У всьому винні неандертальці: Виродження білих людей пояснили сумною спадковістю

За оцінками генетиків, люди неафриканські походження на один відсоток менш репродуктивні через неандертальську спадековість.

Неандертальці "наслідили" в Х-хромосомі жителів Європи і Азії. Фото: AP Photo / Martin Meissner.

Генетики зі Стенфордського університету з'ясували, що геном неандертальців містив шкідливі мутації, які зменшили репродуктивність гомінідів на 40 відсотків. Деякі групи людей успадкували ці гени, які продовжують чинити негативний вплив на популяцію сьогодні. Дослідження опубліковане в журналі Genetics, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Ранні дослідження ДНК, добутої з останків Homo neanderthalensis, показали, що євразійські гомініди були більш спорідненими один одному і менш генетично різноманітними, ніж сучасні люди. Протягом тисяч років чисельність неандертальців залишалася невеликою, і спаровування між родичами було звичайним явищем.

Близько 50-100 тисяч років тому на територію проживання неандертальців прийшли Homo sapiens, які змішувалися з місцевими гомінідами. Сьогодні люди, які живуть на північних територіях, несуть в собі невелику частину неандертальської ДНК (приблизно два відсотки), яка розміщена в певних місцях людського генома. Її збереження в Homo sapiens могло бути результатом природного відбору, який залишав нейтральні і позитивні мутації і вичищав геном від шкідливих. Однак у самих неандертальців через нечисленність їх популяції велику роль грав не природний відбір, а випадкові події, що призводили до збереження слабких шкідливих мутацій.

Дослідники використовували комп'ютерні програми для моделювання накопичень мутацій в процесі еволюції неандертальців і оцінили їх кількість, успадковану людьми. Згідно з результатами аналізу, сукупний ефект від слабких шкідливих змін в ДНК призводив до втрати репродуктивності Homo neanderthalensis на 40 відсотків.

Хоча більшість шкідливих мутацій було втрачено в процесі природного відбору, невелика частина, ймовірно, збереглася у сучасних Homo sapiens. За оцінками генетиків, люди неафриканського походження на один відсоток менше репродуктивні через неандертальсу спадковість.

Вчені вважають, що їх робота допомагає розробити заходи з порятунку нечисленних груп населення, які вироджуються і в яких гостро стоять проблеми інбридингу (близькоспорідненого схрещування), низької генетичної різноманітності і накопичення шкідливих мутацій. Одним із способів їх вирішення може бути схрещування з іншими групами населення.

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...