15:44

Верховна Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні. Цей правовий режим діятиме щонайменше ще 90 днів, а саме до 11 серпня 2024 року. Про це повідомляють у Telegram-каналі нардепа Олексія Гончаренка та у Tel...