А ви це знали? Який одяг треба завжди прати навиворіт

Щоразу, кладучи одяг у прання, ми закономірно думаємо про те, як очистити його так, щоби не завдати тканині шкоди. Для цього ми купуємо відповідні засоби, захисні мішки ті вивчаємо етикетки речей з рекомендаціями для догляду, передають Патріоти України.

Але експерти з прання кажуть, що всіх цих заходів може бути недостатньо. Щоби захистити деякі типи речей, їх необхідно вивертати перед пранням. Видання Better Homes and Gardens розповіло, чому. А також зібрало список речей, які не варто прати лицьовим боком назовні.

Чому краще прати речі вивернутими

Прання одягу навиворіт насамперед захистить його від втрати кольору, що особливо важливо для темного та яскравого одягу. Таке положення також дозволяє ефективніше змивати сліди контакту з тілом з тканини. Крім того, одяг з бісером або іншими прикрасами, включаючи тонкі гудзики, краще прати вивернутим, щоб захистити і декор, і волокна від пошкоджень. І ось які речі потребують вивертання перед пранням.

Темний одяг, включно із денімом

Чорний та темний одяг, включно із темним денімом, з часом вицвітає через періодичний вплив води та мийного засобу. Тертя об інший одяг в барабані машини може сприяти втраті кольору, тому прання темного одягу навиворіт може допомогти зарадити проблемі. На додачу періть темні речі у холодній воді та використовуйте цикл сушіння без нагріву. Якщо ви сушите темні речі на повітрі, не вивішуйте їх під прямим сонячним промінням, щоби тканина не вигоріла.

Яскраві та набивні тканини

Як і темний одяг, яскраві речі та тканини з набивним принтом можуть згодом вицвітати через багаторазовий вплив води, мийних засобів, а також тертя. Вивертання таких речей навиворіт перед пранням допоможе зберегти колір і візерунки. І не забудьте про правило холодного прання та сушіння.

Спортивний одяг

Насамперед спортивний одяг потребує прання навиворіт через те, що саме з цього боку він постійно контактує з потом та шкірним жиром, які треба ретельно вимивати. Тому подібні речі виграють від більш глибокого очищення під час більш прямого контакту з водою. А ретельніше прання допоможе стримати ріст бактерій, які викликають появу запаху від спортивних речей. Звісно, справедливо в цьому разі і правило збереження кольору тканини.

Піжами, спідня білизна та шкарпетки

Як і в спортивному одязі, внутрішня частина будь-якого натільного одягу – це місце, де концентрація тілесних забруднень найвища. Хочете очистити їх якнайкраще – виверніть все перед пранням. Це також допоможе захистити делікатні тканини, такі як тонка бавовна, від утворення катишків та запобігти пошкодженню декоративних елементів, таких як ґудзики або вишивка.

Одяг, забруднений потом та дезодорантом

Якщо на ваших речах з’явились очевидні плями поту чи дезодоранту, це пряма причина вивернути їх перед пранням. Ба більше, якщо ви хочете запобігти появі таких плям, вам краще прати одяг саме таким чином.

Делікатні тканини, схильні до утворення катишків або зачіпок

Вивертання одягу може захистити делікатні тканини, зменшуючи їх тертя об більш грубі речі чи фурнітуру. А для найкращого ефекту делікатний одяг краще також покласти у захисний мішок. І не прати з чимось грубим, як светри чи джинси.

Чому гірчить вівсяна каша - названо основні причини

п’ятниця, 13 вересень 2024, 11:12

Вважається, що вівсяна каша є чудовим продуктом для довголіття та здорового ЖКТ. У зв’язку з цим її готують багато господинь, які хочуть подбати про здоров’я членів родини, передають Патріоти України. Якщо приготувати кашу правильно, то вона виходить д...

Як правильно варити куряче філе: Названо тонкощі, про які не всі знають

п’ятниця, 13 вересень 2024, 10:14

Відварене куряче філе часто стає окрасою ніжних супів та вишуканих салатів, передають Патріоти України. Однак багато хто відзначає, що інколи філе має занадто жорстку, практично “гумову” текстуру, через що насолодитися стравою буде дуже проблематично. ...