Слава України: Сьогодні день народження легендарного командарма УПА

Роман Шухевич, він же ж легендарний генерал Чупринка керував національно-визвольною боротьбою УПА, широкого підпілля ОУН та мільйонних мас українського народу проти німецько-гітлерівських та московсько-більшовицьких окупантів.

Роман Шухевич. Фото:tsn.ua

У ‪цей день у 1907 році народився Роман Шухевич, визначний український військовий, політичний і громадський діяч. Про це нагадують Патріоти України за матеріалами видання День.

Один із провідників українського націоналізму. Генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА, крайовий провідник ОУН (р) на західноокраїнних українських землях.

У 1929 році Роман Шухевич один із перших вступив до ОУН. Довгий час займав пост бойового референта Крайової Екзекутиви ОУН. У 1943 році Шухевич зайняв посаду Головного Командира УПА під псевдонімом Тарас Чупринка.

В травні 1943 року рішенням Проводу ОУН він став Головою Бюро Проводу ОУН. У липні 1944 року Великий Збір Української Головної Визвольної Ради обрав Романа Шухевича (під псевдонімом Лозовський) Головою Генерального Секретаріату УГВР.

Керував національно-визвольною боротьбою УПА, широкого підпілля ОУН та мільйонних мас українського народу проти німецько-гітлерівських та московсько-більшовицьких окупантів.

Загинув у бою із московськими загарбниками в Білогорщі біля Львова. Герой України (2007 рік).

Образ великого сина українського народу дуже вдало втілив Григорій Гладій у поетичній стрічці "Нескорений", 2008 рік.

Роман Шухевич, як і Степан Бандера, викликають у російських шовіністів (кожен з яких - лютий ворог України) істеричну ненависть. Вони бояться цих імен більше, ніж дідько боїться ладану, бо совість дідька набагато чистіша совісті (або того, що у них там всередині замість совісті) всіх ідеологів "московізації всього світу".

Ім'я цим ідеологам в сучасній Росії - легіон. Всі російські «патріотичні» видання і сайти переповнені безмежним наклепом проти Шухевича, який єдиний у всьому світі продовжував вести війну з монстром сталінського фашизму й тоталітаризму. Один на один.

І досить довго і успішно, враховуючи, що сили, зрозуміло, були не рівні. Не посоромимо ж ні слави, ні самого імені генерала Чупринки. І ніколи не забудемо ні його, ні його соратників і помічників. Слава Україні!

Це порнософт чи реклама колготок?: Кандидатку від Польщі на вибори до Європарламенту розкритикували за фото

неділя, 5 травень 2024, 19:51

Речницю польської партії "Конфедерація" Еву Зайончковську-Гернік, яка балотується на вибори до Європейського парламенту, розкритикували за агітаційне фото. Про це повідомляє Polskie Radio, передають Патріоти України. Один із лідерів "Конфедерації" Слав...

Рухався на великій швидкості: В огорожу Білого дому врізався автомобіль

неділя, 5 травень 2024, 19:44

У столиці США місті Вашингтоні автомобіль, який рухався на великій швидкості, врізався в одну з огорож на периметрі безпеки навколо Білого дому. Внаслідок інциденту, який трапився пізно увечері 4 травня, водій загинув. Про це повідомляє «Голос Америки»...