"Я вмію відрізняти реального Бандеру від міфу про нього", - історик Грицак

Міф про Бандеру – це міф про супротив України ворогу. Таку думку висловив відомий історик Ярослав Грицак, передають Патріоти України.

За словами Грицака, українцям доведеться переоцінити значення Степана Бандери у процесі зближення з Європою, так як це неминучий процес. «Я історик, я встиг зустріти багатьох людей, які знали Бандеру. І з їхніх оповідей знаю, що таке реальний Бандера, а що таке міф про Бандеру. Але як громадянин я не буду чіпати цього міфу, тим більше у часи війни. Тому що сучасний міф про Бандеру не токсичний. Міф про Бандеру – це міф про супротив України ворогу», – пояснює науковець.

Ярослав Грицак також порівнює два міфи: про Романа Шухевича та Степана Бандеру. На його думку, міф про Шухевича значно більше відповідає реальності, аніж міф про Бандеру. «Дуже раджу Вам прочитати спогади зв’язкової між Шухевичем і Бандерою – Ірени Козак (Бистрої) «Зродились ми великої години…»: Спогади», – наголошує історик.

Грицак пояснює, що одна з головних різниць між ними обома є та, що половину свого життя Бандера провів поза Україною, і з цієї половини він багато часу провів в ув’язненні, про що мало хто знає. Тому, за словами науковця, Бандера мало собі реально уявляв, що відбувалося на той час в Україні.

Джерело: Главком
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...