Учені пояснили, як дятли "довбуть" дерево без шкоди для мозку (відео)

Швидкість уповільнення при ударі у дятла може досягати показника 1600g, що пояснює витривалість і відсутність пошкоджень.

Фото: Dick Daniels/Wikimedia Commons and carolinabirds.org

Массачусетський технологічний інститут (МТІ) випустив серію відео про дятлів та їхню здатність обробляти деревину без травм. Професор Лорна Гібсон з МТІ описала, як птахи використовують дзьоб завдяки законам впливу сили удару та уповільнення, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

У циклі роликів на Youtube Гібсон послідовно описує основні види дятлів, розкриває причини того, чому птахи добувають їжу саме у такий спосіб та розповідає про те, як вони витримують удари об деревину.

Коли дятел відгинає голову перед ударом, він розганяється, але під час самого удару уповільнюється. Сила удару у цьому випадку буде залежити від того, як швидко мозок реагує під час зіштовхнення дзьоба з деревом.

Для того, щоб пояснити цю теорію простіше, професор наводить наступний приклад.

Коли ви випускаєте з рук яйце, то його швідкість на початку моменту падіння дорівнюватиме нулю. Під час падіння воно набиратиме швидкість, його падіння прискорюється до показника 1g (прискорення вільного падіння на поверхні Землі, в середньому дорівнює 9,8 та вимірюється у м/с², - ред.). Коли яйце досягне підлоги, то на нього вплине сила удару, а швидкість уповільнення, відповідно, буде перевищувати швидкість прискорення. Вчені виявили, що людський мозок здатен витримати вплив сили удару при уповільненні до 100g.

Але визначити, від якої сили удару потерпає мозок дятла, було набагато складніше через те, що даний процес потрібно було записати на плівку. Експеримент вдалося провести у 1970 роках. Тоді науковці виявили, що швидкість уповільнення при ударі складала від 600g від 1500g. Сама ж швидкість удару складала 15 миль на годину (трохи більше 24 км/год, - ред).

Використовуючи ці дані, Лорні Гібсон вдалося описати, як ці птахи можуть витримувати таку велику силу удару.

Як виявилось, важливим фактором у вимірюванні сили впливу удару виявився розмір поверхні, на яку він припадає. Тобто, чим меншою буде зона удару, тим сильніший удар вона здатна витримати. Тож, зважаючи на те, що людський мозок у 8 разів більший від мозку дятла, останній може витримати силу впливу удару у 16 разів більшу.

Таким чином, швидкість уповільнення при ударі у дятла може досягати показника 1600g, що пояснює витривалість та брак ушкоджень.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...