Вступна кампанія-2016: Виші України підводять підсумки

За кількістю поданих заявок лідерство серед вишів утримує Київський Нацуніверситет імені Шевченка, за ним йдуть Львівський Нацуніверситет імені Франка і Нацуніверситет "Львівська політехніка".

В Україні підбивають підсумки вступної кампанії. Фото: kpi.ua.

В Україні закінчилася вступна кампанія до вищих навчальних закладів, яка почалася 11 липня. Остаточні підсумки за кількістю поданих заяв Міносвіти обіцяє підвести днями, але вже зараз відомо, що їхня кількість перевищила минулорічні показники, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Згідно правил, один вступник може подати до 15 заяв у різні вузи і на різні спеціальності. Але на практиці було менше п'яти заявок на кожного. Всього ж за період кампанії до вищих навчальних закладів країни надійшло 1,9 млн заяв (у 2015 році - 1,4 млн) від 560 тис. абітурієнтів (у середньому одна людина подала заявки на три спеціальності. Більш ніж 62% подано в електронному вигляді, менш ніж 38 % - у паперовому.

Найпопулярніший освітній рівень - бакалаврат, на нього 1 млн 238,8 тис. заявок, або 66,2%. На магістратуру - 256 тис., або 14%, на молодшого спеціаліста - 252,7 тис., або 13%. На фахівця - 124,4 тис., або 6,7%, на молодшого бакалавра - всього 78, або 0,1%.

Трійка вузів-лідерів за кількістю заяв на вступ - Київський Нацуніверситет імені Шевченка (58,4 тис.), Львівський Нацуніверситет імені Франка (53,7 тис.) І Нацуніверситет "Львівська політехніка" (51,6 тис.). За ними - НТУ КПІ, Національний торговельно-економічний університет і Національний авіаційний університет (обидва - Київ).

Більшість майбутніх бакалаврів хочуть стати філологами, правознавцями та менеджерами, а серед магістрів першість за медиками, юристами і стоматологами.

"У цьому році перелік найпопулярніших спеціальностей цілком типовий, він підтверджує загальні тенденції, які існують вже не перший рік", - прокоментувала підсумки подання заяв перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

Рейтингові списки абітурієнтів, які отримають рекомендації для зарахування на бюджет, вузи повинні оприлюднити до 12:00 1 серпня, а бюджетники-абітурієнти повинні встигнути подати оригінали документів до 18:00 5 серпня. На платне навчання документи приймають до 10 серпня. Крайній термін зарахування на бюджет - 12:00 6 серпня, на платне навчання - не пізніш 12 серпня.

Міністр Лілія Гриневич заявила, що в цьому році збільшено держзамовлення на технічні та аграрні спеціальності, і ті, які пов'язані з обороною і охороною здоров'я. За ними до 50% вступників можуть навчатися за рахунок держави. Для інших спеціальностей ця цифра нижче в 3-5 разів.

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...