Яка розповсюджена звичка може призвести до хвороби Альцгеймера

На значну частину своїх рухів ми абсолютно не звертаємо уваги. А варто було б, адже необачні дії можуть мати серйозні наслідки. Однією з таких звичок є колупання у носі. Низка людей навіть не помічає цього, а іншим це здається надзвичайно огидним.

Колупання у носі та хвороба Альцгеймера: який зв'язок

Під час дослідження 2022 року науковці з Університету Гріффіта в Австралії таки знайшли незначні "точки дотику" між звичкою та захворюванням.

Річ у тім, що деякі бактерії мають шанси проникнути у мозок через найменші пошкодження внутрішніх стінок носоглотки. Для цього взяли Chlamydia pneumoniae, яку часто знаходять у мозку людей з деменцією, та провели аналіз на мишах.

Виявилось, що бактерії часто рухаються вгору по нюховому нерву. А якщо назальний епітелій ще й був не повністю здоровий, то загострювались інфекції нервів.

Як наслідок, у мозку гризунів відшукали більше, ніж очікувалось, бета-амілоїдного білка, який часто зустрічається у серйозних дозах у людей з хворобою Альцгеймера.

Ми першими показали, що Chlamydia pneumoniae може потрапити прямо з носа в мозок, де вона може викликати патології, схожі на хворобу Альцгеймера. Ми бачили, як це сталося на моделі миші, і це може бути важливим для людей,
– заявив нейробіолог Джеймс Сент-Джон.

Зацікавила вчених ще й швидкість поширення бактерії. У центральну нервову систему мишей вона проникла за період від 24 до 72 годин.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Розгром командного пункту в Бахмуті: Українські військові ліквідували топ-окупанта (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 13:07

У Росії почали визнавати втрати офіцерського складу внаслідок руйнівного удару ЗСУ по командному пункті окупантів у захопленому Бахмуті Донецької області, зазначають Патріоти України. Як повідомив офіцер ЗСУ, військовий блогер, який відстежує втрати РФ...

"Небесна благодать зійде на воїнів": У сторічному пророцтві старця Ігнатія знайшли слова про перемогу України

п’ятниця, 3 травень 2024, 12:55

Пророцтво старця Ігнатія було зроблено сто років тому, але саме зараз його слова про долю України стали дуже важливими - він напророкував перемогу Україні. Про це йдеться у відеоролику на Youtube-каналі "Український молитовник", передають Патріоти Укра...