Вареники, млинці і багата кутя: Меню на старий Новий рік має бути щедрим (фото, відео)

​Пропонуємо рецепти смачних страв для святкового столу, які готують на старий Новий рік.

Меню на старий Новий рік. Фото: bagnet.org.

Вечір напередодні старого Нового року називають Щедрим, тому і святковий стіл повинен бути багатим, ситним і смачним. Ми розповімо, що готують на старий Новий рік за народними традиціями, щоб привернути удачу і благополуччя, а також оригінальні сучасні рецепти для святкового частування, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Рецепти на старий Новий рік

З давніх-давен свято 13 січня носив назву Василів вечір. Зустрічали його радісно, запрошували багато гостей і вбиралися в гарний одяг, щоб весь майбутній рік пройшов без бід і печалей. Важливу роль у святкуванні грали і новорічні страви. Святий Василь був покровителем свиней, в зв'язку з цим на столі обов'язково має бути присутнє смажене порося або страви зі свинини.

До старого Нового року піст уже закінчувався, тому гостей пригощали м'ясними і ситними стравами. Також готували частування з курки або півня, щоб весь рік пурхати як птах, страви з кролика або зайця, щоб бути швидким і моторним, подавали щедру кутю з маслом, узвар, млинці, пироги та вареники.

Народні традиції святкування Щедрого вечора можна легко втілити і в наш час, урізноманітнивши старовинні рецепти новими інгредієнтами і смаками. Якщо ви ще не вирішили, що приготувати на старий Новий рік, пропонуємо вам кілька смачних і оригінальних рецептів.

Щедра кутя: рецепт для старого Нового року

На відміну від Різдвяної, щедра кутя готується з вершковим маслом. Решта інгредієнтів - ті ж, що і для страви на Святвечір. Але якщо ви хочете додати страві пікантності, приготуйте її за незвичним рецептом з додаванням коньяку.

Для приготування знадобиться:

пшениця або рис (400 гр);

мак (200 гр);

волоські або лісові горіхи (100 гр);

сухофрукти (100 гр);

мед (100 гр);

коньяк (1 ст.л).

Пшеницю, після попереднього замочування на 1 годину, необхідно відварити до готовності (близько години). Пропорції зерна і води 1: 2,5. Мак залити окропом на 15 хв., потім розтерти в ступці. Горіхи і улюблені сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир) дрібно нарізати кубиками. Всі інгредієнти змішати. Мед необхідно розчинити у склянці теплої води або компоту і вилити в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода. У самому кінці в кутю слід додати коньяк і перемішати перед подачею на новорічний стіл.

Щасливий пиріг на старий Новий рік

Щедрий вечір не може обійтися без випічки. Існує давній рецепт святкового пирога з сюрпризом. Господині готують його як з солодкою, так і з м'ясною начинкою. Пропонуємо рецепт м'ясного щасливого пирога, відкусивши шматочок якого можна знайти монетку, яка, за прикметою, принесе удачу і благополуччя на весь подальший рік. Дуже смачним виходить такий пиріг з листкового тіста, яке можна приготувати самостійно, або купити готове, заощадивши при цьому час.

Основні інгредієнти:

дріжджове листкове тісто (500 гр);

фарш яловичий або змішаний (500 гр);

цибуля ріпчаста (1 шт);

яйця (2 шт);

масло рослинне (2 ст.л.);

сіль, перець (за смаком).

Тісто необхідно розморозити і нарізати на сім частин, кожну з яких розкачати качалкою. Фарш посолити, поперчити, додати дрібно нарізану цибулю і добре перемішати. На кожну смужку тіста викласти по столовій ложці фаршу, розрівняти його по довжині смужки, трохи відступивши від краю. Потім смужку скласти удвічі і защипнути краї. Виделкою по краю зробити візерунок і згорнути заготовку трояндочкою. Всього зробити сім трояндочок, не забувши покласти всередину однієї монетку. Для прикраси з тіста також можна вирізати листочки. Форму для випічки змастити маслом, викласти трояндочки і листочки, формуючи круглий коровай. Зверху пиріг змастити яйцем і відправити випікатися в духовці при температурі 180 градусів протягом години.

Салат "Гранатовий браслет"

Ситний і красивий при подачі салат "Гранатовий браслет" підходить для святкового столу в Щедрий стіл.

Необхідні інгредієнти:

куряче філе - 300гр;

цибуля - 1шт .;

картопля - 2шт .;

морква - 2 шт;

буряк - 2шт;

яйця - 3шт;

волоські горіхи - 50гр;

гранат - 1шт .;

майонез - 200 гр.

М'ясні пальчики "крученики" зі свинини

Обов'язковою складовою святкового столу на старий Новий рік є страви зі свинини. Крученики - відмінна закуска для Щедрого вечора. Їх готують з різними начинками: це може бути сало, смажені гриби з цибулею, чорнослив.

Вареники з сюрпризом: оригінальний рецепт на старий Новий рік

На варениках в старий Новий рік прийнято ворожити. Для цього в них кладуть різну начніку, яка символізує щось.

Наприклад: монета - до грошей, лавровий лист - підвищення на роботі, курага - радість, каблучка - весілля, карамель - любов, зерно - багатство, вишня - удача.

Ну а після ворожіння, можна поласувати традиційними варениками з картоплею та шкварками, або десертними варениками з вишнями (сиром) і карамельною поливкою.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...