Варто знати: Коли банк зобов'язаний повернути гроші, які зникли з рахунку

В Україні більшість шахрайських схем відбувається з вини самої жертви. Шахраї за допомогою шкідливих лінків, обманюючи жертв, одержують банківські дані. При цьому банки не компенсують втрати, отримані внаслідок шахрайських дій. У деяких випадках таку компенсацію від банку можна отримати через суд, передають Патріоти України.

Так, у судах інколи українцям вдається зобов'язати банки повернути кошти, які у них вкрали шахраї. OBOZ.UA ознайомився із сотнями судових рішень. Наприклад, у квітні Чутівський районний суд зобов'язав ПриватБанк повернути клієнтці 10,2 тис. грн, які вкрали з її рахунку, списати всю заборгованість і ще й заплатити інфляційні витрати в розмірі 598 грн та пеню в 5675 грн.

Шахраї за 9 хвилин вкрали з кредитного рахунку понад 24 тис. грн. Вони один раз провели транзакцію на 299 грн та 24 рази – на 999 грн. У суді жінка заявила, що нікому персональні дані не передавала, гроші не переказувала. Вона звернулась у банк та поліцію. Незабаром "Приват" повернув їй 10,2 тис. грн, однак ще 10,2 тис. грн повернути не зміг.

"Відповідно до правил міжнародних платіжних систем, встановлено ліміт на проведення операцій щодо оскарження не більше 15 заявок, тож банк ніяким чином не має права вплинути на кількість операцій, які можливо оскаржити", – пояснили в банку. Тобто "Приват" звернувся до платіжної системи та оскаржив 15 з 25 транзакцій. Суму за 15 платежів повернули, а ще за 10 платежів повернути не змогли. Ймовірно, про такі правила добре знають і шахраї.

Тому вони перевищили і кількість дозволених транзакцій, і суму на кредитному рахунку. Тож у результаті їм вдалось вкрасти 10,2 тис. грн. Суд вирішив, що саме банк має доводити, що користувач своїми діями чи бездіяльністю сприяв втраті, незаконному використанню персонального ідентифікаційного номера або іншої інформації, яка дає змогу ініціювати платіжні операції. Банк не довів, що клієнт сам передав дані шахраям, тому суд зобов'язав повернути гроші клієнту.

А тиждень тому Деснянський районний суд Києва відмовив клієнту, який вимагав у "Привату" повернути йому 48,8 тис. грн. Як йдеться в рішенні суду, шахрай зняв кошти в банкоматі, використовуючи дані жертви. При цьому позивач переконував, що він не отримував жодних повідомлень з проханням про підтвердження транзакції, нікому не передавав свої дані.

Однак ПриватБанк у суді довів, що за 22 дні до проведення спірних транзакцій зі зняття готівки клієнт відкрив повідомлення від шахраїв. Він хотів отримати "виплату від ООН в 6500 грн", але замість цього перейшов на шахрайський сайт і надав їм доступ до банківського застосунку Приват24.

Українцям масово перерахують зарплати: До чого готуються роботодавці

неділя, 19 травень 2024, 12:30

Більшість українських роботодавців має намір підвищити зарплати своїм працівникам у 2024 році. Про це повідомили 72% учасників відповідного опитування. При цьому в більшості підвищення заплановано на 11-15%. Тобто, якщо працівник отримує середню зарпла...

Якщо є надстаж: Скільки українцям доплачують до пенсії за переробку

неділя, 19 травень 2024, 9:48

Українці можуть отримувати пенсійні виплати за віком або за стажем. У разі нестачі стажу, його можна докупити. Однак, багато пенсіонерів мають понаднормовий стаж і цікавляться, чи можливо його продати, особливо якщо їхні пенсійні виплати невисокі. В Ук...