Ви бачили, як іде космічний сніг? Астрономи показали фото унікального явища

Тепло, що виходить від зірки, сприяє тому, що вся вода знаходиться в газоподібному стані. На більшій відстані низький тиск змушує пар перетворюватися в лід, утворюючи снігову лінію.

Космічний снігопад. Фото: A. Angelich ALMA.

Астрофізики з Європейської південної обсерваторії вперше спостерігали снігову лінію на орбіті навколо молодої зірки. Область, де вода, що знаходиться в пароподібному стані, переходить в лід, віддалена від рідного світила на рекордну відстань в 40 астрономічних одиниць. Стаття вчених з результатами дослідження опублікована в журналі Nature, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Молоді зірки часто оточені щільними обертовими хмарами газу і пилу, відомими як протопланетні диски, з яких згодом народжуються планети. Тепло, що виходить від зірки сонячного типу, сприяє тому, що вся вода в межах трьох астрономічних одиниць або 450 мільйонів кілометрів знаходиться в газоподібному стані. На більшій відстані низький тиск змушує пар перетворюватися в лід. Ця область переходу називається сніговою лінією.

Однак у зірки V883 Оріона снігова лінія розташована набагато далі - в 40 астрономічних одиницях (шість мільярдів кілометрів), що можна порівняти з радіусом орбіти Плутона. Це сталося через те, що V883 Оріона збільшила свою яскравість через зіткнення великої кількості матеріалу протопланетного диска з поверхнею зірки. Це дозволило астрономам c допомогою Атакамської великої антенної решітки (ALMA) виявити снігову лінію під час пошуків ознак фрагментації диска, яка призводить до появи планет.

Присутність водяного льоду регулює ефективність коагуляції порошинок - початкового етапу формування великих космічних тіл. У зоні, де сніг випаровується, утворюються невеликі кам'яні планети. За межами лінії лід сприяє швидкому утворенню «сніжок», які, в кінцевому підсумку, перетворюються в газових гігантів на зразок Юпітера. Вчені вважають, що такі спалахи, як той, що стався з V883 Оріона, є звичайним явищем в еволюції більшості планетарних систем.

Варто знати: Коли банк зобов'язаний повернути гроші, які зникли з рахунку

вівторок, 7 травень 2024, 6:49

В Україні більшість шахрайських схем відбувається з вини самої жертви. Шахраї за допомогою шкідливих лінків, обманюючи жертв, одержують банківські дані. При цьому банки не компенсують втрати, отримані внаслідок шахрайських дій. У деяких випадках таку к...

Відтермінована пенсія в Україні: Як збільшити розмір виплат і які нюанси треба знати

вівторок, 7 травень 2024, 6:22

За кожен рік роботи після строку виходу пенсія збільшується на 6%, тобто приблизно на 350 гривень на місяць, передають Патріоти України. . Як зазначили у ПФУ, кожна людина має право на вибір щодо отримання пенсії за віком. Вона може вирішити самостійн...